Top 10, gelanceerde uurwerken in 2022.

Het einde van het jaar is een tijd om even stil te staan bij de verwezenlijkingen of gebeurtenissen in dat jaar. In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste uurwerk lanceringen van 2022.

Dat lijstjes iets subjectief zijn weten we maar toch proberen we hier onze kijk te geven op enkele toonaangevende uurwerken die in 2022 het daglicht zagen. Een deel ervan hebben we reeds besproken in vorige artikels maar toch plaatsen we deze graag nog even in de kijker in onderstaande top 10.

Omega × Swatch Speedmaster MoonSwatch

Eén van de meest besproken lanceringen van dit jaar was ongetwijfeld deze van de Moonswatch. Nooit geziene wachtrijen van kilometers lang voor de officiële Swatch winkels uren voor de lancering en dit in alle grote steden ter wereld.

Dat dit voor Swatch en Omega (samen onderdeel van de Swatch groep) een home run was, vertaalde zich onmiddellijk in de hoeveelheid pers aandacht die deze release heeft veroorzaakt.

De speelse kleuren en verschillende varianten met hieraan gekoppeld een zeer aantrekkelijke aankoopprijs van 270 euro zorgde ervoor dat menig Speedmaster fan en beginnende uurwerk liefhebber direct één of meerdere versies wou toevoegen aan zijn of haar collectie.

https://www.swatch.com/nl-be/bioceramic-moonswatch.html

Casio G-Shock GM-B2100 “CasioOak Metal”

In 1981 liet Kikuo Ibe, een ingenieur op de R&D-afdeling van CASIO in Tokio, het horloge vallen dat hij van zijn vader had gekregen. Het horloge ging kapot en hij besloot om een onverwoestbaar horloge te maken. Hij richtte het “Project Team Tough” op om zijn project te ontwikkelen. In 1983, twee jaar later, na de lancering van meer dan 200 prototypes vanaf de top van het gebouw in Tokio, werd de G-SHOCK gecreëerd.

In de watch modding community was er al een hele tijd een trend om de Casio GA2100 te voorzien van een metalen case waardoor deze Casio de luxueuze look and feel kreeg van een Audemars Piguet Royal Oak vandaar de bijnaam “Casio Oak”.

Dit jaar dacht Casio hier een graantje van mee te pikken en brachten ze zelf een versie uit met metalen case.

Deze is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver en zoals alle G-Shock modellen kan dit uurwerk tegen een stootje en is het 200m water resistent.

Bekijk de video van de G-Shock

Klik hier voor meer info over de Casio G-Shock

Tissot PRX Chronograph

Naast de reeds briljante PRX bracht Tissot in juni dit jaar de PRX Chronograph uit. Een stijlvolle, mooi afgewerkte chronograaf. Combineer dit met een prijs van 1700 euro en we denken dat Tissot met dit uurwerk een home run heeft gescoord. Deze kan dus niet in dit lijstje ontbreken.

Ontdek hier ons volledige artikel over deze uitgave.

Tag Heuer Aquaracer professional 200 Solargraph

Tag Heuer lanceerde verschillende uurwerken dit jaar zoals de Monaco Dark Lord maar wat er voor ons uitstak was de in mei dit jaar gelanceerde Aquaracer Solargraph.

Voor dit uurwerk werd de blauwdruk van de eco-drive opnieuw onder handen genomen door de befaamde Zwitserse uurwerk bouwer “La Joux-Perret” en heeft geleid tot het nieuwe, exclusief voor TAG Heuer ontwikkelde, Calibre TH50-00.

In onderstaande post kan u ons artikel uit mei dit jaar nog even nalezen en meer ontdekken over dit uitzonderlijk uurwerk.

Klik hier voor ons blog artikel van de Tag Heuer Aquaracer Solargraph

Tudor Black Bay Pro – Pelagos 39

Het zusterbedrijf van Rolex verraste ons dit jaar met een update van 2 van zijn populaire modellen. Zijn enorm populaire Black bay reeks kreeg een Pro uitgave. En de Pelagos lijn kreeg een 39mm variant.

We beginnen met de Black Bay Pro. Waarin onderscheidt dit uurwerk zich waardoor het de naam Pro mag dragen ?

Het uurwerk is duidelijk geïnspireerd door zijn groter broer de vintage Rolex Explorer II met zijn fixed bezel met 24 uurs aanduiding. Als binnenwerk gebruikt het de kaliber MT5652, een chronometer gecertificeerd, 70 uur gangreserve, in-house uurwerk met een GMT functie.

Naast het binnenwerk werd een nieuwe stalen uurwerk band ontwikkeld met TUDOR “T-fit” sluiting. Deze heeft een snelle aanpassing waarmee u de maat perfect kunt instellen zonder gereedschap. Ideaal voor die vervelende warme, klamme dagen waarop je pols maar niet weet welke maat hij moet hebben.

Bekijk de video van de Tudor Black Bay Pro

Klik hier voor meer info over de Tudor Black Bay Pro

Naast deze Pro was er ook een remake van de Pelagos maar dan met een 39 mm case ipv 42mm. Naast het kleiner maken van de diameter werd ook de dikte van het uurwerk gereduceerd van 14.3mm naar 11.8mm waardoor het geheel zeer draagbaar is voor een kleinere pols. Het verkleinen van het uurwerk gaat wel ten koste van de waterbestendigheid die zakt van 500m naar 200m maar in de praktijk zal je daar als niet diepzeeduiker weinig van merken. Het gebruik van het MT5400 binnenwerk betekend ook dat er geen datum functie aanwezig is op dit uurwerk.

Bekijk de video van de Tudor Pelagos 39

Klik hier voor meer info over de Tudor Pelagos 39

Jaeger Le-Coultre Polaris Perpetual

Met bijna 200 jaar geschiedenis is Jaeger-LeCoultre een pionier in de horloge-industrie. Dit jaar lanceerden ze op Watches & Wonders een aanvulling op de bestaande Polaris lijn . Niet zomaar een aanvulling maar een Perpetual kalender complicatie. Het nieuwe binnenwerk kaliber 868AA is speciaal ontwikkeld voor de nieuwe Polaris Perpetual Calendar en heeft een gangreserve van 70 uur.

Met zijn diameter van 42mm, dikte van 11.97mm en water bestendigheid tot 100m is dit voor ons één van de ultieme sportshorloges van 2022.

Bekijk de video van de Polaris Perpetual

Klik hier voor meer info over de Polaris Perpetual

Grand Seiko Kodo Constant-Force Tourbillon

In April verraste Grand Seiko vriend en vijand met de lancering van de Kodo Constant-Force Tourbillon tijdens het Watches & Wonders event.

We bespraken in onderstaand artikel dit uurwerk reeds uitgebreid. Dus bekijk dit zeker nog eens om alles over dit meesterwerk te ontdekken.

Bekijk de video van de Grand Seiko Kodo

Klik hier voor ons blog artikel over de Grand Seiko Kodo

Vacheron Constantin Les Historiques 222

Vacheron Constantin, het derde lid van de Heilige Drievuldigheid van de horlogerie, lanceerde met de 222 een heruitgave van een uurwerk dat initieel het licht zag in 1977 (1 jaar na de Patek Philippe Nautilus en 5 jaar na de Audemars Piguet Royal Oak).

Van de 222 werden destijds slechts enkele honderden exemplaren gemaakt het ideale moment dus om een heruitgave van deze klassieker uit te brengen.

Daar de versie uit 1977 gebruik maakte van een automatisch binnenwerk dat werd geleend van Jaeger-LeCoultre werd deze keer gekozen voor Vacheron’s eigen kaliber 2455/2, een ultradun automatisch uurwerk van slechts 3,6 mm dik. Naast het verbeterde binnenwerk, dat we nu kunnen bewonderen via een doorzichtige saffier glas, ziet de nieuwe 222 er bijna niet te onderscheiden uit van het origineel, inclusief de afmeting van 37mm diameter. Het uurwerk is uitgevoerd in 18 karaat geel goud met een geïntegreerde horlogeband.

Bekijk de video van de Vacheron Contantin 222

Klik hier voor meer info over de Vacheron Constantin 222

Richard Mille Ferrari RM UP-01

Dat Richard Mille gelijk staat met innovatie in de horlogewereld was al bekend. Deze horlogemaker pakt regelmatig uit met exotische materialen, uitzonderlijke vormgeving en gewaagde uitvoeringen.

Met de uitgave van de RM UP-01 schrijven ze opnieuw geschiedenis door een plaats te bemachtigen in het Guinness Book of records met het allerdunste uurwerk ter wereld.

Waar deze titel hiervoor behoorde tot de Piaget’s Altiplano Ultimate Concept en de Bulgari’s Octo Finnissimo Ultra gaat Richard Mille hier nog een stapje verder door het hele uurwerk (in totaal 1,18 mm dik) in de kast te monteren, in plaats van de achterkant van de kast als basisplaat te gebruiken. Het resultaat is ronduit adembenemend. Het uurwerk is vervaardigd uit graad 5 titanium en geskeletonneerd, wat betekent dat alle functies volledig zichtbaar zijn. Dat het uurwerk dan ook nog eens 100m water resistent is, is hoogst uitzonderlijk. Een waar meesterwerk waar je met zijn 1.888.000 USD een zeer gevulde bankrekening voor nodig hebt.

Bekijk de video van de RM UP-01

Klik hier voor meer info over de Richard Mille RM UP-01

Tiffany & Co Patek Philippe Nautilus 5711/1A-018

De modekleur van 2022 op gebied van wijzerplaten was onmiskenbaar Tiffany blauw. Bij vele luxe fabrikanten werd voor een uurwerk in die kleur soms wel 10 tot 100 maal de retail prijs betaald.

Het uurwerk dat deze hype in gang zette was de Tiffany & Co Nautilus. De 5711/1A-018 heeft een prachtige Tiffany blauwe wijzerplaat – ‘dubbel gesigneerd’ met Tiffany’s eigen merknaam. Het uurwerk heeft de klassieke zwarte wijzers en uurmarkeringen. De achterzijde van het uurwerk is doorzichtig uitgevoerd in saffier kristal glas bedrukt met de tekst ‘Tiffany & Co – Patek Philippe 170th Anniversary 1851 – 2021’.

Slechts 170 stuks van dit uurwerk werden geproduceerd waarvan de rapper Jay Z en basketballer Lebron James enkele van de gelukkige kopers zijn. Het uurwerk is momenteel te koop op chrono 24 voor de verkoopprijs van ongeveer 3,2 miljoen euro.

Klik hier voor meer info over de Patek Philippe Nautilus