100 jaar de 24 uur Lemans, dat verdient een speciaal uurwerk.

Om 100 jaar Lemans ter vieren brengt Rolex een speciale editie van zijn Daytona uurwerk uit, ontdek het in dit artikel.

Introductie

De 24 Uur van Le Mans is een van de oudste autoraces ter wereld en kan rekenen op een wereldwijde belangstelling. De race werd in het leven geroepen door de Automobile Club de l’Ouest, een automobielorganisatie die in 1906 werd opgericht.

De eerste 24 uur race werd gehouden op 26-27 mei 1923 op een circuit in de buurt van Le Mans. De wedstrijd was bedoeld om technische innovatie te stimuleren en de ontwikkeling van de auto-industrie aan te moedigen. Dit jaar wordt de 24 uur gereden op 10 en 11 juni.

Ter ere van dit 100ste jubileumjaar heeft Rolex een limited editie van zijn Cosmograph Daytona op de markt, een uurwerk met een heuse geschiedenis zoals de 24 uur race.

Het uurwerk

De nieuwe Lemans editie van de Daytona heeft heel veel gelijkenissen met de Daytona die dit jaar werd gelanceerd op Watches & Wonders 2023. Toch zijn er voldoende vernieuwingen die deze versie de moeite waard maken.

Het uurwerk is uitgevoerd in 18k witgoud  met een diameter van 40 mm en een hoogte van 12,20 mm. Deze originele editie van de Daytona maakt ook gebruik van de nieuwe bezelstijl, dat wil zeggen een zwart keramisch inzetstuk omlijst door een dunne band van 18k witgoud. De tachymeter schaal is in platina uitgevoerd, met het getal 100 in rood keramiek als herinnering aan het honderdjarig bestaan van de race. 

Naast de bezel vinden we op de wijzerplaat ook veel gelijkenissen met het model 2023 terug maar waar deze editie speciaal in het oog springt zijn de subchrono’s. Deze zijn uitgevoerd zoals de historische “Paul Newman Daytona”. Deze versie werd in 1968 door zijn vrouw aan Paul Newman gegeven met de inscriptie “Driver Carefully” en werd een tijdje geleden voor het astronomische bedrag verkocht van 18 miljoen dollar. Daarnaast zie je als je goed oplet dat de linkse subchrono die de aanduiding van de uren toont geen 12 uur maar 24 uur.

Om dit mogelijk te maken ontwikkelde Rolex speciaal het calibre 4132 ipv 4131 waarmee de uren van de chronograaf functie over een tijdsbestek van vierentwintig uur kunnen worden geteld in plaats van de gebruikelijke twaalf uur, een andere knipoog naar de 24 uurs race.

Het prachtige binnenwerk kunnen we, net zoals bij de nieuwe Daytona versie van begin 2023, aanschouwen door de transparanten saffieren onderkant.

Net als alle Rolex-horloges is deze speciale versie van de Oyster Perpetual Cosmograph Daytona voorzien van de Superlative Chronometer-certificering, een garantie voor uitmuntende prestaties aan de pols en een correcte tijdsmeting voor je volgende deelname aan de 24 uur van Lemans.

Specificaties

KAST
40mm diameter, 12,2 mm hoogte 18K witgoud , 100m (10 ATM) water bestendig. Antireflecterend saffierglas. Zwarte panda stijl wijzerplaat met chronometer functie secondenwijzer en datumaanduiding. Stalen Oyster horlogeband.

BINNENWERK
Rolex Calibre 4132 in house binnenwerk met 72 uur gangreserve, Frequentie: 28’800 trillingen per uur (4 Hz)

Functies : Uren, minuten, 24 uur aanduiding op 9:00, 30 minuten chrono aanduiding op 3:00, 60 seconde aanduiding op 6:00.

PRIJS
42500 euro

REFERENTIE
126529LN

Conclusie

Met deze speciale editie geeft Rolex een extra twist aan zijn Daytona. Met hints naar het verleden en een binnenwerk en uitstraling van het nu is dit voor ons een zeer geslaagde versie.

Klik hier voor meer info of om dit uurwerk aan te kopen.