“Het verhaal van de Austin trapauto” door David Whyley

Austin Pedal Cars gaf David Whyley de opdracht om namens hen dit uitgebreide geschiedenisboek te schrijven, waarin nieuwe informatie, verhalen en foto’s aan het licht komen om het volledige verhaal van de Austin Pedal Car’s te vertellen. Het boek is uitgegeven door Porter Press

Oorspronkelijk gebouwd door mijnwerkers uit Wales die een longziekte hadden opgelopen als gevolg van een leven lang werken in de kolenmijnen, is de impact van deze kleine Austins veel groter dan men zich ooit had kunnen voorstellen.

Ruim 70 jaar nadat het eerste Austin productiemodel in 1949 uit de fabriek rolde is deze kleine trapauto populairder dan ooit. Dit getuigd van het doordachte werk dat ontwerper Jim Blaikie heeft verricht om de J40 tot een icoon te maken. Dit alles gebeurde in het grootste geheim samen met zijn team in de werkplaats te Longbridge.

De afgelopen jaren is de belangstelling voor de Austin J40 sterk gegroeid door de jaarlijkse Settrington Cup-race voor de auto’s tijdens de Goodwood Revival.

Austin Pedal Cars staat erom bekend om ook nu nog nieuwe onderdelen te produceren voor de klassieke J40. Ook het restaureren en verkopen van J40’s over de hele wereld nemen ze voor hun rekening.

Tijdens de Goodwood Revival in 2023 lanceerden ze een knappe J40 Continuation Car. Het Continuation-model is een moderne interpretatie van de originele trapauto. Deze is ontworpen en gebouwd met behulp van de nieuwste technologie, terwijl het uiterlijk trouw blijft aan het klassieke origineel.

Dit rijkelijk geïllustreerde boek met nauwgezet onderzoek en talloze nooit eerder gepubliceerde archieffoto’s en documenten, biedt het definitieve verhaal van Austins kleine Pathfinder, gebaseerd op de Austin racers uit de jaren 1930, en zijn opvolger de J40. Voor veel liefhebbers van de Britse auto-industrie is het verhaal van de J40 een onbekend hoofdstuk van de Britse autogeschiedenis. Dit boek onthult hoe veel ontwerpers van de industrie hun vak leerden in de J40-fabriek, voordat ze in de jaren daarna naam maakten.

Hoogtepunten van het boek

  • Kwaliteitsvolle productie, groot formaat en uitgebreid geïllustreerd met meer dan 1000 foto’s waaronder niet eerder gepubliceerde archiefbeelden en documenten. Tevens zijn er speciaal in opdracht gemaakte studiofoto’s van belangrijke J40’s en Pathfinders van vandaag de dag.
  • Boeiende tekst van Austin J40-expert Dr. David Whyley.
  • Tabellen met productiegegevens en specificaties.
  • Talloze interviews met mensen die betrokken waren bij het ontwerp en de productie van de trapauto’s. Eigenaars aan het woord die door de jaren heen met veel plezier J40’s en Pathfinders hebben gebruikt en gerestaureerd.
  • Uitgebreide hoofdstukken over de oorsprong en het ontwerp van de auto’s. De achtergrond van de fabriek in Bargoed en haar werknemers. Het racen met J40’s en het gebruik van de auto’s in verkeersveiligheidscampagnes over de hele wereld. J40’s op het scherm en in reclame, en de wedergeboorte van Austin Pedal Cars vandaag de dag.
  • Het vertelt het onbekende hoofdstuk van de Britse auto-industrie, met nieuwe feiten en details over de Austin-fabriek in de stad Bargoed in Zuid-Wales.

Over de auteur

Dr. David Whyley wordt erkend als ’s werelds grootste autoriteit op het gebied van Austin trapauto’s. Hij woonde vlakbij de voormalige fabriek in Longbridge en had naaste familieleden die daar werkten. Hierdoor ontwikkelde hij al op jonge leeftijd een fascinatie voor Austin auto’s. Halverwege de jaren 90 had David het geluk om de belangrijkste leden van het Austin trapautoteam te ontmoeten en te interviewen. Hierdoor werd zijn interesse in het verhaal van de auto’s nog sterker aangewakkerd. Na jaren van onderzoek heeft hij een ongeëvenaard Austin pedaalauto-archief opgebouwd. Zijn vorige boek over Austin trapauto’s is erg gewild. Hij heeft ook een aantal boeken geschreven over de Austin Counties auto’s, zoals de A40 Dorset, Devon en Somerset modellen, van 1945-54 en schrijft regelmatig voor het Austin Counties Car Club magazine. David heeft verschillende klassieke Austins in zijn bezit gehad en gerestaureerd en is een erkend expert en adviseur voor de zeldzame Austin A40 Sports en Austin Atlantic Convertible, beide hedendaagse voertuigen van de Austin J40 en Pathfinder trapauto’s.

Porter Press International staat bekend om het uitgeven van motorboeken van topkwaliteit. Het bedrijf werd in 2005 opgericht door de veelgeprezen auteur Philip Porter en is nu wereldwijd een gevestigde naam als toonaangevende uitgever van autoboeken.

Het boek komt uit in verschillende uitvoeringen waarvan je hieronder de ISBN nummers kan terugvinden.
978-1-913089-28-3 (klassieke editie) – adviesprijs £85
978-1-913089-99-3 (Verzamelaarseditie – beperkt tot 100 exemplaren) – Alleen directe verkoop RRP £ 145
978-1-913089-00-9 (Heritage Edition) – Alleen directe verkoop RRP £ 2.500
Eerste publicatie in september 2023 door Porter Press International
Gebonden, 488 pagina’s, 280×220 mm, meer dan 1000 afbeeldingen

Meer info op de Porter Press website