De Classic Days Schloss Dyck : een prachtige reis naar het verleden !

De maand augustus heeft bij ons bij Wheels & Things een link met Duitsland. Twee grote classic evenementen vinden namelijk in het eerste en het tweede weekend van de oogstmaand plaats net over de Belgische grens.

Het eerste nabij Jüchen voor de Classic Days Schloss Dyck en het tweede op de legendarische Nürburgring voor het Oldtimer Grand Prix festival.

Wat heb je nodig voor een groot tuinfeest met classic wagens ? Ten eerste denken wij dan aan een kasteel want dat staat altijd chic. Een grote tuin of terrein is ook altijd een pluspunt en als het nog even kan, mag er ook een klein circuit bij zijn om een totale beleving te ervaren.

Deze drie voorwaarden zijn op Schloss Dyck perfect vervuld. Een toch vrij mooi en imposant kasteel dient als gastheer voor de veertiende editie van de Classic Days. Ruimte is er ook voldoende en een klein driehoekscircuit is er ook aanwezig voor de demonstratieritten. Met in het achterhoofd het Festival of Speed in Goodwood moet de organisatie gedacht hebben : dat kunnen we hier toch ook realiseren? We moeten zeggen dat er zeker gelijkenissen zijn met het Engels tuinfeest maar de sfeer ligt toch dichter bij hun Revival Meeting. Het wedstrijdgedeelte is hier uiteraard niet aanwezig.

Autostadt, de overkoepelende classic afdeling van alle VW gerelateerde classicafdelingen, is er vanaf het begin bij als sponsor en zorgt jaarlijks voor de nodige activiteiten of herdenkingen van verjaardagen. Zestig jaar VW wagenproductie in Brazilië was zo een van hun items, zo ook de link van het heden met het verleden en dat voor hun de toekomst electrisch is, werd duidelijk in de kijker gezet.

2019 is bij veel merken een jubileumjaar: 100 jaar Bentley en 110 jaar Bugatti kwamen we dit jaar reeds tegen op het Rétromobile salon, Chantilliy en in ons eigen Autoworld. Hiervan kan U de links naar de artikels vinden onderaan dit verslag. 50 jaar Ford Capri hadden we tot nu toe nog niet gezien dus vandaag krijgt de Capri de eer. In 1969 verschijnt hij voor het eerst in het openbaar. De productieauto’s kenden een grote variatie van motoren : van een 1,3 liter motor tot een 3,1 V6. In Australië steken ze er zelf een 5 liter V8 in. De Capri zal tot in 1986 in de prijslijst staan van Ford. Tijdens deze 17 jaren van productie zijn het bij ons vooral de wedstrijdversie’s die ons bij blijven. Een lichtgewicht met een ferme motor met de nodige paardenkracht moet werken dachten ze bij Ford. En inderdaad, in de diverse toerenwagenkampioenschappen zijn de Ford’s in pure snelheid bijna onklopbaar. De concurrentie, voornamelijk BMW, moet dit met hun zware 2800 CS coupé’s met lede  ogen toe zien. Het zal verschillende jaren duren tot ze met de 30CSL “batmobile” de Capri klein krijgen. De duels in die jaren behoren tot op vandaag nog altijd tot het summum in de geschiedenis van het Europees Toerwagenkampioenschap met het jaar 1973 als absoluut hoogtepunt. De Capri wint maar liest vijf keer de 24 uren van Francorchamps, pakt een klasse overwinning in de 24 uren van Le Mans en wint twee Europese kampioenschappen. Hier boven op komen nog een pak nationale titels in Engeland, Duitsland, Frankrijk en België. De blauw witte Capri’s van de Duitse afdeling van Ford zijn misschien wel de meest “pure” uit hun bestaan. Met piloten als Hans Stuck, Jochen Mass, Dieter Glemser, Rolf Stommelen, John Fitzpatrick, Toine Hezemans en de onlangs overleden Niki Lauda rijden ze zich direct naar de geschiedenisboeken. De meest extreme Capri kwam dan weer van bij Ford tuner Zakspeed die voor het Duitse DRM kampioenschap een Turbo Groep 5 versie bouwde. Klaus Ludwig werd hiermee in 1981 kampioen in deze reeks.

De organisatoren gaan er prat op dat ze naast de startlijn de 51e staat van de USA hebben aangelegd. En inderdaad  de sfeer, de omgeving en de daarbij horende rock and roll muziek zijn allen aanwezig. De benaming van “Stars and Stripes” is hierbij dan ook vrij logisch.

Mercedes Classic herdacht hun 125 jarige aanwezigheid in de autosport. 125 jaar is uiteraard niet niks en Mercedes was hiermee toch ook bij de pioneers op het einde van de 19e eeuw. Gelukkig voor hen verliep deze viering iets beter dan tijdens het Formule 1 weekend in Hockenheim. Hier stonden de “zilverpijlen” te blinken in de kasteeltuinen en draaiden ze probleemloos hun demonstratieronden. In Hockenheim was het opgave voor Bottas en de laatste plaats voor Hamilton en dit net in de thuis wedstrijd van het merk.

Jaarlijks aanwezig op de Classic Days is het 72Stagpower team. Het doel van deze organisatie is het in ere herstellen en restaureren van zo veel mogelijk raceauto’s met Jägermeister sponsering. Deze Duitse likeurproducent startte met zijn Jägermeister Racing Team in 1972. Vandaar ook het cijfer 72 in hun logo. Het initiatief kwam van Eckhard Schimpf. Deze was in de ganse sponsor-periode van Jägermeister de verantwoordelijke voor de onderhandelingen en contracten met de raceteams. Schimpf was ook een degelijke amateur racepiloot met wat dacht U ? Ja, racewagens met Jägermeister logo. Dit logo is het hoofd van een hert met in zijn gewei het Sint-Hubertuskruis. De racewagens zijn allemaal oranje en waren enkel voorzien van het logo en de merknaam. Jägermeister is in het toenmalige DTM actief tot het jaar 2000. Het zal vooral Duitse auto’s sponseren zoals BMW, Porsche, Opel en Ford maar ze komen ook terecht bij Alfa Romeo en geraken zelfs in de Formule 1 door twee keer de March van Hans Stuck te financiëren tijdens de Grote Prijzen van Duitsland in 1975 en 1976 op de Nürburgring. Schimpf krijgt bij zijn project opnieuw financiële steun van Jägermeister. Vorig jaar was 72Stagpower aanwezig met enkel Porsche wagens. Dit jaar mochten er vijf oranje BMW’s opdraven. Vijf ? Nu ja, eigenlijk vier authentieke: een 30CSL, een 320i Groep 5, een M1 Procar en een March BMW Formule 2 van Hans Stuk. De vijfde was een concept car van BMW op basis van de M2 als hommage van de BMW 2002 turbo. Deze werd in 2016 zo gepresenteerd op het concours van Pebble Beach in een oranje uitvoering die verwees naar Jägermeister. Leuk maar nu niet echt iets waar we naar op zoek zijn. Al bij al is dit een zeer leuk initiatief dat ons opnieuw laat genieten van het iconisch oranje met de hertekop. We mogen toch wel stellen dat Jägermeister zich hiermee, en zelfs op wereldvlak, vrij beroemd heeft gemaakt. De hiermee gemaakte naambekendheid ligt toch wel op het zelfde niveau als Gulf, Martini en John Player Special en dat wil toch wel wat zeggen.

Aan vedetten ook geen gebrek: de voornaamste waren Hans Stuck, Jochen Mass en de Italiaanse “cowboy” Arturo Merzario die nog eens met zijn Alfa Romeo 33 TT 12 van 1975 mocht rijden. Ook ex F1 piloot Karl Wendlinger was aanwezig maar niet in een racewagen. Hij reed vip’s van Mercedes rond in een prachtige 280 s cabriolet.

De Classic Days zijn niet enkel voor auto’s bedoeld, ook de motorfietsen zijn in grote getallen aanwezig en zelfs uurwerkbouwer en eventsponsor A. Lange & Sönhe stelde een nieuw versie voor van hun topmodel de Lange 1 Daymatic met hun “25th Anniversary” op 25 stuks gelimiteerde versie. Prijs voor al dit mooi’s op aanvraag.

Op de Classic Days kan je zoals op het FOS Goodwood wagens zien vanaf 1900 tot héél recente. De oudste aanwezige was een Dedion Bouton van 1900. De meest recente “classic” was een Opel Astra DTM van 2000. De héél oude modellen zijn altijd te vinden op de binnenkoer van het kasteel. Het aanwezige koper en chroom straalde in de zomerse zon.

Ook de Tourenwagen Classic’s maakten opnieuw hun opwachting. De topwagens uit de topjaren van het oorspronkelijke DTM kampioenschap zijn een lust voor de oog van elke autosportliefhebber. De originele BMW M3, Audi V8 Quattro, Ford Sierra Cosworth of Mercedes 190E Evo, we krijgen er niet genoeg en meer van dit alles de volgende week op de OGP op de Nürburgring waar ze één van de toppers van het weekend zullen zijn.

Met een kleine 300 deelnemende auto’s ( zonder de clubauto’s ) zijn de Classic Days wel niet zo groot als het FOS in Goodwood maar de locatie, sfeer en programma zijn zeker de moeite waard om er een bezoek aan te brengen. En dit niet enkel voor de auto’s maar ook de muziek en de bezoekers die méér en méér gekleed gaan in kledij van toen dragen hier aan bij. En die waren met meer dan 30.000 dit jaar en we veronderstellen dat de meeste hiervan tevreden terug huiswaarts reden.

 

Retromobile 2019
Chantilly Arts & Elegance
Autoworld Brussel

 

Verslag: Joris de Cock
Foto’s: Joris de Cock, Patrick Verheeken