Zoute Grand Prix Week

Donderdag 6 oktober 2022, de officiële start van de 13é editie van de Zoute Grand Prix. Gedurende vier dagen was de zeedijk van Knokke-Heist en omgeving het walhalla voor zowel de liefhebber van classiccars als de GT fan.

Scrutineering

Gedurende een groot deel van de donderdag vond de scrutineering van de vele klassiekers plaats. Met andere woorden de auto’s werden allen onderworpen aan een technische keuring. Voor een aantal piloten was het soms zoeken waar al die knopjes en hendels voor dienden. Dikwijls komen er deelnemers aan de start met een ‘geleende’ auto.

Het neemt niet weg dat er soms echt prachtige auto’s aan de start komen. En er zitten ook echte liefhebbers bij die hier niet alleen komen om gezien te worden maar ook om echt te rijden. Soms getuigd het groot aantal stikkers van eerdere rally’s dikwijls van over de hele wereld hiervan.

Er was zelfs een ex deelnemer van de rally Peking – Parijs aanwezig waarover je meer kan terugvinden in een eerder verslag.

Bonhams ‘The Zoute Sale’

Donderdag leek me ook de ideale dag om eens een kijkje te nemen bij Bonhams. De verwachtingen waren hoog gespannen want dit zou wel eens hun grootste verkoop binnen Europa kunnen worden.

Bonhams beschikte over een heel eigen tent ter hoogte van het Albertplein.

Het aanbod is dan ook niet min, denk gerust aan tal van Aston Martins, Rolls-Royce’s, Maserati’s, Porsche ’s maar ook een Bugatti en een toch wel heel bijzondere Jaguar XK150 3.8-Litre Coupé.

Een van de twee absolute pronkstukken is de hierboven getoonde BMW 507. Het betreft een series 1 waarvan er slechts 34 zijn gebouwd. In totaal zijn er slechts 254 BMW 507 gebouwd wat de auto extreem zeldzaam maakt. De wagen is uitzonderlijk goed gedocumenteerd en de verwachte opbrengst is dan ook tussen de 2 en de 2.5 miljoen euro.

Onder het mom ‘het kan altijd meer’ komen we bij het volgende pronkstuk. Een Ferrari 288 GTO van 1985. Met slechts 272 gebouwde exemplaren één van de eerste Ferrari ’s gebouwd met een gelimiteerde oplage. Later zou de F40 volgen. De verwachte opbrengst voor deze 288GTO lag tussen de 3.700.000 en 4.100.000 miljoen euro. Er was een bod van 3.400.000 miljoen euro maar dit bleek niet voldoende voor de verkoper dus is de verkoop ingehouden.

Al bij al blijft het boeiend te zien hoe geïnteresseerden elkaar overbieden tot er uiteindelijk één bod blijft staan. Zo zagen we auto’s verkocht worden ver boven de estimate maar er zaten ook een aantal echte koopjes tussen. Zeker als ze verkocht werden zonder reserve.

Op het stuk dijk tussen het Albertplein en De Wielingen kon je enkele kleine podia zien met telkens één auto op. Dat hebben we in eerdere edities wel beter gezien.

Prado Zoute by Kindy Capital

Aan het strand bij De Wielingen staat het Prado Zoute by Kindy capital. In dit indrukwekkende paviljoen vinden we maar liefst 21 automerken en distributeurs terug. Het betreffen hier uitsluitend nieuwe auto’s en bij gebrek aan autosalons pakken de merken graag uit hier in Knokke.

Op de stand van Lotus zagen we enkele nieuwe modellen, waaronder de Emira. Ja, zelfs bij de meest pure merken uit het verleden heeft de elektrificatie toegeslagen. Velen zullen het betreuren, terwijl anderen het ongetwijfeld zullen toejuichen, maar deze Emira zal de laatste Lotus zijn met een klassieke verbrandingsmotor.

Bij BMW kon je plaats nemen in de royaal bemeten I7 en de helemaal nieuwe XM. De eerste zou me nog iets zeggen, de XM daarentegen is niet echt mijn ding. Maar ieder zijn of haar smaak zeker. De ook helemaal nieuwe M3 series Touring is de eerste Touring in de M3 reeks en stond ook tentoon.

Op een luxe event zoals de Zoute Grand Prix mogen ook Rolls-Royce en Bentley niet ontbreken. Imposante auto’s voor wie zich in absolute luxe en stijl wil verplaatsen.

Liever een Hypercar? Geen probleem want met de Rimac Nevera krijg je bijna 2000pk onder je rechtervoet. Moet er nog zand zijn?

Buiten de talrijk aanwezige automerken is er ook een uitgebreide bar en tal van standen met oa gin, sigaren, schrijfwaren enz. Dit wellicht om het meer een lifestylesfeer mee te geven.

Zoute Rally by Stow

Natuurlijk is de 2-daagse rally nog altijd het hoogtepunt van het event. De technische keuring bespraken we al eerder in het verslag. Nu is het tijd voor de rit zelf, deze gaat vooral door in West-Vlaanderen en een stukje in Nederland.

Er zijn twee soorten ritten, enerzijds de ‘Regularity’ en anderzijds de ‘Touring’.

De belangrijkste verschillen zijn dat je in de regularity een aantal proeven voorgeschoteld krijgt. Zo is er de gechronometreerde regelmatigheidsrally met gemiddelde snelheid en regulariteitstesten (RT’s). Per dag leggen de deelnemers ongeveer 250 km af langs een speciaal uitgewerkt parcours. De flying quarter mile, een snelheidsproef, zorgt hier voor extra spanning. Maar er zijn ook behendigheidsproeven voorzien.

In de touring editie gaat het er allemaal wat rustiger aan toe. Op eigen tempo het traject afwerken en vooral genieten van de mooie wegen en omgeving zijn hier de belangrijkste punten.

Aangezien het niet eenvoudig is om op meerder plaatsen tegelijk te zijn heb ik dit jaar de Zoute GT Tour gelaten voor wat hij is. Onze focus ligt toch meer op het classic car gebeuren vandaar deze keuze.

Zoute Concours D’Elegance by EY

Het Zoute Concours D’Elegance by EY konden we dan uiteraard niet laten liggen. Ieder jaar opnieuw slagen ze erin om toch wel bijzondere auto’s bij elkaar te krijgen.

Aangezien Ferrari dit jaar zijn 75é verjaardag viert mochten we ook hier op de fairways een mooie collectie van een twintigtal bijzondere Ferrari’s aanschouwen.

Uiteraard is het niet alleen Ferrari die hier de show steelt. Zo zagen we ook een aantal Pre-war auto’s en tal van andere toch wel uitzonderlijke auto’s.

Deze ‘koninklijke’ Ferrari die ooit eigendom was van Prins Bernhard van Nederland was één van de auto’s die toch wel wat extra aandacht trok.

Je kon een begeleide tour boeken met een gids die je tijdens de wandeling alle ‘wist-je-datjes’ op een dikwijls smakelijke wijze wist te vertellen. Ik ben zelf even meegelopen en ofwel was het parate kennis ofwel hadden ze zich goed ingelezen. Het was in ieder geval een leuke manier om te worden rondgeleid tussen al deze prachtstukken.

We zijn reeds meerdere jaren op bezoek geweest tijdens de Zoute Grand Prix en telkens stellen we vast dat ze er in slagen om fantastische auto’s bij elkaar te brengen. De jaarlijkse hoogmis is toch nog steeds de Zoute Rally by Stow. Dit jaar de twaalfde editie en steeds tot in de puntjes uitgewerkt en verzorgd (mag ook wel voor die prijs). De organisatie geeft ons de mogelijkheden om her en der langs het parcours post te vatten om mooie beelden vast te leggen.

Conclusie is dat ze er jaar na jaar in slagen veel autoliefhebbers op de been te brengen. Of het nu is om de show te stelen of gewoon om te genieten van al dit moois doet er niet toe. Ieder amuseert zich op zijn eigen manier. Tot volgend jaar!