Ultimate Collector Cars van uitgeverij Taschen

Zo af en toe bespreken we een auto gerelateerd boek, liefst iets speciaals als het kan. En ja, ik heb weer een bijzonder exemplaar te pakken. Het mijne draagt nummer 3051 en het is niet één maar het zijn twee boeken in een prachtige slipcase.

De pret begint eigenlijk vanaf je de verpakking begint te openen. Er is duidelijk aan elk detail gedacht.

Voorwoord

Het boek bevat een voorwoord van Rob Myers, de oprichter van RM Sotheby’s. Hij vertelt een nauwe band te hebben met veel van de auto’s en hun eigenaars die in de boeken aan bod komen. Een redelijk aantal van de auto’s zijn namelijk door zijn handen gegaan. De hoofdinhoud wordt regelmatig afgewisseld door interviews met tal van prominente personen. Op een of andere manier hebben ze allen hun stempel op de auto-industrie kunnen drukken. Aan het woord komen Frederick Simeone, The Duke of Richmond (oprichter Goodwood Fos & Revival), Sandra Button (voorzitter van het Pebble Beach Concours d’Elegance), John Collins, Shelby Myers en vele anderen. Allen hebben ze een gemeenschappelijke link, namelijk inzicht in de wereld van exclusieve autoverzamelingen.

Meesterwerk

Je zou het een tafelboek kunnen noemen maar persoonlijk vind ik dat je het boek daarmee oneer aandoet. Het is veeleer een meesterwerk, ook de afmeting van het boek straalt dit uit. Uitzonderlijk mooi gedrukt, dat is het gevoel dat je krijgt vanaf de eerste pagina die je omslaat. Het is moeilijk om dat neer te schrijven maar het drukwerk straalt echt klasse uit.

Alle details

Hier maakt het boek ‘Ultimate Collector Cars’ het verschil met andere boeken die reeds op de markt zijn en zogezegd ook de belangrijkste auto’s uit de geschiedenis behandelen. Gemiddeld acht pagina’s per auto worden er besteed in dit boek. Prachtige fotografie maar ook heel veel info over de auto. Niet gewoon een typebenaming maar echt interessante details over hoe de auto is ontstaan of wat hem net zo bijzonder maakt. Uiteraard ook de klassieke info kan niet ontbreken. Zo zal je bij iedere auto ook het merk, model, bouwjaar, motorinhoud, topsnelheid, pk’s en het allerbelangrijkste het aantal geproduceerde exemplaren terugvinden.

Compleet

Er wordt gestart met de Mercedes-Simplex 40 pk van 1903 en afsluiten doet het boek met de McLaren Speedtail van 2020. De 98 modellen die hiertussen zitten behoren tot de crème de la crème van wat meester autodesigners uit hun pen hebben getoverd. Veel van deze auto’s kunnen jullie terugvinden in tal van onze verslagen op de blog. Gelukkig komen veel eigenaars regelmatig met hun pareltjes naar diverse concours verspreid over de hele wereld. Het boek behandeld de 100 meest markante auto’s van de laatste 110 jaar. Leuk weetje is dat de waarde van deze 100 auto’s samen meer dan 1 biljoen Dollar bedraagt.

De wereld rond

Je maakt een trip rond de wereld met deze boeken op je tafel. De 24 uur van Le Mans, het Goodwood Festival of Speed, de Goodwood Revival, het concours d’elegance in Chantilly, het concours d’Eleganza bij Villa d’Este in Italië, de Monterey Car Week in Californië of het Pebble Beach festival. Noem het en je vindt het terug in de boeken.

Uitzonderlijke fotografie

De meeste foto’s werden genomen door ’s werelds meest toonaangevende fotografen. Ik som er enkele voor jullie op. De cover van de slipcase bevat een foto van een Ferrari 250 Testa Rossa uit 1957, de foto is genomen door de Belgische Dirk de Jager in opdracht van RM Sotheby’s. Verder vinden we foto’s terug van Peter Raider, Darin Schnabel, Peter Harholdt, Tim Scott, Michael Furman en nog vele andere topfotografen.

Variatie

Dikwijls gaan dit soort boeken over een bepaalde soort auto’s, dat is hier anders. Er is een gezonde mix aanwezig van raceauto’s, statige berlines en sportwagens. Telkens met een gedetailleerde uitleg erbij. Zo kom je de Marmon Wasp tegen in het begin van volume één. De ‘wat’ hoor ik je nu denken… De Marmon Wasp was in 1910 de eerste Indi 500 winnaar. Leuk wist-je-datje toch?

Dacht je dat het daarbij bleef? Neen hoor want ook tal van fabrieksfoto’s sieren het boek. Eerder uitzonderlijk vindt je ook een groot aantal posters van motorsport evenementen terug. En telkens is iedere foto of poster voorzien van deskundige uitleg.

Een top uitgever

Taschen samen met redacteur en auteur Charlotte & Peter Fiell blijken een perfecte match te zijn. Zij zijn bekende designschrijvers die zich hebben gespecialiseerd in transportdesign in al zijn verschillende vormen.

Het boek bestaat zoals eerder gezegd uit twee delen. Weegt 11.10 kg en telt 904 pagina’s. Het is geschreven in het Engels en wordt beperkt uitgegeven op 10000 genummerde exemplaren. ISBN: 978-3-8365-8491-3.
Hier vindt je de link naar de Taschen website.

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Taschen