Een uurwerk van eigen bodem, de gelimiteerde Antigua van het Belgische Méraud.

Dat creativiteit op gebied van uurwerken niet altijd uit Zwitserland moet komen bewijst Méraud. Maak in dit artikel kennis met hun nieuwe Antigua model.

Introductie

Dat we best wel trots mogen zijn op ons kleine landje op gebied van innovatie wordt veel te weinig uitgesproken. We zijn als Belg meestal bescheiden en zijn eerder een volk van daden en weinig woorden. Méraud als kleine Belgische uurwerk fabrikant past volledig in deze filosofie.

De naam Méraud is afgeleid van twee Franse woorden, “mer” (zee) en “émeraude” (smaragd) en symboliseert de band met de zee en iets kostbaars.

Gedreven door passie en gebaseerd op de filosofie dat er inherente schoonheid zit in simpliciteit en functionaliteit werd Méraud opgericht in 2018 door Stijn Busschaert. Na een lange periode van zelf horloges te verzamelen en actief lid te zijn van de Belgian Watch Club, vond hij dat het tijd was om zijn passie om te zetten in de praktijk. Dit mondde uit in zijn eerste model de Bonaire, dat succesvol wereldwijd werd gelanceerd.

In 2019 kreeg hij het idee voor het ontwerpen van een manuele chronograaf. Na een zoektocht van 2 jaar naar het juiste binnenwerk werd dit terug gevonden in de Landeron 248. Een binnenwerk met een lange geschiedenis.

Landeron was een Zwitserse fabrikant van uurwerken dat werd opgericht aan het eind van de 19e eeuw. In 1924 begon de firma met de productie van chronograaf uurwerken en bouwde daar een stevige reputatie op met het maken van dit type van binnenwerken. Tot 1970 bleef dit gespecialiseerde bedrijf chronograaf uurwerken maken maar helaas met de komst van het kwartshorloge en dalende verkoop van mechanische horloges stopte het bedrijf, ondanks zijn indrukwekkende binnenwerken.

Door de zoektocht van Stijn en het vinden van een beperkte hoeveelheid “New Old Stock” van de Landeron 248 kon een beperkte oplage van 200 stuks van het nieuwe Antigua model worden geproduceerd.

De naam Antigua vind zijn oorsprong bij één van de meest gerenommeerde regatta’s ter wereld namelijk de Antigua Classic Yacht Regatta in de Caraïben. De regatta-timer op het uurwerk kan gebruikt worden door een zeilcrew om af te tellen tot de start van de race. Hiermee kan hun zeiljacht snelheid opbouwen tot dicht bij de startlijn.

Het uurwerk

Het Antigua model is verkrijgbaar in 2 verschillende versies, de “Miho Black” en de “White Sands”, waar het verschil hem enkel zit in de wijzerplaat. Beide versies worden gemaakt in een beperkte oplage van 100 stuks.

Het uurwerk wordt zoals eerder vermeld aangedreven door de Landeron 248, een handgewonden binnenwerk met een 30 minuten chronograaf wijzer op 3 u, een centrale 60 seconden wijzer, uur- en minuten wijzer voorzien van Super-Luminova en een kleine seconden wijzer die lijkt op de naald van een nautisch kompas op 9u.

Het binnenwerk tikt aan 18000 vibraties per minuut en heeft een gangreserve van 41 uur.

Elk binnenwerk is volledig gereviseerd en komt met een “MERAUD” gravure op het brugje van het binnenwerk. Dit alles is te bewonderen via de doorzichtige achterzijde van het uurwerk dat uitgevoerd is in saffierglas.

Naast esthetiek en elegantie is er zeker niet ingeboet op gebied van functionaliteit. Dit vinden we terug in een 100m waterdichtheid, uni-directionele bezel voorzien van Super-Luminova en een makkelijk bruikbare en afleesbare chronograaf. Aan de buitenkant van de wijzerplaat vinden we ook nog een tachymeter schaal terug.

Voor de horlogeband werd er ook beroep gedaan op Belgisch vakmanschap. De horlogeband is uitgevoerd in hoogkwaliteits Frans Nubuck leder en is gemaakt in samenwerking met Molequin. Deze Belgische fabrikant staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit, een hoogstaand vakmanschap en een “less is more” visie. Door een gelijkgestemde visie en benadering van hun producten leidde dit initieel tot een samenwerking die na verloop van tijd uitmondde in een ware vriendschap.

Naast de lederen Molequin band met Méraud inscriptie op de achterkant wordt het uurwerk ook geleverd met een extra rubberen band die moeiteloos elke regatta weerstaat. Een stalen band behoord ook tot de mogelijkheden en is afzonderlijk bij te bestellen als optie.

Specificaties

KAST
40mm diameter (lunette) – 39mm aan de kast.
13.5 mm in hoogte. 316L roestvrij stalen kast en afgewerkt met geborstelde zijkanten, ronde geborstelde bandaanzetten welke tevens voorzien zijn van een doorboring om snel bandjes te wisselen. Uni-directionele bezel voorzien van Super-Luminova markeringen en saffierglas, verwijzend naar het bakeliet dat werd gebruikt in de jaren ’60.

BINNENWERK
Swiss-Made, hand opwindbaar, “new old stock” Landeron 248 binnenwerk met 41h gangreserve. De brug van het binnenwerk is gegraveerd met het Méraud logo. Het binnenwerk werd geproduceerd in de jaren ’60 en is op heden niet meer in productie. Elk binnenwerk werd volledig gereviseerd.

GARANTIE
2 jaar

PRIJS
1750 Euro excl BTW

Conclusie

Ondernemerschap van eigen bodem kunnen we alleen maar toejuichen. Dit uurwerk met een prachtig authentiek binnenwerk, hoog vakmanschap en dat alles aan zeer toegankelijke prijs zorgt ervoor dat we kunnen spreken van een winnaar.

Vanaf 7 februari 2023 is de Antigua verkrijgbaar in een beperkte oplage van 200 stuks, dus dit is een uurwerk voor de snelle beslissers die houden van een uniek uurwerk.

Klik hier voor meer info of voor dit uurwerk aan te kopen.