Hommage uurwerken, een dilemma van authentieke stijl versus originaliteit

Banner Rolex Submariner

In de wereld van horloges staat het begrip “hommage” synoniem voor eerbetoon en respect. Hommage uurwerken zijn horloges die ontworpen zijn als een eerbetoon aan de klassiekers en iconen uit de horlogewereld.  Ontdek hier meer over in dit artikel.

Introductie

Sommigen zien hommage uurwerken eerder als een “goedkope” kopie van het origineel en als namaak terwijl anderen het eerder zien als een betaalbare versie van een uurwerk die voor hen anders onbereikbaar zou zijn. En uiteindelijk is dat niet erg, horologie is een passie en er is echt ruimte voor iedereen. Voor alle duidelijkheid een hommage is geen identieke kopie of “Replica” van een uurwerk waar men een populair horloge namaakt inclusief het logo en alle details om het te laten doorgaan als het origineel. In vele gevallen spreken we over een “Chinese” variant maar er zijn menig andere fabrikanten en micro-brands die een business model hebben gebouwd rond het maken van hommage uurwerken. 
Voor mij persoonlijk gaat het bij hommages vooral om de voorliefde voor het uurwerk en stijl. Als iemand een voorkeur heeft voor een bepaald design zou dit verkrijgbaar moeten zijn in verschillende prijsklassen zoals dit voor praktisch elk ander product in de wereld het geval is.

In dit artikel willen we verschillende originele versies en hun hommage variant aan je voorstellen en hopen op deze manier meer mensen enthousiast te krijgen voor het dragen van verschillende stijlen van uurwerken in elke prijsklasse.

1. Rolex Submariner

Het merk dat, mede door een fantastische marketing machine, de grootste naam en faam in de wereld heeft van de uurwerken is Rolex. Het is dus niet uitzonderlijk dat de meeste hommages, en ook letterlijke kopies, ter wereld bestaan van modellen van deze fabrikant.

Eén van de meest icononische modellen van Rolex is hun Submariner lijn. Met een onmiddelijk herkenbaar en tijdloos design is dit een zeer praktisch en mooi uurwerk dat nooit misstaat aan de arm op gelijk welke gelegenheid. Van deze lijn vinden we dus honderden fabrikanten die hun uitvoering hebben uitgebracht. We zetten er hier 3 op een lijn: Davosa, Steinhart en San Martin.

Rolex Submariner alternatives

Davosa is een Zwitserse fabrikant met een rijke geschiedenis dit teruggaat tot de 19e eeuw. Zij maken vooral kwalitatief zeer goede hommages van bestaande populaire modellen met hun eigen twist. Ze gebruiken enkel hoogstaande materialen en Zwitserse binnenwerken (ETA, Sellita) waardoor de uurwerken een hoge betrouwbaarheid hebben. Voor hun versie van de Submariner hommage betaal je ongeveer 900 euro.

Steinhart is een Duits bedrijf dat redelijk recent werd opgericht in 2001 door Gunther Steinhart in de stad Augsburg. Het hoofdkantoor van het bedrijf is nu gevestigd in Stadtbergen in Duitsland. Ze verkopen vooral hommages met allen een Zwitsers binnenwerk aan democratische prijzen. Hun interpretatie van de Submariner, de Ocean One black ceramic diver, kan de jouwe zijn voor ongeveer de helft van de prijs van de Davosa namelijk ongeveer 490 euro.

Derde in de rij is San Martin. Dit is 1 van de populaire Chinese fabrikanten die in de laatste jaren zeer toegankelijke hommages uitbrengt van populaire uurwerken. Zij hebben voor hun Submariner de goedkoopste versie van de 3. Tussen de 100 en de 200 euro kan je er wel eentje vinden. Op 11 november of Black Friday kan je deze aan zeer aantrekkelijke prijzen op Ali Express aanschaffen. Voor deze 100 euro wordt er wel op vele gevallen ingeboet aan kwaliteit. Je krijgt in dit geval een standaard Japans Seiko NH35 binnenwerk. Op zich niets mis mee maar verwacht hier niet dezelfde accuraatheid als de ETA of Selitta elaboré variant zoals bij Davosa of Steinhart het geval is. Toch kopieert San Martin niet alleen maar innoveren ze ook zoals met hun onlangs nieuw uitgebrachte sluiting die “on-the-fly” verstelbaar is voor een optimaal draagcomfort.

 • Rolex Submariner: 10250 euro
 • Davosa Ternos Ceramic: 928 euro
 • Steinhart Ocean One Black: 490 euro
 • San martin SN017G-MOP: 100-200 euro

2. Rolex Daytona

Een tweede zeer populair model van Rolex is de Daytona. Deze leent zijn naam van het populaire race circuit en de Paul Newman Daytona versie is de meest begeerlijke. De Daytona van Paul Newman zelf bracht op veiling een astronomisch bedrag van 17,8 miljoen dollar op. Dit jaar bracht Rolex van dit uurwerk, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de 24 uur van Le Mans, een jubileum editie uit die we hebben besproken in een artikel waar je hier alles over kan terugvinden. Van deze jubileum editie en ook de vorige versies kan je ondertussen al verschillende hommages terugvinden. We zetten er opnieuw hier enkele op een rijtje: Seiko, Steinhart, Sugess en Pagani Design.

Rolex Daytona alternatives

Als eerste in ons rijtje belichten we de Seiko SRQ047. Het verhaal van Seiko begon in 1881, toen een 21-jarige ondernemer, Kintaro Hattori, een winkel opende in het centrum van Tokio voor de verkoop en reparatie van horloges en klokken. Slechts elf jaar later, in 1892, richtte hij de ‘Seikosha’-fabriek op. Seiko heeft een zeer groot aanbod van uurwerken zowel automatisch als quartz aangedreven en dit in elke prijsklasse. Voor onze vergelijking met de Daytona is Seiko de duurste met een prijs tussen de 2500 en 2900 euro brengen ze met de Prospex Speedtimer Chronograph SRQ047 een eigen interpretatie van een Daytona alternatief maar toch met hun eigen karakter en DNA.

Als 2de in het rijtje vinden we Steinhart terug met de Ocean One Vintage Chronograph II. Dit uurwerk is tevens hun eigen interpretatie en heeft een LJ7772 premium binnenwerk van La Joux Peret. Met zijn prijs van 1250 euro zit deze in het midden van onze reeks.

Als 3de en mijn persoonlijke favoriet vinden we de Sugess Chronograph 418-2 Ceramic Bezel Professional terug. Deze leunt het dichtst aan bij de Daytona jubileum editie en er zijn ook versies die overeenstemmen met de dial van de andere Rolex Daytona uitvoeringen. Het binnenwerk is het nieuwe compacte Chinese Peacock SL4801 High-Beat binnenwerk en dat resulteert in een dikte van slechts 12.5mm. Dit prachtig uitgevoerde uurwerk is verkrijgbaar tussen 400 a 450 euro wat een koopje is.

Als laatste bekijken we hier de Pagani Design variant van de Daytona die qua looks quasi hetzelfde is maar met het grote verschil dat het hier om een quartz versie gaat, meer bepaald wordt het uurwerk aangedreven door een Seiko VK63 mecaquartz binnenwerk. Door het gebruik van een quartz binnenwerk is dit uurwerk verkrijgbaar voor een prijs van ongeveer 75 euro.

 • Rolex Cosmograph Daytona: 51300 euro
 • Seiko SRQ047: 2500 – 2900 euro
 • Steinhart Ocean One Vintage Chronograph II: 1250 euro
 • Sugess Chronograph 418-2: 400 – 450 euro
 • Pagani Design Daytona: 75 euro

3. Blancpain Fifty Fathoms

Het originele Fifty Fathoms uurwerk werd 70 jaar geleden gemaakt door een gepassioneerde duiker en zorgde voor een revolutie in de horlogerie door het eerste uurwerk te worden dat met succes voldeed aan alle behoeften van onderwaterexploratie. Dit jaar werd een speelse Swatch versie van de Blancpain Fifty Fatoms uitgebracht waarvan u alles kan lezen in ons artikel van eerder dit jaar.

Voor onze hommage edities van dit tijdloos duikuurwerk hebben we volgende uitgekozen: de Bonaire van het Belgische Méraud, de Aquascape van het Franse Baltic, de eerder aangehaalde Swatch x Blancpain en als laatste de Fleuss van het Chinese Spinnaker.

Blancpain Fifty Fathoms alternatives

Met een beetje gezond chauvinisme stellen we als eerste in ons rijtje de Bonaire van het Belgische Méraud voor. We bespraken dit uurwerk uitvoerig in een vorig artikel waar je alle specificaties en informatie hier kan terug vinden. Dit uurwerk is van de 4 hommages voor ons de versie met beste binnenwerk en afwerking. Voor rond de 1100 euro krijg je hier enorm veel uurwerk voor je geld.

Als 2de hebben we de Aquascape van Baltic, een duikuurwerk van een microbrand dat de laatste jaren enorm populaire modellen heeft uitgebracht met een mooi design en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Met een prijs van 700 euro is dit goedkoper dan de Méraud maar hier krijg je wel een Japans Miyota 9039 binnenwerk met 42 uur gangreserve in plaats van een Zwitsers La Joux Perret G101 binnenwerk met 68 uur gangreserve terug.

Als 3de hebben we de Swatch x Blancpain die eerder dit jaar als samenwerking tussen Swatch en Blancpain werd gelanceerd. Hierbij wou de Swatch groep, waarvan Blancpain onderdeel is, ter ere van het 70 jarig bestaan van de Blancpain Fifty Fathoms, het enorme succes van de vorige Omega MoonSwatch samenwerking nog eens proberen herhalen. En met succes, in een mum van tijd werden alle speelse edities uitverkocht. Toch vinden we een plastic uurwerk, dat niet herstelbaar is, met een prijs van 390 euro geen duurzame keuze.

De laatste in ons lijstje is ook de goedkoopste en komt van het Hong Kong gebaseerde Spinnaker die met zijn Fleuss tussen de 185 en 285 euro een betaalbare variant van de Blancpain heeft. De Fleuss is verkrijgbaar met een zwarte wijzerplaat met asfalt textuur of een rode sunburst wijzerplaat.

 • Blancpain Fifty Fathoms: 17050 euro
 • Méraud Bonaire: 1100 euro
 • Baltic Aquascape: 700 euro
 • Blancpain x Swatch: 390 euro
 • Spinnaker Fleuss: 285 euro

4. TAG Heuer Monaco

Een uurwerk dat in de autowereld een grote naamsbekendheid heeft is de TAG Heuer Monaco. De meest bekende versie is de Steve McQueen editie die Steve Mc Queen droeg in de legendarische film “Le Mans”. Een tijdje geleden bespraken we hier ook de “Dark Lord” editie van de Monaco waarover je hier meer kan lezen. Recent is de naamsbekendheid van het Monaco uurwerk alleen maar toegenomen mede door Formule 1 kampioen Max Verstappen die ambassadeur is voor het merk. Heb je geen 7900 over voor dit uurwerk maar wil je toch een gelijkaardig design dan stellen we je hier graag enkele alternatieven voor: de Fastback van het Franse Depancel, de Hugo Boss HB-1005 Chrono, de Specht & Sohn Monaco Le Mans edition en last but not least de Glashütte Original Seventies Chronograph Panorama Date.

TAG Heuer Monaco alternatives

De Fastback van het Franse Depancel bespraken we vorig jaar reeds in een ander artikel over horloges die passen bij je auto. Het is hun interpretatie van de Monaco met voldoende eigen design elementen die een knipoog geven naar de Monaco maar toch verschillend zijn waardoor het uurwerk geen kopie is. Met een prijs van 755 euro met een automatisch Japans Miyota 9120 binnenwerk heb je voor een tiende van de prijs van de Monaco toch een gelijkaardige look and feel rond je pols. Door de keuze uit 4 verschillende kleuren (wit, blauw, zwart en groen) van wijzerplaat vind je zeker de versie die bij jou past.

Als 2de in de rij stellen we een mode merk voor namelijk Hugo Boss. Zij hebben met hun HB-1005 Chrono een gelijkaardig design als de Monaco. De versie die zij hebben is een volledig zwart uurwerk met zowel de behuizing, horloge als de wijzerplaat in een diepzwarte kleur. Het binnenwerk betreft een batterij aangedreven quartz binnenwerk van Movado wat resulteert in een goedkopere prijs van ongeveer 395 euro.

De derde speler, Specht & Sohne, is een merk dat vooral exacte kopie hommages maakt van bestaande uurwerken. Dit heeft minder onze voorkeur maar voor iemand die op zoek gaat naar een betaalbaar alternatief van een Monaco is hun Monaco Le Mans model hetgeen wat het dichtste qua uiterlijk in de buurt komt van de “real deal”. Doch gebruiken zij ook een quartz binnenwerk (Seiko VK64 mecaquartz) i.p.v. een automatisch binnenwerk en met 5 ATM waterbestendigheid kan je met dit uurwerk niet zwemmen.

Een hommage uurwerk is normaliter goedkoper dan het origineel en we spraken in de intro over het voorstellen van goedkopere edities. Toch willen we een uitzondering maken voor de vierde in ons lijstje namelijk de Glashütte Seventies Chronograph Panorama Date. Dit uurwerk heeft met zijn vierkante design een gelijkaardige vorm als de Monaco maar doet hier in alle verschillende aspecten een serieus schepje erboven op. Zowel naar afwerking, gebruik van materialen en binnenwerk is dit van een ander niveau dan de Monaco waardoor het één van onze heilige graal uurwerken is. Dit alles laat zich helaas ook in de prijs zien die begint vanaf 15200 euro.

 • Tag Heuer Monaco: 7900 euro
 • Depancel R-Series Fastback: 755 euro
 • Hugo Boss HB-1005 Chrono: 395 euro
 • Specht & Sohne Monaco Le Mans: 342 euro
 • Glashütte Original Seventies Chronograph Panorama Date: 15200 euro

5. IWC Ingenieur

Dit jaar verraste International Watch Company, die beter bekend is via zijn afkorting IWC, op Watches and Wonders iedereen met een moderne heruitgave van de Ingenieur gebaseerd op de in 1970 gelanceerde Ingenieur SL die ontworpen was door de beroemde Gérald Genta. Dit mooie uurwerk met een geïntegreerde stalen horlogeband was een zeer geslaagde heruitgave maar sprong er vooral uit met zijn te hoge prijskaartje van 12900 euro. Hoog tijd dus om enkele alternatieven voor te stellen: de Urban Traveler van Yema, de Ingenieur van IXDAO en de Architect van Specht & Sohne.

IWC Ingenieur Alternatives

Als eerste bekijken we de Urban Traveler van het Franse Yema die met zijn Yema2000 in-house ontwerpen binnenwerk en geïntegreerde stalen horlogeband een uitstekend alternatief is voor de IWC Ingenieur. Alle uurwerken van Yema worden ontworpen, geassembleerd en geproduceerd in Frankrijk. Het heeft net iets andere elementen waardoor het toch net zijn eigen karakter heeft. Het doet ons ook een beetje denken aan design elementen van de Perception van Atelier Wen. Met zijn 39 mm is deze iets compacter dan de 40mm van de IWC en ook met zijn prijs van ca 1000 euro is het een geducht alternatief voor de IWC Ingenieur.

Als 2de in het lijstje bekijken we het onbekende en in 2023 opgerichte IXDAO, een Chinees microbrand. Hun versie laat weinig aan de verbeelding over en is buiten het logo en het opschrift Engineer ipv Ingenieur een exacte kopie van de IWC. Maar als je de IWC het dichts wil benaderen is dit de beste keuze. De IXDAO is verkrijgbaar in dezelfde wijzerplaat kleuren als de IWC en naast het Chinese PT5000 binnenwerk is deze ook verkrijgbaar met een Selitta SW200 of een ETA2824. De afwerking van de IXDAO is best ok dus al bij al voor een prijs tussen de 279 en 479, afhankelijk van het gekozen binnenwerk lijk dit voor ons een koopje als je akkoord bent met een bijna exacte kopie.

Hetzelfde geld voor onze 3de fabrikant Specht & Sohne die ook gaan voor een kopie met een iets meer originele naam namelijk Architect. Zij kiezen ook voor een automatisch binnenwerk maar van Citizen ipv een PT5000 of Zwitsers binnenwerk. Daarnaast maakt de waterbestendigheid van 50M het uurwerk niet geschikt voor zwemmen wat voor ons een gemiste kans is. Voor de prijs van 185 euro heb je hier de goedkoopste variant maar wij zouden door de mindere waterbestendigheid opteren voor de IXDAO.

 • IWC Ingenieur: 12900 euro
 • Yema Urban Traveler: 1000 euro
 • IXDAO Engineer: 279 euro
 • Specht & Sohne Architect: 185 euro

6. Richard Mille

You hate it or you love it, dat zijn meestal één van de 2 gevoelens die je krijgt als je een Richard Mille horloge ziet. Richard Mille maakt vooral tonvormige uurwerken uit bijzondere materialen en laat deze dragen door bekende mensen in de sport en filmwereld als marketing. De uurwerken van Richard Mille zijn door hun exclusiviteit en complexiteit vaak gewoon onbetaalbaar met bedragen die gaan tot meer dan 1 miljoen euro. Als je toch gecharmeerd bent door hun design zetten we hier een aantal betaalbare alternatieven op een rij: de Vanguard serie van het Zwitserse Franck Muller, de M2 Subaru van het Japanse Zeroo Time, de Challenger Automatic van het origineel Amerikaanse Ingersoll en als laatste de Quartz van het Duits-Chinese Tsar Bomba.

Richard Mille Alternatives

Het Zwitserse Franck Muller is geen onbekende in de wereld van de horlogerie en bestaat sinds 1992. Het merk is vooral bekend voor hun complexe binnenwerken en hoge afwerkingsgraad. Hun Vanguard serie zetten we hier als alternatief voor de astronomisch dure Richard Mille maar denk eraan dat dit met zijn ca 8000 euro zeker geen goedkoop uurwerk is. Als je echter goed zoekt op het internet kan je deze voor ca 5000 euro terug vinden. Retail prijs of meer betalen, zoals bij Rolex en andere merken soms het geval is, lijkt ons voor dit uurwerk niet aan te bevelen.

Het Japanse Zeroo Time is een micro brand dat redelijk recent in 2017 werd opgericht. Ze brengen kwalitatief hoogstaande hommage uurwerken op de markt met telkens hun eigen twist. De Subaru M2 is een compact, mooi vormgegeven uurwerk dat slechts 96 gram weegt. Enige jammere vinden we de waterbestendigheid van slechts 30m wat we te weinig vinden om het als een sport horloge te gebruiken. Met een prijs van 2350 euro is het uurwerk niet direct goedkoop te noemen. Ze hebben daarnaast nog 2 andere tonvormige modellen waarbij 1 goedkopere, de ZEROO M1D, met een handopwindbaar binnenwerk aan 605 euro en de T4 Archer Full Skeleton Tourbillon, een model met een echte tourbillon complicatie aan 2780 euro.

Ingersoll, de derde in de rij, is een merk dat vooral betaalbare uurwerken met verschillende ontwerpen op de markt brengt. Dit vertaalt zich dan ook in de prijs van de Challenger Automatic, die met zijn 465 euro zeer redelijk te noemen is. Hiervoor zijn wel enkele consessies gemaakt zoals een Chinees automatisch binnenwerk, mineraal glas ipv saffier en een waterbestendigheid van 50m. Bij Ingersoll zijn ze ervan echter overtuigd dat hun producten betrouwbaar en duurzaam moeten zijn en daarom geven ze een levenslange garantie op het uurwerk !

Als laatste, zoals bij de vorige hommages, hebben we de goedkoopste uit het lijstje, de Tsar Bomba Quartz. Deze heeft als instapmodel een quartz binnenwerk maar als je toch meer wil uitgeven voor je Richard Mille hommage kan je bij hen ook een versie met een automatisch binnenwerk kopen. Voor de prijs van 235 euro heb je hier een accuraat quartz uurwerk met een iconisch Richard Mille design maar als je goed rondkijkt op internet vind je er eentje rond de 160 euro. Er bestaan zelfs versies waar je de case en bandjes qua kleur kan aanpassen waardoor je van 1 uurwerk verschillende andere versies kan maken door de click-on kleur cases, verwisselbare gekleurde kroon en rubber bandjes in verschillende kleuren.

 • Richard Mille RM 005: 125 000 euro
 • Franck Muller Vanguard: 8000 euro
 • Zeroo Time T4 Archer: 2780 euro
 • Zeroo Time M2 Subaru: 2350 euro
 • Zeroo Time M1D: 605 euro
 • Ingersoll Challenger Automatic: 465 euro
 • Tsar Bomba Quartz: 160-235 euro

7. Omega Speedmaster Moonwatch

Spreken we over Omega dan denken we onmiddellijk aan de Speedmaster. Dit uurwerk dat in 1957 werd ontworpen als racehorloge maar het kreeg pas echte naamsbekendheid doordat het werd gedragen door de Amerikaanse astronauten tijdens de Apollo 11 missie. Dit icoon mocht niet in onze reeks ontbreken en we stellen hier graag enkele alternatieven voor: Tudor Black Bay Chrono, Maen Skymaster, Bulova Lunar Pilot, Omega x Swatch Moonswatch, Pagani Design PD-1701.

Omega Speedmaster Alternatives

Voordat we de eerste in ons lijstje voorstellen willen we aanhalen dat er ook een model uit Omega zijn eigen lijn is die als alternatief kan gebruikt worden namelijk de Speedmaster Reduced. Deze in 1988 gelanceerde versie wordt niet meer gemaakt maar kan je voor minder dan de helft van de prijs op de tweedehandsmarkt terugvinden. De reduced is met zijn 39mm kleiner dan de 42mm van de Professional en heeft ook een ander binnenwerk. Qua looks is hij nagenoeg gelijk aan zijn grotere broer.

De eerste in ons rijtje is niet direct een 1 op 1 vergelijking maar staat absoluut zijn mannetje tegenover de speedmaster, de Black Bay Chrono. Dit model werd door Tudor, het zustermerk van Rolex, gelanceerd in 2017 en de vernieuwde versie hiervan werd uitgebracht in 2021 met een binnenwerk van Breitling. Met zijn 5550 euro op een stalen band is hij meer dan 2000 euro goedkoper dan de 7700 euro van de Speedmaster Professional.

Als 2de stellen we een minder bekend micro brand voor van Nederlandse bodem namelijk MAEN. De naam Maen is de oude spelling van het Nederlandse woord maan en dus voor deze vergelijking met den Moonwatch best wel een leuke woordspeling. Maen verkoopt direct aan de eindklant en hun missie is het op de markt brengen van betrouwbare en betaalbare uurwerken. Het Skymaster 38 model van hen is zoals bij de reduced ook een stuk compacter dan de 42mm van de Omega Professional waardoor deze ook geschikt is voor een iets kleinere pols. Met een prijs van 2099 euro voor een uurwerk met een TOP Grade Sellita SW510Mb manueel binnenwerk krijg je veel uurwerk voor een redelijke prijs.

De 3de in ons rijtje, Bulova, is opnieuw een bekend merk met een rijke geschiedenis en werd opgericht in 1875. Hun Lunar Pilot werd effectief ook gebruikt tijdens een ruimtemissie namelijk de Apollo 15 missie in 1971. Het kwartsuurwerk wordt aangedreven door een binnenwerk met hoge precisie, resonerend op een frequentie van 262 kHz voor ongeëvenaarde nauwkeurigheid en met een chronograafwijzer en vloeiend lopende secondewijzer. De originele Lunar Pilot was met zijn 45mm diameter niet direct voor de kleine pols en Bulova lanceerde dit jaar een iets compactere 43mm versie die nog steeds groter is dan de Omega variant. Dus als je een kleinere pols hebt is dit niet de geschikte keuze. De Lunar Pilot kan je vinden voor een prijs tussen de 500 en 600 euro.

In 2022 deed Omega samen met Swatch iets wat niemand had verwacht. Ze lanceerden een bio-ceramic (plastic) versie van de Moonwatch aan een zeer lage prijs van 270 euro. Dit had nooit geziene wachtrijen van kilometers lang voor de officiële Swatch winkels uren voor de lancering en dit in alle grote steden ter wereld als gevolg.

Als laatste in de rij stellen we opnieuw een kwartsuurwerk voor namelijk de Pagani Design PD-1701. Dit uurwerk heeft een Seiko VK63 Chronograph Quartz binnenwerk en is praktisch een kopie van de Omega. Voor een prijs van rond de 90 euro is dit de goedkoopste manier om een Moonwatch look a like in jouw bezit te krijgen.

8. Audemar Piguet Royal Oak

De door Gérald Genta ontworpen Royal Oak werd onthuld op de Baselworld Fair in 1972. Met zijn onconventionele achthoekige kast die werd vastgezet met acht zeshoekige schroeven, een geïntegreerde armband en grote kast was de Royal Oak een sterk verschil met de traditionele horlogeontwerpen van toen. Dit uurwerk is voor velen de heilige graal en met een startprijs van ca 60000 euro stellen we u hier enkele alternatieven die voor een pak minder euros de jouwe kunnen zijn: de Alpine Eagle van het Zwitserse Chopard – de eerder besproken Engenieur van het Zwitserse IWC – de Aikon van het Zwitserse Maurice Lacroix – de CasioAok van het Japanse Casio – de PD-1673 van het Chinese Pagani Design.

Audemar Piguet Royal Oak Alternatives

Chopard werd in 1860 in Zwitserland opgericht door Louis-Ulysse Chopard en is sinds 1963 eigendom van de familie Scheufele uit Duitsland. Chopard staat vooral bekend om het maken van Zwitserse horloges en sieraden van hoge kwaliteit. De Alpine Eagle heeft een soortgelijke vormgeving als de Royal Oak inclusief de schroeven op de kast maar heeft met zijn Romeinse uuraanduiding en een sunburst reliëf patroon ipv typisch blokpatroon bij de Royal Oak toch zijn eigen ontwerp. Ook het kwalitatief hoogstaand binnenwerk dat volledig in-house is gefabriceerd zorgt ervoor dat dit een technisch zeer goed uurwerk is. Dit alles vertaald zich in een prijs van ongeveer 15600 euro voor de 41 mm versie. De Alpine Eagle is te verkrijgen in verschillende groottes (36mm, 39mm, 41mm en 44mm) en als standaard of chrono versie.

De 2de is een uurwerk dat we hiervoor als nummer 5 hebben besproken, de IWC Ingenieur. Deze heeft een iets rondere vormgeving maar kan ook als alternatief gezien worden voor de Royal Oak en is met zijn 12900 een kleine 3000 euro goedkoper dan de Chopard Alpine Eagle.

Als 3de hebben we opnieuw een Zwitsers merk, Maurice Lacroix. Zij brengen betaalbare Zwitserse uurwerken op de markt met als topreeks hun Masterpiece series. Het Aikon model stellen we hiervoor als hun alternatief voor de Royal Oak. Met zijn verschillende uitvoeringen en groottes is hier opnieuw weer voor elke liefhebber wel iets terug te vinden. De automatische versie van 39mm of 42 mm komt zowel met een stalen als rubberen horlogeband en kost 2350 euro. Toch heb je van deze Aikon serie ook een quartz versie in uitgevoerd in #tide gerecycleerd oceaan plastic voor 800 euro.

De vierde op ons lijstje is er initieel gekomen op basis van een groep enthousiaste horlogefanaten die via een op maat gemaakte case en horlogeband een Casio G-Shock GA2110SU-3A aanpasten zodat deze lijkt op een Royal Oak. Je hebt hier dus een digitaal horloge met een serieuze hint naar de Royal Oak vandaar de naam CasioOak. Deze aangepaste case was zo populaire dat Casio zelf in 2021 een volledig metalen G-Shock op de markt bracht de GM-B2100. Deze heeft alle aspecten van het G-Shock DNA en met een Royal Oak vorm voor een list prijs van 550 euro en als je goed zoekt kan je deze zelfs voor rond de 450 euro terug vinden.

Als laatste bekijken we een Chinese clone hommage van Pagani Design de PD-1673. Dit is praktisch een 1 op 1 kopie van de Royal Oak met alle esthetische kenmerken die zijn overgenomen maar met een standaard Seiko NH35 automatisch binnenwerk en dit voor een zeer lage prijs van 150 euro. Verwacht hier wel geen hoge afwerkingsgraad en precisie maar als je voor zeer weinig geld toch een look wil die het dichtst aanleunt bij die van de Royal Oak dan is dit de voordeligste keuze.

Conclusie

De keuze tussen hommage en de originele versie van een uurwerk hangt uiteindelijk af van persoonlijke voorkeuren, budget en ethische overwegingen. Terwijl sommigen de voorkeur geven aan de echtheid en investeren in het erfgoed van gerenommeerde merken, kunnen anderen genieten van de esthetiek van hommage uurwerken zonder concessies te doen aan hun portemonnee. We hopen met dit artikel vooral te kunnen tonen dat er voor iedereen die van uurwerken houdt een versie is die binnen zijn budget past.