Van espresso naar uurwerk, de Hublot Big Bang Unico Nespresso Origin.

Nespresso gaf Hublot de uitdaging een uurwerk te maken van hun koffiecapsules, ontdek er hier meer over.

Introductie

Meer en meer fabrikanten trekken de kaart van sustainability en dit geldt ook voor de uurwerkindustrie.

Daar vroeger nieuwe uurwerken synoniem stonden voor gebruik van nieuwe grondstoffen en verpakkingen is de trend naar hergebruik en duurzaamheid ook hier een topic dat gelukkig steeds meer prioriteit krijgt.

Denk hierbij aan fabrikanten zoals Timex, Victorinox, … die samenwerken met #Tide en hun horlogekasten en -banden produceren uit gerecycleerd ocean plastic.  Deze bespraken we ook reeds in een vorig artikel.

Daarnaast gebruiken ook veel fabrikanten gerecycleerde edelmetalen of staal zoals Panerai met zijn e-steel uitvoeringen.  Ook productieprocessen worden aangepast zodat deze gebruik maken van groene energie en minder afval produceren.

Het ontstaan van nieuwe partnerships zoals hier tussen Hublot en Nespresso geeft aan dat verschillende markten elkaar vinden om samen te werken voor een betere toekomst voor ons en de planeet.  

Nespresso zoekt al een hele tijd met zijn recyclage programma (Nespresso Second Life) naar nieuwe manieren om de capsules, die na het maken van je perfecte tasje koffie afval worden, te hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Een partnership met Hublot, tevens een zwitsers bedrijf, is hierbij een nieuw initiatief om op een creatieve manier afval terug als grondstof te gebruiken voor de creatie van een nieuw luxe product.

Het uurwerk

De Hublot Big Bang Unico Nespresso Origin is een nieuw uurwerk waarbij het kastmateriaal, bezel, kroon en pushers voor een groot deel gemaakt zijn uit het aluminium materiaal van de Nespresso capsules.

De  rubberen en klittenbandstof horlogebanden zijn voor een deel gemaakt van het koffiedik uit de Nespresso capsules. 

Voor het stoffen bandje heeft Hublot samengewerkt met SINGTEX, een van de partners van Nespresso die al gerecycled koffiedik gebruikte om een stof met de naam S.Café te produceren.

De lancering van de Unico Nespresso was voor Hublot ook de gelegenheid om een gloednieuwe nieuwe verpakking te introduceren, de Greenbox. Deze box is gemaakt van eikenhout met inbegrip van de scharnieren, en bestaat voornamelijk uit massief, traceerbaar hout, waarvan zowel de herkomst als de productie korte leveringsketens bevorderen.

De Greenbox is ontworpen als een herbruikbaar item, met 98% van de verwijderbare binnenkant gemaakt van milieuvriendelijke en gerecycleerde componenten meer bepaald plastic garens van PET en gerecycleerd papier en karton met ecolabel. 

Voor de samenwerking met Nespresso is de Hublot Greenbox-koffer speciaal versierd met de logo’s van beide merken, aangebracht met koffiedik.

De Greenbox is niet alleen voor deze samenwerking maar zal in de toekomst voor alle horlogecollecties van Hublot gebruikt worden.

De Big Bang Unico wordt zoals de naam al een beetje prijsgeeft aangedreven door Hublot’s in house HUB1280, Unico 2 binnenwerk. De Unico 2 werd in 2018 geïntroduceerd en is een iteratie van het unico 1 binnenwerk, Hublots eerste in house binnenwerk, met als grootste verschil dat de nieuwste versie 1,3mm dunner is waardoor de behuizing slanker en comfortabeler werd. 

De Hub1280 is een automatische flyback kolomwiel chronograaf. 

Een uniek kenmerk van dit kaliber is het zicht op het kolomwiel vanaf de wijzerplaatzijde van het uurwerk.

Daarnaast heeft het binnenwerk een gangreserve van 72 uur.

Doordat de wijzerplaat geskeletonneerd is kunnen we het prachtige binnenwerk zowel bewonderen langs de voorkant als langs de onderkant door de transparante caseback.

De Big Bang Unico Nespresso Origin is een gelimiteerde editie met een oplage van 200 stuks.

Specificaties

KAST
42mm diameter, gesatineerd en gepolijst Groen Anodiseren Gerecycled Aluminium, 100m (10 ATM) water bestendig. Antireflecterend saffierglas.Matgroen skelet wijzerplaat met secondenwijzer en datumaanduiding. Flyback Chrono functie. Groen gevoerd rubber met koffiekorrels. Extra band: Groen klittenband S.Café Stof

BINNENWERK
Hublot HUB1280 in house binnenwerk met 72 uur gangreserve, Frequentie: 28’800 trillingen per uur (4 Hz)

Functies : Uren, minuten, kleine seconden op 9:00, 60 minuten chronoteller op 3:00, centrale flyback chronograaf seconden, datum op 3:00. Datum aanduiding.

PRIJS
25200 Euro

Referentie
441.UG.5220.RX.NES23

Conclusie

Was je als koffieliefhebber altijd al op zoek naar een groen alternatief waarmee je de planeet een beetje beter maakt, dan is dit jouw kans. Met de gelimiteerde oplage van slechts 200 stuks moet je wel snel zijn om jouw exemplaar te bemachtigen.

Klik hier voor meer info of om dit uurwerk aan te kopen.