JUE 477. De allereerste geproduceerde Land-Rover ooit!

We schrijven 1948 toen de allereerste Land-Rover aan de wereld werd onthuld. De Land-Rover kwam trouwens niks te vroeg voor de noodlijdende Rover Company.

In deze naoorlogse periode hadden veel bedrijven het moeilijk en het quasi instant succes van de Land-Rover was dan ook een godsgeschenk voor de Rover Company. Na een periode van ‘pre-productie’ exemplaren (48 in totaal), werden de eerste officiële productiemodellen geassembleerd. De eerste kreeg chassisnummer 860001. De originele fabrieksgegevens tonen aan dat dit eerste model een wel heel bijzondere bestemming had. De klant was niemand minder dan zijn Koninklijke hoogheid Koning George VI.

Er werd echter besloten de presentatie uit te stellen en zo werd ‘nummer één’ door de fabriek behouden tot 1950. De auto is geregistreerd als JUE 477 alvorens deze enige tijd later de Rover Company verliet. Of Koning George VI ooit nog een Land-Rover heeft ontvangen weten we niet echt.

Het grootste deel van zijn leven heeft JUE 477 werkend doorgebracht in het noord oosten van Engeland. Dit deed hij vooral op boerderijen en mijn sites in Northumberland. Dit tot hij werd opgekocht voor slechts £15 door David Fairless die ook landbouwer en mijnwerker was.

Toen Land-Rover hun 50é verjaardag vierden maakte JUE 477 een korte herintrede bij Shugborough Hall. Hierna verdween de auto in een vervallen stenen schuur.

In 2017 werd de eerste productie-Land-Rover uit de schuur gered en kon het proces van documenteren beginnen. De hierop volgende 18 maand is nummer 860001 nauwgezet gerestaureerd. Deze restauratie had niet als doel JUE 477 terug als nieuw te maken. Het doel was eerder een restauratie uit te voeren met behoud van zoveel als mogelijk originele en oorspronkelijke onderdelen. Het behoud van de patina was belangrijk om het harde leven dat JUE 477 had geleden extra te benadrukken. Uiteraard moest de auto veilig en verantwoord de weg op kunnen, daar waar nodig werden bepaalde niet meer bestaande onderdelen nauwgezet opnieuw vervaardigd.

Dat deze restauratie succesvol is afgerond heeft mede te maken met de vastberadenheid van zijn nieuwe eigenaar Sir Jim Ratcliffe. De oprichter en voorzitter van Ineos heeft een duidelijke liefde voor Land-Rover. Zo werd Julian Shoolheifer aangesteld als hoofdrestaurateur die met zijn toegewijd team van experts deze bijna onmogelijke klus wisten te klaren.

Initieel dachten velen dat het niet zou lukken. Alleen met erg veel passie, geduld en vakmanschap kon deze taak geklaard worden.

Is je interesse geprikkeld? Bestel dan het boek JUE 477 bij Porterpress of stap naar je gespecialiseerde boekhandel om dit pareltje te kopen. Het ISBN nummer is 978-1-907085-78-09. Voor de prijs hoef je het niet te laten, het boek telt 128 paginas en ruim 240 foto’s en dat allemaal voor £30;

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Porterpress