10 AANBEVOLEN WINTERUITSTAPJES VOOR DE CLASSIC CAR LIEFHEBBER

De bladeren zijn ondertussen van de bomen gevallen, de dagen worden steeds korter en of we het nu willen of niet: de winter komt eraan. De buiten evenementen zijn ondertussen, op enkele uitzonderingen na, allemaal voorbij en de periode van expo’s, beurzen en salons komt er opnieuw aan. Wij hebben voor u 10 evenementen geselecteerd die zeker de moeite waard zijn voor een bezoekje en die zo toch wat licht kunnen brengen in de sombere wintermaanden.

1 – AUTOWORLD MUSEUM BRUSSEL – EXPO 75 JAAR FERRARI

Deze eerste expo loopt momenteel al in het Brusselse Autoworld museum, dit nog tot en met 04 december, en zet de 75e verjaardag van het steigerend paard in de bloemen. Het is een zogenaamde “kleine” expo en een vijftiental exclusieve Ferrari’s nemen er aan deel.

2 – AUTOWORLD MUSEUM BRUSSEL – EXPO SUPERCAR VERSUS RACE VERSIE

In deze grote winterexpo met 40 auto’s zullen we vooral homologatiewagens zien. Dit zijn auto’s die speciaal werden gebouwd om te kunnen deelnemen aan wedstrijden zoals bv een BMW M1 of een Ford Sierra Cosworth. De straatversie zal dus naast de raceversie staan. Deze tentoonstelling  is een vervolg op de succesvolle supercar expo van vorig jaar en loopt van 9 december tot 23 januari.

3 – INTERCLASSICS BRUSSEL

Zelfde stad, maar nu in Brussels Expo op de Heizel is er tussen 18 en 20 november Interclassics Brussel. Opnieuw is er een viering van 75 jaar Ferrari maar gelukkig is er een ander thema met de relatie tussen het Belgische Ecurie Francorchamps en de Scuderia Ferrari. Jacques Swaters was in 1952 al actief met zijn gele Ferrari’s in vele wedstrijden zoals de 24 uren van Le Mans en de Grote Prijzen. Dit schepte een unieke band tussen hem en de grote Enzo Ferrari.

Naast het Ferrari thema is er ook eindelijk in België een expo over 50 jaar BMW M of Motorsport. Het is inderdaad 50 jaar geleden dat deze motorsport afdeling werd opgericht in München. In deze 50 jaar werden grote successen behaald en werd BMW M ook een zelfstandige constructeur met zijn fameuze M serie wagens.

4 – PREWAR DAYS – KORTRIJK EXPO

De liefhebbers van vooroorlogse auto’s kunnen tussen 9 en 11 december naar Kortrijk Expo voor de beurs Prewar Days. Verschillende oldtimer clubs, internationale exposanten en uiteraard een publiek, dat specifiek interesse heeft voor deze categorie van auto’s, kunnen elkaar daar ontmoeten.

5 – BOND IN MOTION  – BRUSSELS EXPO

De expo “Bond in Motion” strijkt na Londen, Los Angeles en het nationale motormuseum in Beaulieu neer in paleis 1 van Brussels Expo en dit  vanaf 9 december en tot en met 14 mei. Uit elke Bond film zullen er één of meerdere voertuigen aanwezig zijn. Topmodel is uiteraard de Aston Martin DB 5 uit “Goldfinger” maar ook de Vantage op zijn skilatten uit de “Living Daylights en de Lotus Esprit “duikboot” uit de “The Spy who loved me” tekenen present.  Naast de auto’s zullen er ook helicopters en vliegtuigen zoals “Little Nellie” uit “You only live twice” gepresenteerd worden. De expo wordt verder voorzien van foto’s en gadgets uit het grote James Bond archief. Dit is er eentje voor zowel auto- als filmliefhebbers. Zeker niet te missen.

6 – INTERCLASSICS MAASTRICHT

Na de eindejaarsfeesten trekken we naar Maastricht voor de Interclassics beurs. Dit internationaal event met toch veel buitenlandse exposanten en bezoekers keert na twee jaar terug op de kalender. Het was oorspronkelijk de bedoeling om begin 2021 te organiseren met een thema over de terugkeer van de Nederlandse Grote Prijs op Zandvoort. Covid kwam echter roet in het eten gooien en ook de editie 2022 moest uitgesteld worden. Begin 2023 is het dan eindelijk toch zo ver en het thema van 2021 staat nog steeds op het programma. Interclassics zal een unieke collectie van Formule 1 wagens presenteren uit de geschiedenis van de Nederlandse Grote Prijs. Dit alles zal plaats vinden in het MECC in Maastricht tussen 12 en 15 januari 23.

7 – RETROMOBILE PARIJS

Twee weken later is het dan alweer richting Parijs voor Rétromobile. Van 1 tot 5 februari zal Paris Expo Porte de Versailles de plaats zijn waar vele internationale classic car liefhebbers samen komen. Veel info is er momenteel nog niet bekend maar Rétromobile is altijd de moeite waard. Je ziet er unieke en exclusieve auto’s.

8 – ANTWERP CLASSIC SALON

Van 3 tot 5 maart is het dan  Antwerpen de plaats voor het Antwerp Classic Salon. Een van de oudste organisaties in België voor klassieke automobielen. Traditioneel is Antwerp Expo de locatie voor deze beurs. Thema’s zijn: 60 jaar Jaguar E-Type ( uitgesteld in 2021 ), het Franse Delage en 60 jaar Renault 4. In Antwerpen zijn er ook altijd vele oldtimer clubs die hun beste beentje voorzetten om de mooiste stand te presenteren. Een bezoekje meer dan waard.

9 – RETROCLASSICS STUTTGART

Deze beurs in Stuttgart leent zich perfect voor een city-trip. Nadat de 140.000 vierkante meter expo ruimte is afgewerkt is een bezoek aan de stad Stuttgart zeker de moeite. De musea van Porsche en Mercedes bevinden zich dan ook in de nabijheid. Beide merken zijn ook prominent aanwezig in zowel de stad als de beurs zelf. Thema’s zijn momenteel nog niet bekend maar de Rofgo Gulf  in 2020 en de Porsche Groep C expo in 2021 waren op zich al de moete om naar Stuttgart te rijden. Retro Classics van 23 tot 26 maart 2023.

10 – TECHNOCLASSICA ESSEN

In april sluiten we de winter af met een vaste waarde: Techno Classica Essen. Met 190.000 bezoekers is dit de topper onder de beurzen. Traditioneel spelen de Duitse merken hier een thuismatch en deze zijn dan ook allen aanwezig. Naast de 12 hallen van het Gruga complex zijn er ook 4 open pleinen waar meer dan 2000 auto’s te koop worden aangeboden. Technoclassica Essen: van 12 tot 16 april 2023.

Wij hopen dat deze reeks u toch warm heeft gemaakt om minstens een van deze organisaties te bezoeken. Indien dit niet het geval is kan u zeker op ons rekenen. Wij gaan de meeste van deze lijst bezoeken en zoals altijd mag u er dan een uitgebreid verslag van verwachten.