50 Ultimate Sports Cars by Taschen

Taschen staat al meer dan 40 jaar gekend als een producent van kwalitatieve doch eerder betaalbare boeken. Ze tonen dat opnieuw met dit nieuwe boek ’50 Ultimate Sports Cars’

Taschen staat niet echt bekend voor de uitgaven van auto gerelateerde boeken. In 2021 brachten ze het tafelboek ‘Ultimate Collector Cars’ uit waarover we toen ook een kort verslag maakten. Dat boek was genummerd en woog meer dan 11kgr. Een serieuze klepper om even op je schoot te nemen maar wel een echt meesterwerk.

Met ’50 Ultimate Sports Cars’ gooit uitgeverij Taschen het over een andere boeg. Dit compacte boek (22,5 x 16,2 x 3,5cm) neem je makkelijk in de hand om even door te bladeren.

Het boek behandeld 50 sportwagens die stuk voor stuk geschiedenis hebben geschreven. Volgens de omslag loopt de periode van 1910 tot heden. De eerste behandelde auto is de Stutz Model A Bear Cat van 1912. De laatste in het boek is de McLaren Speedtail dus toch vrij compleet.

Via vijf periode’s doorloop je de geschiedenis van deze 50 sportwagens. Zo loopt de eerste periode van 1910 tot eind jaren 30 om dan de volgende periode te laten starten in 1951 met de Ferrari 340 America Barchetta. Wie denkt een prentjesboek te kopen is eraan voor de moeite. Uiteraard is het boek rijk geïllustreerd maar iedere auto is ook uitvoerig beschreven. En dat maakt het boek net zo interessant.

De meeste aandacht gaat naar de periodes van 1950 tot 1960 en van 1960 tot 1970. Als jouw interesseveld net binnen die 20 jaar ligt dan is het echt wel feest want van de 512 pagina’s vallen er 319 in die periode. Niet dat de andere periodes verwaarloosd worden hé maar zeg nu zelf. De periode waarin een Jaguar XK-SS, een Ferrari 335S, een Maserati Tipo 61 en een Ford GT40 het levenslicht zien daar kan je moeilijk omheen hé!

Eigenlijk zou de uitleg hierboven al genoeg moeten zijn om je instant op de koop knop te laten drukken. Als je dan ook nog weet dat het boek slechts € 25; kost zou ik niet weten wat je nog tegenhoudt.

Het compacte boek weegt 1,3 kg en telt 512 pagina’s. Het is geschreven in het Engels en wordt uitgegeven door Taschen. Het boek is geschreven door Charlotte & Peter Fiell. Ze schrijven vooral boeken over en rond design. Dit boek is hun tweede automotive boek en het bevalt hun duidelijk want er is ook een boek in de maak rond en over motoren. ISBN 978-3-8365-9166-9
Hier vindt je de link naar de Taschen website.