Peking to Paris, de moeder aller rally’s

Uitdaging van formaat

Laat me duidelijk zijn in iedere rally zit een uitdaging. De ene al wat zwaarder dan de andere, dikwijls bepaald door de wegomstandigheden. Vandaag bespreek ik met Patrick Debusseré de moeder aller rally’s. We hebben het over de Peking to Paris Motor Challenge die Patrick en Bernard samen reden in 2019. Patrick schreef een prachtig boek over deze rally dat we hier graag even bespreken.

Ik had afgesproken bij Patrick thuis waar ik vriendelijk werd ontvangen met een heerlijke tas koffie. Het gesprek kwam vlug op gang en zo vertelde Patrick dat hij als jonge snaak op zijn achttien een Willy’s jeep kocht.

Willy’s Jeep

Toen in 1997 een Willy’s Jeep de eerste Peking to Paris re-enactment won was direct mijn aandacht getrokken. Gedurende de hier op volgende jaren begon ik enerzijds zowat alles te verzamelen wat ik tegenkwam over de rally. En anderzijds ging ik op zoek naar mijn eerste Willy’s Jeep. Een dikke tien jaar geleden heb ik die terug op de kop kunnen tikken (lacht).

De collectie boeken over de rally is indrukwekkend met als pronkstuk een éérste druk van het boek van de Italiaanse Prince Scipione Borghesese die deze eerste editie won. Hij won de rally met een Itala auto en wist de rally in twee maand te rijden. Dit was maar liefst 20 dagen sneller dan de tweede.

Hoe meer memorabilia ik verzamelde van deze rally hoe groter de drang werd om ze ook eens te rijden. Mijn droom was om dit op mijn 55é te kunnen doen.

Polly

De gepaste auto vinden was één van de belangrijkste taken in de 5 à 6 jaar voorbereiding. De keuze is uiteindelijk op onze Dodge Roadster van 1933 gevallen die de bijnaam Polly kreeg.

Waarom we nu net voor deze auto gingen? Wel we wilden sowieso met een auto die refereerde naar de initiële spirit van de race. Het zou dus een pre-war worden en liefst een open model. Dat beperkt al snel je keuze want niet elke pre-war kan zo een rally aan. Het is algemeen geweten dat vooral de Amerikaanse pre-war auto’s tot de meest degelijke behoren. We zochten tevens naar een elegante auto en zo kwamen we bij de Dodge Roadster van 1933 uit.

Dit was een bewuste en berekende keuze. De Dodge had een versterkt chassis want ze werden ook ingezet als utilitaire voertuigen. Onze Polly is gebouwd in Australië door TJ Richards die er een erg licht koetswerk op had geplaatst. De degelijke motor, het versterkte koetswerk en de lichte carrosserie bleekt de perfecte combo voor ons. Wetende dat Polly in 2007 de P2P rally ook al succesvol had meegereden bevestigde onze keuze.

Voorbereiding

Het compleet in orde zetten van de wagen nam ongeveer twee jaar in beslag. Hiervoor trok ik twee keer naar de VS. Het succesvolle Bonnevile ‘Montana Dodge Boys’ race team heeft ons geholpen bij het op punt zetten van de motor en de aandrijving.

Ook al behoort de rally tot de zwaarste op onze planeet toch zijn er meer aanvragen dan deelnameplaatsen. In 2019 waren er rond de 800 aanvragen voor een goeie 100 startplaatsen. Dit maakt dat de organisatie selectief kan zijn en maar goed ook. Deze rally aanvatten zonder een zeer goede voorbereiding is gekkenwerk en daar wordt ook op geselecteerd.

Buiten tal van lokale ritten hebben we ook enkele meerdaagse rally’s gereden maar dan vooral in Europa. De Mille Miglia hebben we ook al gereden en de combinatie van al deze ritten bezorgt je toch wel wat ervaring.

Technische problemen

Toen ik vroeg of ze panne hadden gehad lacht Patrick en zei met dat 98% van de deelnemers technische problemen hadden gehad. Toen ik zei dat die +/- 16000km toch niet zoveel was nam Patrick me instant mee naar zijn iMac en liet me enkele filmpjes zien van tijdens de rit. Dit verklaarde veel, op een groot stuk van het traject is er gewoon ‘geen’ weg. Je rijdt dus over totaal ongekend en dikwijls heel ruw terrein. Als je wiel in een diepe put terecht komt is het niet uitzonderlijk dat er iets breekt.

De Peking to Paris rit is uiteindelijk een rally en een belangrijke vraag in deze rally is “Peking to Paris is a race against time, it’s just a mather how slow you dare to go”

Patrick verteld dat dit meer is dan zomaar de zoveelste rally, dit is een life changer zegt hij. Dit is een rally die je bij je nekvel pakt en niet meer lost. Ook de ego’s, stand en afkomst worden hier compleet uitgevlakt. Iedereen heeft elkaar nodig want als je in panne valt hoop je dat iemand stopt en je helpt. Dus dit doe je zelf ook want zoals altijd in het leven krijg je wat je geeft.

Levenslange vriendschappen

Er zijn tijdens deze rally vriendschappen ontstaan waar ik zeker van ben dat ze voor het leven zijn. Dit is zo intens dat het met niets te vergelijken valt.

We hadden het ook nog over de logistieke ondersteuning. Zo een rally vraag veel voorbereiding zoals ik al eerder zei. Maar ook tijdens de rally is ondersteuning onontbeerlijk. Gedurende de dag rij je redelijk individueel. Op vastgelegde plaatsen is er brandstofbevoorrading.

Iedere avond kom je terug samen om te overnachten en gezamenlijk te eten. Uiteraard worden de verhalen van de dag verteld. De tenten worden door de organisatie opgezet maar de organisatie doet veel meer dan dat. Zo zorgen ze voor het roadbook en zijn ze een belangrijke schakel in onder andere de grensovergangen en de daarbij horende formaliteiten.

Ongelukken

Gedurende de rally zijn meerdere ongelukken voorgevallen. Gelukkig meestal niet te erg. Toen op dag vier tijdens een tijdrit de Porsche met nummer 87 in het steppegras een diepe put raakte gebeurde het onvoorstelbare. De auto ging over kop en tuimelde zes keer rond. Gelukkig was een andere deelnemer in de buurt die via de satelliet telefoon de organisatie kon verwittigen. De auto werd opgepikt en ook de nodige medische zorgen werden voorzien (gebroken pols en schade aan het rechteroor).

De drive om verder te doen was echter zo groot dat na een medische ingreep in België het team met een vervangauto terug aansloot bij de rally en uiteindelijk ook Parijs haalde.

Ook al heb je een roadbook dan nog blijven navigatie-instrumenten onontbeerlijk. Zo gebruikten we naast het roadbook ook een klassieke GPS en een tripmaster. Op deze manier is ook het gereden traject vastgelegd. Hierboven zie je een uittreksel van de Peking to Paris Journal hetwelk door de organisatie wordt uitgebracht.

Go-Pro & Youtube kanaal

Wij hadden ook een Go-Pro in een eigen ontworpen stabilisator op de auto geplaatst. Zo verzamelden we een massa video content. Een aantal montages daarvan kan je terugvinden op ons You-Tube kanaal “The Belgian Dodge Brothers”.

Als deelnemer ontvang je tevens een prachtig custom made uurwerk van Blancpain, een setje manchetknopen en enkele bekers. Dit en vele andere zaken maken van de rally Peking to Paris een onvergetelijke trip waar we jaren later nog plezier aan beleven.

Het boek

Als je de foto’s en de filmpjes ondertussen hebt bekeken dan zal je zien dat dit een fantastisch avontuur is geweest. Om iedereen hiervan te laten genieten heeft Patrick Debusseré samen met zijn co-piloot Bernard Vereenooghe een boek van de rally uitgebracht. Uiteraard hebben ze dit niet alleen gemaakt. Vele van de foto’s komen van de meereizende fotograaf Gerard Brown maar ook van de deelnemers. Net als de vele verhalen die zijn verzameld en netjes uitgeschreven. Het resultaat mag een zijn, “Peking to Paris The Ultimate Motoring Challenge” is een prachtige gedocumenteerd naslagwerk. Het boek telt 396 pagina’s en honderden foto’s. Je kan het boek bestellen onder ISBN nr: 9789464071474 of via de website van Peking to Paris.

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Patrick Verheeken & andere beelden via Patrick Debusseré.