Kodo, een nieuw meesterwerk van Grand Seiko

Van een wervelende introductie gesproken, Grand Seiko was dit jaar voor de eerste keer aanwezig op “Watches and Wonders” en verraste iedereen met de lancering van de Grand Seiko Kodo Constant-Force Tourbillon.  

Naast hun eerste deelname aan dit event bevatte dit meesterwerk van een uurwerk nog enkele niet voorheen geziene verwezenlijkingen.

Het begint al met de keuze van de naam “Kodo” wat staat voor hartslag.

De ontwerper van het mechanisme, Takuma Kawauchiya, is een fervent gitarist en besliste na zijn muziek carrière zich toe te leggen op het maken van uurwerken.  Door zijn voorliefde voor muziek was het geluid dat het mechanisme maakt tevens van groot belang voor hem.  Het geluid van de Grand Seiko Kodo komt, met zijn 8 beats en de extra tik voor de constant force, overeen met het geluid van een 1/16 de noot in de muziek.

Grand Seiko begon met de ontwikkeling van het mechanisme in 2012 wat bewijst dat ze niet over 1 nacht ijs zijn gegaan. Dit mechanisme kreeg de codenaam project T0 en werd in 2020 voorgesteld aan het publiek als een concept mechanisme met nu in 2022 een eerste uurwerk met dit prachtig staaltje vakmanschap als binnenwerk. In de tweeënzestigjarige geschiedenis van Grand Seiko is het tevens de eerste mechanische complicatie-horloge van het merk.

Het mechanisme bestaat uit 2 verschillende technieken: constant force en tourbillon.

Constant Force

Als je een “manual wind” horloge volledig opwind dan werkt het in het begin optimaal omdat de veer volledig is opgewonden.  Naarmate de veer wordt ontwonden verliest het horloge nauwkeurigheid.  Het contant force mechanisme zorgt ervoor dat over de volledige cyclus het horloge zijn zelfde nauwkeurigheid behoudt.

Tourbillon

Een tourbillon is een uitvinding van horlogemaker Breguet en was initieel voorzien voor zakhorloges.  Aangezien deze zakhorloges steeds in een verticale positie hangen zijn ze onderhevig aan de zwaartekracht die alles van het mechanisme naar beneden trekt en zo de nauwkeurigheid negatief beïnvloed.  Door het creëren van een mechanisme dat constant rond zijn eigen as draait wordt het effect van de zwaartekracht opgeheven.

De combinatie van een tourbillon en constant force mechanisme is niet uniek maar de 2 mechanismen samen op 1 as is wel een eerste keer dat dit is uitgevoerd.

De combinatie vermijdt de aanwezigheid van een extra overbrenging met een hogere accuraatheid als gevolg waardoor een afwijking van de tijd van slechts 0,5 seconde per dag wordt bereikt !

Daarnaast is het mechanisme een 8 vibraties per seconden uurwerk of 28800 vibraties per uur ook de eerste keer dat dit is uitgevoerd in een constant force mechanisme. Deze hoge “beat rate” draagt extra bij tot de nauwkeurigheid van het uurwerk.

Dit soort complex type uurwerken is meestal redelijk fragiel maar Grand Seiko heeft ook hier een oplossing voorzien.  Door gebruik te maken van niet 1 maar 2 types metaal, platina 950 en Grand Seiko’s eigen Brilliant Hard Titanium, wordt een robuust mechanisme gecreëerd met een case die bovendien ook nog 100m waterdicht is.

Naar afwerking toe is dit uurwerk gemaakt in lijn met Grand Seiko’s reputatie van verfijnde hand-finishings, vertoont de kast spiegel-gepolijste (Zaratsu) gebieden en haarlijn afwerking.

Het enige nadeel aan dit horloge is dat het slechts in een beperkte oplage van 20 stuks op de markt wordt gebracht en hier een stevig prijskaartje van 350.000 euro aan vast hangt.

https://www.grand-seiko.com/be-en/collections/slgt003g