Pre-War Days Kortrijk

De afsluiter van het seizoen zou je kunnen stellen, en wat voor één! Sinds 2019 kan je in Kortrijk naar de Pre-War days gaan. Kort gezegd, het paradijs voor de Pre-War liefhebber.

Pre-War days is een internationale oldtimerbeurs gespecialiseerd in vooroorlogse auto’s en alles wat daar mee te maken heeft. Met ruim 60 exposanten uit acht landen en met meer dan 150 voertuigen kan iedere Pre-War liefhebber hier zijn hartje echt ophalen.

De totale oppervlakte is ruim 6000M² en buiten de auto’s kan je ook tal van standen vinden met boeken, onderdelen (specifiek naar pre-war), documentatie en diverse automobilia.

Ook een knappe stand met kleding en schoeisel dat is afgestemd op de auto’s die we hier kunnen bewonderen is aanwezig.

Ons land was ooit een erg belangrijke speler in de productie van automobielen en tijdens deze editie is daar speciale aandacht aan besteed.

Zo was het de pater Ferdinand Verbiest die in 1677 schreef over het eerste door stoom aangedreven voertuig. Dit wordt door sommigen beschouwd als ’s werelds eerste auto.

In de periode voor de eerste wereldoorlog telde België rond de 200 verschillende autofabrikanten. De meest bekende is wellicht Minerva maar ook Imperia, Pipe, Exelsior (hierboven te zien), FN en nog tal van anderen zorgden voor een behoorlijke productie waarvan zelfs bijna 75% werd geëxporteerd.

Darracq 12-HP Genevieve

Automuseum Louwman was present met twee bijzondere auto’s. De meest in het oog springende is zonder twijfel de Darracq 12-HP van 1904. Deze auto speelde een belangrijke rol in de film Genevieve van 1953. De film ging over de London to Brighton run. Het toeval wil de de auto ook nu net terug was van deze befaamde rally. Sinds 1990 is hij een regelmatige en graag geziene deelnemer.

Lincoln V12 Continental Convertible Coupé

Dat je bij de Pre-war auto’s meer rariteiten kan terugvinden dan bij hedendaagse auto’s zal wellicht niemand verbazen. De regelgeving moest grotendeels nog worden vastgelegd en veel fabrikanten ontwierpen er op los. De designer van deze Lincoln moest vast ook in een zotte bui zijn geweest toe hij dit op papier zette.

Met slechts 738 gebouwde exemplaren is het blijkbaar niet echt een hit geweest. Speciaal is deze auto echter wel. Daar waar de meeste Amerikanen een dikke V8 in het vooronder hebben komen we hier een V12 tegen. De auto was volledig handgebouwd en positioneerde zich in de bovenkant van de markt.

Memorabilia

Ook al gaan de auto’s met de meeste aandacht lopen toch zijn de diverse standen met toebehoren en memorabilia ook van belang. Ze brengen een stuk van de sfeer en bieden soms ook echte hebbedingetjes aan.

Ongekend afwerkingsniveau

Opvallend bij de Pre-War auto’s is het soms ongekende afwerkingsniveau. Het veelvuldige gebruik van hout, chroom en andere speciale materialen typeert de verschillende periodes waarin de auto’s zijn geproduceerd. Mocht men vandaag deze zaken laten maken zouden ze quasi onbetaalbaar zijn geworden.

Upholstery

Natuurlijk zijn veel interieurs na 70 of meer jaren niet meer in zo’n goeie staat. Het zorgvuldig restaureren of behouden van de oorspronkelijke bekleding draagt bij aan het behoud van het historische karakter van deze klassieke voertuigen. Sommige bedrijven specialiseren zich specifiek op deze markt. Ze gaan hier echt heel ver in en pogen zoveel mogelijk met de materialen van toen te werken.

Miniaturen

Maatwerk in miniatuurtjes trekt toch altijd wel aan. Deze Talbot Lago T26c is daar een mooi voorbeeld van. De bouwer Antonio Martinez-Fresneda bouwt echt pareltjes met zeer veel oog voor de details.

Conclusie

Als je pre-war liefhebber bent dan is dit een event dat je niet kan of mag missen. De geëxposeerde auto’s zijn allen van hoogstaand niveau me af en toe een specialleke ertussen. Wij komen volgend jaar zeker terug!