Een vintage duikuurwerk van eigen bodem, de Bonaire MKII van het Belgische Méraud.

Het Belgische Méraud lanceert zijn opvolger van hun Bonaire uurwerk een eerbetoon aan vintage duikhorloges. Maak in dit artikel kennis met dit prachtig uurwerk.

Introductie

We bespraken een tijdje geleden de Antigua versie van Méraud en nu is het tijd om hun MKII opvolger van hun Bonaire reeks in de kijker te plaatsen.  Dit uurwerk heeft een prachtige vintage uitstraling en zal het hart van elke duikhorloge liefhebber een beetje sneller doen slaan.

Het uurwerk

De bezel of rand van het uurwerk doet ons onmiddellijk denken aan een icoon, namelijk de Blancpain Fifty Fathoms, de referentie als het gaat over duikhorloges. Voor de wijzerplaat zien we invloeden van de Rolex 5512 gecombineerd met de 12 uur aanduiding van de Zenith S.58. Toch verheft Méraud deze wijzerplaat naar een hoger niveau met mooie zilverkleurige omlijningen van de uurmarkeringen gevuld met BGW9 Super-LumiNova. Het ontbreken van een datum aanduiding brengt een mooie symmetrie in de layout van de wijzerplaat. Ook het MERAUD logo opschrift en BONAIRE 200m aanduiding zijn mooi in proportie ten opzicht van de rest van de wijzerplaat.  De wijzerplaat is verkrijgbaar in 3 verschillende kleurvarianten: mos groen, onyx zwart en marine blauw.  

De uur- en minuutwijzer zijn dikker uitgevoerd en opgevuld met BGW9 Super-LumiNova wat bijdraagt tot een makkelijke aflezing van uur en tijd in slechte lichtomstandigheden.  De lollipop stijl seconden wijzer is een knipoog naar een andere duikklassieker, de Rolex Submariner, wat bijdraagt aan het vintage karakter van dit uurwerk.  Algemeen vinden we dit een geslaagd hommage design dat de sterke aspecten van verschillende vintage pioniers samenbrengt in Méraud hun eigen interpretatie hoe zij het ultieme duikuurwerk zien.

Het kastprofiel van 40mm is iets groter dan de 39mm van zijn voorganger maar is zorgvuldig her ontworpen om een slankere uitstraling te bereiken, terwijl het een waterbestendigheid van 200m weet te behouden. Met een hoogte van slechts 12,2 mm straalt dit horloge een gevoel van elegantie en comfort uit. De opnieuw ontworpen kroon biedt verbeterde grip voor moeiteloze aanpassing.

Het kloppend hart van de MKII is het G101 kaliber van de gerenommeerde uurwerken fabrikant La Joux Perret. Dit zelf opwindend mechanisch uurwerk met  een ruime gangreserve van 68 uur en een “soignée” afwerking onderscheid zich van andere standaard massa geproduceerde manufacturen zoals ETA en Sellita.  Het binnenwerk is zichtbaar door een open achterkant van de kast, waardoor liefhebbers het mooie kaliber kunnen bewonderen.  De rotor van het binnenwerk is mooi bewerkt en versiert met het logo van Méraud.

Als horlogeband heb je ook keuze tussen een metalen versie voorzien van klinknagels of een speciaal ontworpen rubber tropisch bandje.  De Tropische bandjes zijn tevens uitgevoerd in de kleur van de wijzerplaat.

Bij de metalen versie is er naast de vintage geïnspireerde klinknagels nog iets extra, de sluiting is namelijk volledig opnieuw ontworpen, nu met een functie voor snelle aanpassing voor extra gemak en comfort.  Een groot pluspunt als je hun Antigua model ook in je collectie hebt is dat de armband onderling verwisselbaar is met deze van de Bonaire. Dus met je nieuwe aankoop kan je je bestaande Antigua ook een upgrade of andere look and feel geven.

Horlogeliefhebbers zullen ook de praktische luggaatjes op de kast van het horloge waarderen. Hierdoor word het verwisselen van bandjes eenvoudiger wordt.  We raden aan van zowel de stalen band als de tropische band te bestellen waardoor je het uurwerk nog veelzijdiger maakt.

Met het ‘Swiss Made’ label, vertegenwoordigt de nieuwe Bonaire een vooruitgang, met Zwitserse engineering en Belgisch design. In tegenstelling tot zijn voorganger is de Bonaire geen beperkte oplage waardoor iedereen kan genieten van dit mooie uurwerk.  

Specificaties

KAST
40mm in diameter (lunette) – 39mm aan de kast.
12.2 mm in hoogte. 316L roestvrijstalen kast afgewerkt met een doorzichtige achterkant, “coin-edge” lunette, geborstelde zijkanten, circulair geborstelde bandaanzetten met gepolijste afschuiningen, en gaten in de
bandaanzetten voor eenvoudige bandjeswissel.

Wijzerplaat met “chapter ring” afgewerkt in “Onyx Black”, “Marine Blue” of “Moss Green”. Elke optie bevat een opschrift met hoog contrast en gepolijste indexen gevuld met Super-LumiNova®. Lunnet gemaakt van acryl “Bakeliet” inleg met gegraveerde cijfers en indices gevuld met Swiss Super-LumiNova®.

BINNENWERK
Swiss-Made, La Joux-Perret G101 “soignée” automatisch kaliber aangedreven door een tungsten rotor, wat zorgt voor een indrukwekkende gangreserve van 68 uur. Bestaande uit 24 jewels en een frequentie van 28.800 slagen per uur (4Hz), met een hacking functie voor nauwkeurige tijdinstelling.

GARANTIE
2 jaar

PRIJS
925 euro voor de versie met rubber band en 1025 euro voor de versie met een stalen band.

Conclusie

Voor een startprijs van 925 euro aan voor de versie met het rubber tropisch bandje denken wij dat Méraud hier een homerun scoort met hun MKII opvolger van de Bonaire. De Bonaire is per direct verkrijgbaar via de website van Méraud en het ideale geschenk voor de feestdagen.

Klik hier voor meer info of voor dit uurwerk aan te kopen.