Boekbespreking: Trans-Africa Land Rover

Porter Press brengt opnieuw een boek uit dat handelt over een Land Rover Defender. Net als bij het boek JUE477 gaat het over een oude Defender. Echter nu gaat het niet over een restauratie meer over een avontuur door Afrika. Zij die ons kennen weten dat we zelf houden van roadtrips & avontuur dus dit boek kon echt niet ontbreken.

Solo trip

Toen Philip Kohler in 1955 zijn geboorteland Zuid-Australië verliet, had hij zijn zinnen gezet op het Verenigd Koninkrijk. De man had echter een onstilbare honger naar reizen en avontuur waardoor hij uiteindelijk in Noord-Rhodesië belande. Blijkbaar was één van de wensen ooit een solo oversteek te maken door de Sahara woestijn. De droom leek in vervulling te komen.

Land Rover Defender series II

De totale tocht zou drie jaar in beslag nemen die hij samen met zijn nukkige Land Rover en een Leica camera zou volbrengen. In de tweede helft van 1962 kwam hij dan uiteindelijk in Londen aan.

Prachtige fotografie

Philip had een Leica om zijn reis te documenteren. Gelukkig had hij ook een goed gevoel voor compositie waardoor hij doorheen de jaren een schitterende reeks foto’s maakte. Het boek is dan ook rijkelijk geïllustreerd met ruim 300 foto’s.

Carrière in de foto- en filmindustrie

Het avontuur dat Philip had beleefd zou een enorme impact hebben op zijn professionele leven. Zijn tallent als fotograaf had hij al bewezen en een toevallige ontmoeting met John Wayne opende de poorten naar de filmindustrie.

Bijzondere reis

Wat de reis door Afrika zo bijzonder maakt is dat hij die solo en zonder sponsors heeft gereden. Van de hedendaagse communicatie die we allemaal kennen was toen geen sprake. Als er zich een probleem voordeed dan moest je zelf maar zien dat het opgelost geraakte.

Martin Port

Martin Port zijn nieuwste boek vertelt het verhaal van Philip Kohler met focus op zijn trans-Afrikaanse Land Rover. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s van de reis beginnend in Australië tot in Europa met oa schitterende kleurfoto’s van Londen in de jaren 50.

Martin Port bezit en rijdt al 30 jaar in klassieke auto’s. Van de bescheiden Morris Minor tot een AC Buckland en een Porsche 912. Zijn grote passie gaat uit naar klassieke Land Rovers.
Sinds hij zijn eerste kocht als tegengif voor Porsche eigendom, heeft hij door Europa en Noord-Afrika gereisd aan het stuur van verschillende exemplaren.

Sinds 2016 is hij de trotse eigenaar van de 1959 Trans-Africa Series II, waarbij hij het 63 jaar oude exemplaar gebruikt als zijn favoriete dagelijkse vervoermiddel. De auto had jaren stilgestaan dus er was wel wat werk aan. Het was echter de bedoeling om de auto zo origineel mogelijk te houden.

Het boek is te koop in de betere boekhandel of rechtstreeks bij Porter Press. Het telt 144 pagina’s en kost £30;
ISBN: 978-1-913089-29-0

Artikel: Patrick Verheeken
Foto’s: Porter Press