Bezoek aan de Historic Grand Prix op het circuit van Zolder.

De Zolder Historic Grand Prix was een vaste waarde voor de oldtimer liefhebber in de jaren 80 en 90. Met een combinatie van een raceprogramma dat werd aangevuld met de aanwezigheid van vele oldtimer clubs en verenigingen zakten er veel toeschouwers af richting Terlamen. Begin deze eeuw werd er een voorlopig punt gezet met de organisatie. In 2017 werd deze opnieuw opgestart.

Na enkele edities was er zelfs een overeenkomst met de Engelse Masters om in 2021 opnieuw een Historic Formule 1 wedstrijd te organiseren op het circuit van Zolder. Covid kwam echter roet in het eten gooien en door reisbeperkingen en quarantaines kon dit jammer genoeg niet doorgaan.

FORMULE 1 – CAIRA DEMO

Toch verschijnen er Formule 1 auto’s op het asfalt in 2022. Met de medewerking van Caira komen er vijf F1 wagens in demo vorm voor de nodige sfeer zorgen. Een Red Bull Sauber Petronas V10, een Jordan Peugeot V10, een Copersucar FA 5, een Arrows A6 Cosworth en een Simtek S951.  Het geluid dat de V10 motoren produceerden was fenomenaal. Jammer genoeg waren zij wel de eerste die door technische problemen aan de kant moesten en reden er op zondag nog enkel de auto’s die van een ouwe  “Cosworth V8” motor waren voorzien.

Op zaterdag stonden al de F1 auto’s mooi opgesteld met een startopstelling. Het aanwezig publiek werd uitgenodigd voor een grid-walk. Zo konden de toeschouwers deze unieke auto’s van dichtbij bewonderen.

KAMPF DER ZWERGE

De rest van het programma verliep met echte wedstrijden. De sympathiekste reeks van het weekend was ongetwijfeld  de “Kampf der Zwerge” of de strijd van de dwergen in onze taal. De naam doet het al vermoeden: het is een Duitse organisatie. Hierin bekampen héél kleine auto’s, die over een maximaal 1300 cc sterke motor beschikken, elkaar. Een héél gevarieerd startveld met meerdere Mini Cooper’s, NSU TT’s, Fiat Abarth’s, een Renault Alpine, een Simca Rally 2 en zelfs een Fiat X1/9. Diversiteit ten top met meer dan 35 auto’s aan de start.

De strijd werd in twee wedstrijden uitgevochten en het ging er wel hevig aan toe met mooie duels en deur aan deur gevechten. Beide wedstrijden werden gewonnen door Gregor Nick aan het stuur van zijn Mini Cooper.

YOUNGTIMER TROPHY

Deze Youngtimer Trophy is opnieuw een Duitse organisatie en wordt verreden in twee reeksen. Een klasse tot 2000cc en een klasse boven 2000cc. We vinden er overwegend Duitse merken in terug zoals Porsche, BMW, Ford en Opel. Ook hier grote startvelden met véél diversiteit en héél mooi afgewerkte auto’s. Enkele waren zelfs uitgevoerd in een prachtige decoratie. Bij de BMW’s zagen we zo verschillende E36 modellen in een Bastos ( Spa 24u ), San Miguel ( Macau ) en Listerine ( BTCC ) naast de vele M uitvoeringen. De meeste Opel’s reden dan weer in hun, uit die periode, zwart/gele fabrieksuitvoering. 

Beide wedstrijden werden gewonnen de broers Busch. In de kleine klasse met hun Ford Escort en in de grote met een machtige  Porsche 911 RSR in groep 5 look. De eerste vier plaatsen waren voor identieke auto’s. Deze 911 RSR is duidelijk te sterk voor de andere deelnemers.

De kleinere auto’s zorgen dan weer wel voor het nodige spektakel en meermaals zagen we die voorbij komen met één of zelfs twee wielen in de lucht!

LURANI TROPHY

Deze kleine formule wagens zorgden voor de enige eenzitter wedstrijden van het weekend. Jammer genoeg was er maar een startveld met slechts 14 deelnemers. Deze werden beide, probleemloos, gewonnen door de Wren FJ van Martin Bullock

BELCAR HISTORIC CUP

Uiteraard mocht de Belcar Historic Cup niet ontbreken op deze Zolder Historic GP. Twee wedstrijden stonden er op het programma. Met 42 starters zagen we een mooie deelnemerslijst. Deze was wel iets kleiner dan het vorige weekend op de Spa Summer Classic. Enkele teams of piloten hadden geopteerd voor een deelname aan Le Mans Classic of de Classic DTM wedstrijden op de Norisring.

Belcar Historic is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot de meest populaire circuit organisatie in België. Het niveau en deelnemersveld is de voorbije jaren continu gestegen. Het reglement laat zowel toerenwagens als GT’s toe en dat geeft wel een speciale mix. Toerenwagens zoals de BMW M3 of 325i, Ford Capri, Volvo 240 turbo, BMW 635CSi, Mercedes 190E Evo en BMW 2002 nemen het op tegen GT’s zoals de Porsche 964, Ford GT40 en zelfs een Chevrolet Corvette. En “Classic” koersen zitten nu éénmaal in de lift, dit niet enkel in België maar overal in de wereld.

Onder de vaste deelnemers is er ook een ex BTCC Nissan Primera Supertourer. Deze werd ooit bestuurd door de betreurde David Leslie. Een ex Pirro Audi 80 Competition uit het Italiaanse kampioenschap komt binnenkort ook de bende vervoegen. We kunnen dit enkel maar toejuichen.

Ook bij de andere deelnemers waren er héél mooie afgewerkte auto’s. Zo zagen we twee prachtige Ford Capri’s: een in de 2600 RS uitvoering tot 1973 en een tweede 3100 RS die vanaf 1974 werd gebruikt in het Europese kampioenschap en de DRM.

Op zaterdag was de winst voor de Porsche 964 van Moortgat en op zondag was het de BMW M3 van Qvick die als eerste over de finish kwam.

En er werd niet enkel op de baan gestreden maar soms was de deze te smal en werd de grindbak gebruikt als “ideale lijn”.

De  kleinste bezoekers konden zich uitleven op een springkasteel in de paddock.

In de zelfde paddock werd de shuttledienst voor de toeschouwers dan weer verzorgd door een uit 1913 daterende Stanley, wel origineel!

50 JAHRE BMW M

Traditioneel is er ook een “Concours d’ élégance” op de Historic Grand Prix. Dit jaar was de grootste deelnemende klasse de reeks met race BMW’s uit de geschiedenis van 50 jaar BMW M. We vonden er zowel proto’s, toerenwagens en een heuse Williams FW 26 Formule 1 die we de voorbije winter ook al waren tegengekomen op de expo 100 jaar Francorchamps in Autoworld.

De aanwezige M1 Procar kreeg van de jury de eerste prijs in deze klasse. Geen eenvoudige keuze want de andere deelnemers waren toch ook niet de minste: een heuse ex-Lemans V12 LM, een imposante Imsa March 85 GTP turbo en de kampioenschap winnende DTM Schnitzer 320 turbo kwamen hiervoor zeker ook in aanmerking.

JAMES BOND

Gezien zijn héél goeie smaak voor mooie wagens is agent 007 van de Britse inlichtingendienst MI 6 zeker onze favoriete geheim agent. Op enkele BMW’s na zijn het vooral Aston Martin’s die als dienstwagen in aanmerking komen voor de meestal spectaculaire opdrachten van 007. De Vanquish, de DBS, de Vantage verschenen éénmalig of zelfs meerdere keren op het witte doek. Grondlegger van deze reeks is de inmiddels legendarische Aston Martin DB5 die in het magische jaar 1964 Bond hielp in de strijd tegen slechterik Auric Goldfinger.

Deze DB5 had ingebouwde geweren, een schietstoel, ronddraaiende nummerplaten, een rookinstallatie, bumpers die een ram functie hadden en een kogelvrij schild dat uit het kofferdeksel kwam. Op de schietstoel na konden we al deze Q gadgets terugvinden op de aanwezige DB5 Goldfinger Continuation. De geweren zijn uiteraard niet echt!

Continuation. We horen het woord niet echt graag. Vooral Britse merken gebruiken het om hun legendarische modellen van weleer een nieuw leven in te blazen. Jaguar startte deze reeks op met 25 van  hun D-type modellen. Later volgenden nog 9 XKSS en 6 E Type Lightweight opvolgers.

Dat kunnen wij ook dachten ze bij Aston Martin en ze bouwden een nieuwe reeks van hun DB4 GT ( 25 stuks ) en hun DB4 GT Zagato ( 19 stuks ). Deze laatste kon je enkel bestellen in combinatie met een nieuwe DBS Zagato. Als derde model brachten ze ook hun DB5 weer tot leven. Ook in 25 stuks en als James Bond Goldfinger editie. Al de genoemde auto’s worden uiteraard met hand gebouwd en ze worden verkocht tegen astronomische prijzen die oplopen van 2 tot 3 miljoen euro. Voor de fabrieken is dit uiteraard een beetje de “pak de poen show”. En of de eigenaars van de originele modellen er héél tevreden mee zijn durven we toch ook wel te betwijfelen.

Een goedkeuring voor de openbare weg is er trouwens ook niet bij. De emissienormen van de toenmalige motoren voldoen al lang niet meer aan de hedendaagse normen.

Na al deze negatieve kritiek moeten we ook enkele positieve punten aanhalen. De DB5 “Goldfinger” zag er wel prachtig uit en het zal zeker een véél betere DB5 zijn dan de iets minder dan 1000 originele uit de toenmalige periode. De afwerkingskwaliteit is vandaag uiteraard stukken beter en ook de betrouwbaarheid zal merkelijk hoger liggen dan toen. De zilver grijzen metalen lak ziet er ook uit zoals deze in de jaren 60 er uitzag. Misschien minder mooi dan nu maar wel zoals het toen was. En dat hoort gewoon bij deze auto. De DB5 was zeker een mooie verschijning op de Historic Grand Prix.

Op zondag werden de prijzen van het concours uitgedeeld door onze ex F1 piloot Thierry Boutsen die toch al enkele jaren een vaste bezoeker is geworden van dit evenement. Wij willen ook een prijs uitreiken en dit voor de origineelste transporter in de paddock: een ex brandweerauto Mercedes die gebruikt wordt voor het transport van een formulewagen. Héél origineel!!

Na een moeilijke start moeten we toch vaststellen dat het niveau van de Historic Grand Prix in Zolder elk jaar stijgt. De paddocks staan goed vol, er is een geanimeerd wedstrijdprogramma en een aangename sfeer. Het gaat zeker de goede richting uit met de Zolder Historic Grand Prix.

Verslag & foto’s: Joris de Cock