Ultimate Collector Motocycles XXL

Een beetje uit de comfortzone maar toen ik het boek Ultimate Collector Motocycles XXL in mijn handen kreeg moest ik hier echt wel iets over schrijven.

Eerder verscheen al een Ultimate Collector Cars, een fantastisch boek dat we ook uitvoerig hebben besproken. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen.

Ook nu is het aantal motoren in het boek beperkt tot 100, alleen de meest speciale motoren kregen een plaatsje in dit meesterwerk.

Compleet

Dikwijls hoor ik commentaar dat een algemeen boek niet diep genoeg ingaat op één bepaalde auto of motor. Met gemiddeld tien pagina’s per behandelde motor zou ik dit toch een beetje willen tegenspreken. Iedere motor wordt uitvoerig besproken en ondersteund door prachtige fotografie.

Hildebrand & Wolfmüller tot Aston Martin AMB001

De oudste motor is een Hildebrand & Wolfmüller uit 1894 en het meest recente exemplaar is de Aston Martin AMB 001 uit 2020. Stuk voor stuk gaat het over speciale exemplaren en dit van recordbrekers tot superbikes en exotische customs.

John Surtees

Een groot aantal van de besproken motoren zit in privé collecties en zijn anders zelden of nooit te bekijken. Ook de MV Agusta 500 4C uit 1957, waarmee John Surtees wereldkampioen werd wordt besproken. John Surtees is regelmatig verschenen in eerdere verslagen die we maakten. Zo konden we hem ontmoeten tijdens één van de Revival’s. Surtees was misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar het is tot nu toe de enige piloot die zowel wereldkampioen is geworden op een motorfiets als in de Formule 1. 

Barry Sheene

Nu we het toch over Goodwood hebben, ook Barry Sheene komt uitgebreid aan bod in het boek. Tijdens de Goodwood Revival is er zelfs een motorrace naar hem genoemd. Het betreft de Barry Sheene Memorial Trophy.

Het gaat dus niet alleen over de motoren zelf. Ook tal van andere bekende piloten worden besproken. Denk hierbij aan Dario Ambrosini, Tarquinio Provini, Mike Hailwood, Giacomo Agostini en Kenny Roberts.

Voorwoord

Het voorwoord in dit boek komt van de legendarische petrolhead Jay Leno. Maar ook interviews met George Barber, oprichter van het Barber Vintage Motorsports Museum; Sammy Miller, kampioenschapswinnaar en oprichter van het Sammy Miller Motorcycle Museum; Ben Walker, afdelingsdirecteur motorfietsen bij Bonhams; Paul d’Orléans, oprichter van The Vintagent; en Gordon McCall, medeoprichter van The Quail Motorcycle Gathering, het wereldberoemde motorfietsconcours in Carmel, Californië kan je in dit naslagwerk terugvinden.

Charlotte & Peter Fiell

Dit boek komt net als het boek Ultimate Collector Cars en het recent verschenen 50 Ultimate Sports Cars van de redacteuren en auteurs Charlotte & Peter Fiell. Onder hun verschillende specialisaties bevindt zich het domein van transportdesign in al zijn verschillende vormen. Samen hebben ze talrijke TASCHEN boeken geschreven, waaronder 1000 Chairs, Design of the 20th Century, Industrial Design A-Z, 1000 Lights en Scandinavian Design.

Het zijn twee kleppers van boeken die in een mooie slipcase worden geleverd en in geen enkele boekenkast zullen misstaan.

Ultimate Collector Motorcycles
Hardcover, twee delen in slipcase, 28.1 x 36 cm, 9.40 kg, 940 blz.
ISBN 978-3-8365-9543-8