De Spa 6 uren 2022: Opnieuw winst voor een Ford GT

Het circuit van Francorchamps kreeg in 2022 een vol programma en een drukke zomer te verwerken. Alle grote raceklassen of organisaties kwamen langs want alle piloten willen op Spa-Francorchamps rijden: het mooiste circuit van de wereld!!  En het zijn niet enkel auto gerelateerde organisaties zoals de WEC, Spa-Classic, de 24 uren van Francorchamps, de Spa Summer-Classic, Grote Prijs van België F1, DTM of ELMS maar sinds dit jaar zijn ook de motorfietsen opnieuw van de partij met hun 24 uren en 6 uren wedstrijd. Recent was er nog een fiets world e-bike serie en ook de zeepkisten van de Red Bull Challenge veroverden de Raidillon. Uiteraard wel in de omgekeerde richting.

Maar voor de klassieke autosportliefhebber ligt het beste op het einde met de Spa 6 uren organisatie. Begin oktober organiseerde Roadbook in samenwerking met de Master Historic Series en Redwater UK het laatste topevenement van 2022 op het circuit van Francorchamps. Het programma is héél divers met voor ieders wil wel iets: een 6 uur endurence wedstrijd voor GT wagens, oude formule wagens, recente en oude proto en GT wagens, vooroorlogse rakkers en toerenwagens. Wij overlopen, voor u, de verschillende wedstrijden.

SPA 6 HOURS

Na een moeilijke covid editie in 2021  konden we toch vaststellen dat de vele Engelse “classic” raceteams opnieuw de oversteek naar Spa hadden gemaakt. En draai en keer het zoals je wil: als de Engelsen niet komen heb je maar een half startveld of zelfs minder. Voor de zes uren wedstrijd konden we al meteen vaststellen dat er 96 inschrijvingen werden genoteerd. Toch 25 meer dan vorig jaar.

De wedstrijd is traditioneel er één van de Ford GT’s tegen de rest van het veld. De GT is een machtige machine en in deze koers ook onklopbaar. Dit is ook duidelijk te merken aan het startveld: 21 deelnemers op de 96 beschikten over een Ford GT! Na de kwalificaties vonden we dan ook 14 stuks van dit iconische model op de eerste 14 startplaatsen. Het Nederlandse team van Hart/Hart/Pastorelli zette hun oranje exemplaar op de pole voor het Belgische trio Breittmayer/Van Riet en Bouvy. Titelverdedigers Bryant en Cottingham mochten van op plaats drie de start nemen.

Maar niet iedereen kon starten. Na enkele ongevallen in de kwalificaties waren enkele teams al huiswaarts. Voornaamste slachtoffer was Shelby Cobra Daytona Coupe van Smithies/Clarkson/Pangborn. De mooie Shelby was onherstelbaar beschadigd.

Kort voor de start werd de as, van de vorig jaar overleden, Jean “Beurleys” Blaton uitgestrooid op de Raidillon. Familie en vrienden namen hiermee afscheid van de gentleman racer die vooral in de jaren 60 en 70 actief was op de gele Ferrari’s van de Ecurie Francorchamps van Jacques Swaters. Hij nam 14 keer de start aan de 24 uren van Le Mans en rust nu op het circuit van Francorchamps.

Traditioneel werd er gestart om 15u55 en 90 teams stormden, deze keer, in droge omstandigheden en onder massale belangstelling de Raidillon op voor een tocht van zes uren. Maar wisselende weersomstandigheden maakten het er niet simpeler op met meerdere incidenten en slippers als gevolg. Topfavoriet Eric Van de Poele, die team vormde met Ford CEO Jim Farley,  werd door een lekke band helemaal teruggegooid in het klassement. Na een helse remonte kwamen ze toch nog als vijfde over de finish. Een mooie prestatie en hier had zeker meer in gezeten.

De overwinning ging, zoals in de Formule 1 tegenwoordig, naar Nederland. Met hun oranje Ford GT 40 pakten vader en zoon David en Olivier Hart, team vormend met Nicky Pastorelli, een onbetwistbare zege. Ze reden continu vooraan mee, maakten geen enkele fout en hadden geen pech. Met deze drie factoren win je een endurence wedstrijd. Vijftien jaar na zijn eerste overwinning in de zes uren met een Ford Mustang kon  David Hart een tweede keer plaats nemen op het hoogste schavotje.

Het ganse podium was voor ploegen die over een Ford GT beschikten met een tweede plaats voor Galant en Minassien voor titelverdedigers Bryant en Cottingham.

Misschien wel de opmerkelijkste prestatie van deze wedstrijd: met een kleine 1600 cc Lotus Elan eindigden Sam en John Tordoff met Andrew Jordan op een heel mooie zesde plaats algemeen.

De overwinning in de toerismeklasse was voor de Ford Mustang van Libens en Dozin. Vanina Ickx werd samen met Georgi en Rossi Di Montelera op een Ford Falcon derde. En hier had meer ingezeten want het team verloor in het begin van de wedstrijd veel tijd met een gebroken gaskabel.

BELCAR HISTORIC CUP

De oorspronkelijk geplande gezamenlijke wedstrijd van het  HTCC en de Belcar  werd wegens weinig belangstelling uit het UK afgevoerd. Het werd een volwaardige Belcar koers aangevuld met de weinig Engelse deelnemers die de oversteek hadden gemaakt en die dan als gast mochten deelnemen.

Ook ingeschreven als gastdeelnemer: de machtige BMW 320 turbo Schnitzer groep 5 die we ook al op Spa Classic zagen.

Zoals in de kwalificaties voor de Spa 6 uren verliep ook deze van de Belcar vrij tumultueus. Met drie rode vlaggen en evenveel ongevallen was er bijna  geen mogelijkheid om een snelle tijd neer te zetten. Voornaamste slachtoffer was de Mazda RX 3 van Van Haelst die na een aanrijding met een andere deelnemer een drie dubbele salto maakte. Meteen weekend gedaan voor dit sympathiek team.

De Belcar Historic mocht ook het weekend aftrappen op zaterdagmorgen. De hemelsluizen waren op dat moment volledig open en het water kwam met bakken naar beneden. In toch héél moeilijke omstandigheden en met bijna geen zicht namen toch 53 deelnemers de start. Eric Qvick verschalkte met zijn BMW 320 turbo de Ford Capri van Wim Kuyl en stormde als eerste de Raidillon op. Niet eenvoudig met deze Schnitzer BMW met 550 PK in deze omstandigheden. Maar de BMW en piloot voelden zich als een vis in het water en moesten enkel de latere winnaar Eric Bruynoghe met zijn gele Porsche 964 voorlaten. Dit is de enige Porsche in het startveld met een ABS remsysteem en dit was in deze omstandigheden toch zeker een pluspunt.

Dat de Belcar Historic Cup de voorbije jaren is uitgegroeid tot een mooi kampioenschap hadden we u reeds verteld in ons artikel over de Zolder Historic Grand Prix van de voorbije zomer. En of ze nu in het zomerse Zolder reden of op het natte Francorchamps: het spektakel was van de bovenste plank!

De BMW 320 turbo Van Qvick moest echter de strijd staken: een terugslag in de nieuwe motor had ervoor gezorgd dat het inlaatspuitstuk was losgekomen. Hierdoor kon teamgenoot Tom Van Rompuy met zijn BMW M3 de tweede plaats overnemen. Luc Moortgat werd met zijn Porsche 964 derde.

De Belcar mocht op zondag namiddag ook het weekend afsluiten. Het startveld was na enkele forfaits wel iets kleiner. Op een eveneens natte baan ging de overwinning opnieuw naar een Porsche 964.  Maar dit keer was het de groene van Luc Moortgat die het haalde voor de BMW M3’s van Krab en Fastres.

Een mooie vijfde plaats was er voor de Morgan Plus 8 van Bryant. Uit Engeland komen naar Francorchamps om met zo’n open Morgan Plus 8 twee héél natte koersen te doen….. je moet het er toch maar voor over hebben.

Tussen de deelnemers zagen we nog een unieke Dallara X1/9. Op basis van de Fiat X 1/9 cabrio maakte het Italiaanse Dallara in 1978 er een heus circuit monster van. En een unieke auto verdient bij ons steeds een plaats.                                         

PRE WAR SPORTS CARS

Dat deze oude “sjarels” voor véél spektakel zorgen hadden we vorig jaar al vermeld. De smaakmakers van toen waren er deze keer niet bij maar geen nood: voldoende anderen om dit op te lossen. Het was zowaar de oudste rakker van het veld die hier het meest voor zorgde: de 101 jaar oude GN Parker van de broers Maeers kwam al driftend door “La Source” en ging op een identieke manier op de Raidillon. Prachtig om te zien ! Maar ook de andere deelnemers zorgden op hun beurt voor mooie momenten en veel sensatie.

De ouwe GN deed zelfs mee voor de overwinning maar moest in de laatste ronde gas terugnemen. De eindmeet kon nog net bereikt worden op P3.  De rit naar de paddock gebeurde verder op een takelwagen. De overwinning was voor de Bentley 3/8  van Llewellyn voor de Alta van Burnett.

Opmerkelijke oproep voor start: bij één van de deelnemende Bentley’s was de radiatordop verdwenen. Even werd er gedacht dat deze was gestolen door een souvenirjager. Een tijdje later werd de dop dan toch teruggevonden in de paddock maar jammer genoeg was het toen te laat om de start nog te nemen.

MASTERS RACING LEGENDS F1

Spijtig genoeg waren enkele vaste deelnemers niet in Spa aanwezig. Zo ontbraken de Tyrrell P34 zes wieler en de Lotus met dubbel chassis die we nog op de Nürburgring in actie zagen.  Over deze laatste  kan u hier meer lezen.  Al de andere JPS Lotussen en de vaste Mclaren’s waren wel van de partij. Verder nog drie March  auto’s ( 2 X 761 en één 821, een Tyrrell 011, twee Williams FW 07 en een Ensign N 179. Als extra toevoeging was er ook nog een F1 wagen met een hoge luchtbox uit de eerste helft van de jaren 70. En een auto met zo’n grote luchthapper zie je toch niet dikwijls meer op een circuit. Het was een Embassy Hill GH1 van 1975 ooit bestuurd door Graham Hill zelf.

De eerste wedstrijd van deze F1 was op zaterdag en de baan lag er bij de start zo goed als droog bij. Onze landgenoot Christoph d’ Ansembourg  ( Williams FW 07 ) mocht van op de pole vertrekken en nam meteen de leiding voor de Mclaren MP 4/1 van Steve Hartley. Beide kemphanen zouden tot de finish strijden voor de eerste plaats. Hartley hing continu in de achtervleugel van de Williams maar kon geen opening vinden om te passeren. De Williams werd als winnaar afgevlagd met 0.292 sec voorsprong op de Mclaren. Spannender als de huidige F1!! Derde was de Lotus 87 B van Marco Werner.

De Hill GH 1 van de Australiër James Davison eindigde op de vijfde plaats. Een hele mooie prestatie van de oudste van deze wedstrijd die slechts 22 seconden moest prijsgeven op de winnaar en hiermee toch een aantal recentere en normaal gezien snellere wagens achter zicht liet.

Winnaar d’ Ansembourg had tijdens de kwalificaties een vervelend momentje: de achtervleugel van zijn Williams brak in het uit accelereren van uit de busstop gewoon af maar bleef wel aan de auto hangen in een neerwaartse positie. Héél uitzonderlijk.

Na de covid uitgave van vorig jaar waren er opnieuw verschillende verkoopstandjes aanwezig. Op zoek naar een mooi miniatuur, boek of leeslamp? Geen probleem je kon het er allemaal vinden.

De meest opmerkelijke stand dit jaar kwam van een technische school. De aanwezige studenten demonstreerden hoe ze opgeleid werden als technieker en koetswerkhersteller door “live” werkzaamheden uit te voeren.

Werkzaamheden waren er ook in de technische zone waar zich de bandenmerken bevonden. Hier werden de banden gemonteerd en uitgebalanceerd voor de deelnemers. Deze bestellen op voorhand het aantal dat ze nodig hebben voor het weekend en de bandenmerken brengen deze dan mee naar het circuit. Vroeger was er  enkel Avon dat zich specialiseerde in banden voor historische racewagens. Zij maken alle maten en voor alle types gaande van een klein Mini bandje tot een gigantische achterband voor een F1 wagen.

De laatste jaren zien we ook  de grote merken als Michelin, Dunlop en Goodyear terug die opnieuw begonnen zijn met de fabricatie van racing banden voor historische wedstrijden. Het is inderdaad zo dat er een grote  vraag is voor hun producten. Een model als bv een BMW M3 E30 waarvan er meer en meer op de racebanen verschijnen hebben uiteraard ook veel banden nodig. En hoe meer auto’s er zijn, hoe meer banden ze kunnen verkopen!

Naast deze bandenservice is er ook een remmenspecialist aanwezig om de teams bij te staan met onderdelen en goeie raad. Herstelling aan het remsysteem kunnen ter plaatse worden uitgevoerd.

HISTORIC GRAND PRIX CARS Association PR 66

Bij de start van de eerste wedstrijd van deze voorlopers van de F1 waren de hemelsluizen weer volledig open. En je denkt dan: die mannen zullen wel voorzichtig rijden met hun mooi materiaal? Maar dat was verkeerd gedacht. Die gingen er volledig voor.  De kleine Coopers met de motor achteraan zijn hier niet te kloppen en bekleden het volledige podium. De T 53 van Charlie Martin eindigde voor de T 59 van Michael Gans en de T 53 van Justin Maeers.

Bij de auto’s met de motor voorin was de Maserati van John Spiers op weg naar de zege maar hij viel in de laatste ronde stil op de top van de Raidillon. Collega Klaus Lehr nam met zijn 250 F over en won voor de Scarab van McGuire. Dit was echter niet zonder slag of stoot. De neus van de 250 F was serieus beschadigd tijdens een duel.

Deze neus werd na de wedstrijd al meteen onder handen genomen door een “specialist koetswerk” en uitgedeukt voor de wedstrijd  op zondag.

Deze  wedstrijd op zondag was terug in de regen en de winst was opnieuw voor Martin met zijn Cooper T 53 voor Gans in zijn T 59. Als  derde volgde deze keer de ex Graham Hill Brabham BT 3/4 van Child.

Bij de auto’s met motor voorin was de zege deze keer wel voor de Maserati van Spiers. Lehr werd met zijn herstelde 250F tweede.

MASTERS SPORTS CAR LEGENDS

Slechts twaalf van de zestien deelnemers boden zich op zondag aan voor deze één uur wedstrijd voor sportwagens. Door het forfait van twee Lola’s T 70 van Hart/Hart en Minshaw/Keen ligt de weg wagenwijd voor de Chevron B 19 van Bradshaw. Hij wint, na één uur wedstrijd,  voor de Abarth Osella van Rossi de Montelara en de Lola van Gans.

MASTERS ENDURENCE LEGENDS

De jongste wagens van het weekend vinden we terug in de Masters Endurence Legends. Proto en GT wagens. Hier zijn auto’s tot 2015 toegelaten.

Het is weeral het zelfde liedje maar het regent opnieuw pijpestelen  als de 15 deelnemers zich klaarmaken voor de start van de eerste wedstrijd op zaterdag. Op de eerste startrij vinden de twee Peugeot Diesel LMP1’s van Lendoudis en Tandy. Zijn nemen na de start ook meteen de leiding voor de Aston Martin DBR 1-2 van d’ Ansembourg. Deze kan, in deze natte omstandigheden, het mindere vermogen van zijn Aston compenseren en passeert beide Peugeot’s. De Gulf Aston blijft ook lang aan de leiding tot hij het tempo moet vertragen wegens remproblemen. Tandy kan de Aston terug passeren en wint de wedstrijd.

In de GT klasse is de overwinning voor de Porsche van Feigenwinter. 

Voor de tweede wedstrijd op zondag is d’ Ansembourg niet van de partij wegens andere verplichtingen. De Peugeot’s ondervinden geen verdere tegenstand en rijden opnieuw in natte omstandigheden naar de eerste twee plaatsen. Nu wint Brooks voor Lendoudis.

In de GT’s is de winst deze keer voor de ex-WRT Audi van von Oeynhausen.

WOODCOTE TROPHY & STIRLING MOSS TROPHY

In de Woodcote trophy zijn na oorlogse racewagens toegelaten tot 1955 en die zich nog in de oorspronkelijke technische configuratie bevinden. In de Sterling Moss Trophy moeten ze boven op deze voorwaarde ook nog in hun originele kleur en uitvoering rijden.

Typische jaren 50 sfeer met auto’s zoals een Lister Knobby, Maserati 300 S, Cooper Monaco, Aston Martin DB 2, Jaguar XK 150, Elva MK V en Lotus XI namen het tegen mekaar op in een één uur durende wedstrijd.

En het zijn wel auto’s uit de jaren vijftig, waarvan er dan nog veel met trommelremmen zijn uitgerust, de piloten gooien hun machines dwars door de meeste bochten. Prachtig om te zien.

De beide aanwezige Lister’s vechten het onder mekaar uit en na één uur koers komen Wood en Nuthall met hun Knobby als winnaars over de eindmeet voor een identiek model van Spiers en Greenhall. Gans is met zijn Lotus derde.

BEHVA

De BEHVA ( Belgian Historic Vehicle Association ) had na twee jaar afwezigheid opnieuw intrek genomen in het gebouw aan de voet van de Eau Rouge. Het verwelkomde zijn leden met een tas koffie. Aan verschillende standjes konden zij informatie krijgen over diverse zaken, uiteraard gerelateerd aan hun oldtimer, zoals de juiste banden, motorolie en verzekering.

MASTERS GENTLEMAN DRIVERS & MASTERS PRE 66 TOURING CARS

In het verleden was deze reeks nog gesplitst in twee wedstrijden. Door het wegvallen van een aantal deelnemers in beide klassen werd er beslist om er één wedstrijd van te maken.

Dit zorgde voor een leuke mix tussen GT wagens en toerenwagens uit een zelfde periode. En daar zitten wel vrij “simpele” auto’s tussen zoals bv een Mini maar daarom was het spektakel er zeker niet minder om.

De deelnemers moesten op zondag een uithoudingswedstrijd afwerken van 90 minuten voor de GT’s en 60 minuten voor de toerenwagens. Het vroegere format van de aparte reeksen bleef dus wel behouden. Opnieuw een regenwedstrijd met talrijke incidenten.

De GT klasse was een onderonsje tussen twee Jaguar E types. Sauter en Newhall haalden het voor von Oeynhousen. Derde werden Ditting en Hancock met een Shelby Cobra.

In de toerenwagenreeks was de winst voor  de Nederlander Olivier Hart met zijn kleine Alfa Romeo Giulia Sprint GTA  voor de Ford Falcon van Tordoff.

Het samenbrengen van deze klasses is eigenlijk een wel een goed idee. Zo zagen we op vrijdagmorgen een gezamenlijke vrije oefensessie tussen de Masters Sports Cars Legends en de Masters Endurence Legends. In beide reeksen was er nu ook niet echt een groot startveld. Deze twee zouden ook perfect samengevoegd kunnen worden om zo meer animatie op het circuit te creëren.

De Spa 6 Uren waren opnieuw een succes. Er waren wel iets minder deelnemende wagens als in de pre-covid tijden maar de sfeer van vroeger was zeker terug. Het publiek had ook massaal de weg teruggevonden naar het circuit. Niettegenstaande het toch wel héél slechte weer op zater- en zondag waren de tribunes toch goed gevuld. Historische autosport zit toch nog altijd in de lift: de mooie auto’s en geboden spektakel zijn nog altijd een aantrekking voor véél liefhebbers. Onder deze liefhebbers zat er zaterdag toch wel een héél unieke toeschouwer. Met deze willen we dan ook afsluiten.

Tot volgend jaar!!

Verslag: Joris de Cock
Fotos: Joris de Cock & Patrick Verheeken