Onze top tien van 2023

Dat 2023 een druk jaar was zouden jullie moeten gemerkt hebben. We plaatsen met ons drieën meer dan 50 artikels. In 2024 gaan we opnieuw onze beste beentjes voorzetten om jullie te verwennen met mooie artikels. Uurwerken, classic car races, events binnen en buiten en misschien nog een oud-nieuw vergelijk. Het staat allemaal op de planning.

Ik (want ik spreek even voor mezelf) heb een kleine selectie gemaakt van auto’s die er dit jaar voor mij wel uitsprongen. Er zitten beelden bij van mezelf maar ook van Joris. Hij is met stip de man die alles afweet van raceauto’s. Ik denk ook te mogen zeggen dat er een zekere voorliefde is voor de 24u van Le Mans en alles wat ermee te maken heeft. Dus daar begin ik dan ook mee.

Deze Matra MS 670 was tussen 1972 en 1974 niet te verslagen en leverde een heuse hattrick af met drie op één volgende overwinningen.

Een Ford GT40 mag volgens mij niet ontbreken in het lijstje. Hier tijdens het Spa Six Hours weekend met Dario Franchitti aan het stuur.

Tijdens Salon Privé Londen ontmoete ik de broers Neil en Andrew Greenhouse van de Smalest Cog. Richard Hammond ging uiteraard met veel aandacht lopen maar het zijn de broers hierboven die de restauratie uitvoerden. Ze stelden hier een prachtige Delahaye 135 MS voor.

Eén van de meest legendarische Lotus modellen is ongetwijfeld de 72 F1 auto. Zes jaar duurde de carrière van misschien (volgens Joris) wel één van de mooiste Formule 1 auto’s ooit. 

Tijdens Interclassics in januari was er een Formule 1 special. Deze knalgele Talbot Lago 26c was in 1950 en 1951 winnaar op het circuit van Zandvoort.

Tijdens de Zolder Historic GP wist Joris deze foto te maken. Een NS Prinz op twee wielen op het circuit van Zolder.

Deze Bentley Speed 8 van Le Mans winnaar in 2003 met Tom Kristensen, Rinaldo Capello en Guy Smith. Deze Bentley is één van de auto’s waar zowel ik als Joris een boontje voor hebben. Voor mij persoonlijk één van de mooiste Le Mans autos.

Zoals ieder jaar worden er verjaardagen gevierd. Dit jaar blies Lamborghini 60 kaarsjes uit. Dit jaar bezochten we voor het eerst Wheels at The Palace Soestdijk. Een heel mooi opgezet event bij onze Noorderburen. De Lamborghini Miura is zonder twijfel één van de mooiere autos uit de geschiedenis. Wesley schreef een interessant artikel over een uurwerk dat wordt gemaakt van een stukje Miura, op die manier kan je steeds een beetje Lambo rond je pols dragen. Je leest er hier alles over.

De BMW 320i turbo van Qvick is één van de auto’s die we het voorbije jaar meermaals zijn tegengekomen. Zowel statisch als hier tijdens de OGP op de Nürburgring is dit een opvallend mooie verschijning. Hier in beeld gebracht door Joris.

Ons favoriete automuseum niet aan bod laten komen is eigenlijk geen optie. Eén van de vele tentoonstellingen dit jaar ging over een stuk van de Mahy collectie. Elke door Autoworld Brussels georganiseerde tentoonstelling is zeker uw bezoek waard.

We wensen u en uw dierbaren een fantastisch 2024 waarin je veel onbezorgde kilometers mag afleggen ik het voertuig dat je het meeste plezier geeft. Onze timekeeper Wesley zal er voor zorgen dat je met het juiste uurwerk nooit meer te laat komt op je afspraakjes.

Patrick, Joris & Wesley