Een Lamborghini rond je pols, maak kennis met de Atelier Jalaper Miura.

Met de AJ-P400 van atelier Jalaper draag je een stukje automotive geschiedenis rond je pols.  En dat mag je wel echt letterlijk nemen. Ontdek in dit artikel meer over dit uurwerk.

Introductie

Atelier Jalaper zag het levenslicht in 2019 als een kickstarter campagne van 2 gelijkgezinde vrienden die elkaar vonden tijdens hun studies aan ESCP Europe.  De naam Jalaper is een samenvoeging van stukken uit de namen van de 2 oprichters, Louis Jalaber en Simon Szleper.

Hun visie is het creëren van unieke uurwerken die hun 2 passies, auto’s en horloges, verenigt. Dit vertaalt zich in uurwerken waarvan de wijzerplaat steeds is gefabriceerd uit een stuk metaal van een iconische wagen waardoor elk uurwerk uniek is.

Bij hun eerste release in 2019, de DB5, gebruikten ze als donormetaal de motorkap van (zoals de naam al doet vermoeden) een Aston Martin DB5.

De unieke vormgeving en keuze van materiaal was een succes en monde uit in een nieuwe release in 2023, de Miura. In de modelnaam Miura zit opnieuw de verwijzing naar de wagen die donor was voor het uurwerk, de Lamborghini Miura.  Het vinden van een origineel stuk van de Lamborghini Miura was geen gemakkelijke taak.  Na meer dan een jaar intensief onderzoek vonden ze eindelijk in Avignon (Frankrijk), een stuk aluminium dat de V12 scheidde van de verbrande carrosserie van een Miura P400S. Na talloze telefoontjes en e-mails vonden ze deze auto en zijn briljante restaurateur Remi Leduc.

Het uurwerk

De AJ-P400, wat de volledige technische benaming van het model Miura is, bestaat in 4 varianten waar de rand van de wijzerplaat is uitgevoerd in verschillende kleuren: zwart (N), groen (V), oranje (O) en blauw (B). Elke kleurvariant wordt geproduceerd in een beperkte oplage van 400 stuks.

Zoals eerder vermeld is elke wijzerplaat gemaakt uit een stuk aluminium van een Lamborghini Miura. Dit zorgt ervoor dat elk uurwerk uniek is en elke wijzerplaat door het patina afwijkt van de andere. Het ontwerp van de wijzerplaat is geïnspireerd op de iconische snelheidsmeters van de Miura. De indexen van verschillende grootte en de 270° omwenteling laten een vrije ruimte op 6 uur waarin de gangreserve-indicator perfect is geïntegreerd, die op zijn beurt ook geïnspireerd is op de wijzers van de snelheidsmeters van de Miura. De gangreserve-indicator geeft weer wanneer het tijd is om het uurwerk opnieuw op te winden. Op 3 uur vinden we tevens een datumaanduiding terug.

Naast de wijzerplaat is er ook de bezel die met zijn ovale vorm doet denken aan de iconische lichtpartij van de Miura. Een perfecte cirkel genesteld in een elliptische baan.

Zelfs bij het ontwerp van de kalfsleren band met vouwsluiting werd gekeken naar de Miura. Deze is namelijk rechtstreeks geïnspireerd op het ontwerp van de elegante stoelen van de Miura.

De keuze van binnenwerk voor hun vorige model, de DB5, viel op het Japanse Miyota 8215, een automatisch binnenwerk met een gangreserve van 42uur. Bij de Miura hebben ze dit naar een hoger niveau getild door te kiezen voor een nog beter Zwitsers Sellita SW270-1 M binnenwerk. Enige nadeel, in hoeverre je dit een nadeel kan noemen, is dat dit een manueel binnenwerk is dat je dus elke 45 uur opnieuw zelf moet opwinden.

Specificaties

KAST
39mm diameter, 316L gepolijst / gesatineerd stalen kast met ovale vorm, 50m (5 ATM) water bestendig. Antireflecterend saffierglas. Superluminova op uur en minuut wijzer . De kalfsleren band met vouwsluiting en quick release.

BINNENWERK
Sellita SW270-1 M met 45 uur gangreserve, Frequentie: 28’800 trillingen per uur (4 Hz),

Functies : Uren, minuten en seconden in het midden
Gangreserve-indicator op 6 uur
Datum met snelle verandering
Stop seconde apparaat

PRIJS
1800 Euro

Conclusie

Een prachtig uurwerk qua design dat bovendien gebouwd is uit onderdelen van een Lamborghini zal het hart van menig auto liefhebber sneller doen slaan.

Klik hier voor meer info of voor dit uurwerk aan te kopen.