Prototyp museum Hamburg, wij bezochten het.

Het stond al een hele tijd op mijn to-do lijstje. Niet dat Hamburg ver is maar je passeert er natuurlijk ook niet zomaar. Omdat we recent naar de start zijn gaan kijken van de Baltic Sea Circle rally was dit het uitgelezen moment om dit prachtige museum te bezoeken.

Oude rubberfabriek

Het museum is ondergebracht in een gerestaureerde voormalige rubberfabriek. De restauratie is met veel oog voor detail uitgevoerd. Het geeft het museum een speciale toets waardoor je een cosy gevoel krijgt. Het museum is uitgerust met witte vloeren en muren wat het geheel meer ruimte lijkt te geven.

Permanente tentoonstelling

Het Prototyp museum opende de deuren in 2008 en wilden een “ander” museum zijn. De manier hoe de items gepresenteerd zijn alsook de linken die worden gelegd tussen ontwerp, uitvoering en resultaat zijn in niet veel andere musea zo goed uitgewerkt. De permanente collectie bevat een aantal unieke stukken die op zich al een bezoek waard zijn.

Onafhankelijk

Het museum opereert volledig zelfstandig zonder overheidssubsidies. Je kan hier feestjes of recepties boeken en er is ook een kleine shop waar je boeken of andere auto memorabilia kan kopen.

De koffiehoek maakt een bezoek compleet. En door de inkomsten die deze zaken genereren kan het museum blijven bestaan.

80 jaar auto geschiedenis

We geven je graag een overzicht van wat je zoal mag verwachten in het museum. Zo is deze Porsche Type 64 ook gekend als de Berlijn – Rome auto en één van de eerste auto’s die je tegenkomt. Er zijn er ooit maar drie van gebouwd dus zeldzaam is hij zeker.

Hierboven zien we de Petermax Müller wereldrecord auto. Maar liefst acht wereldrecords en 22 nationale recorden heeft deze machine op haar naam staan. De auto is uitgerust met een 1100cc VW motor die gebouwd was met de ‘overschotjes’ van de legendarische Porsche 64 Berlin – Rome. Die is destijds gebouwd door ingenieur Gustav Vogelsang. Eén van de records was een duurtest van 72 uur. Deze test is afgelegd met een gemiddelde snelheid van 152km en de afgelegde afstand was 10968km. De auto bevat nog steeds de originele motor. De aandachtige lezer zal zeker de Goodwood Festival of Speed stikker met nummer 81 opmerken. De Petermax Müller nam in 2007 deel aan het Festival of Speed.

Het zijn niet alleen heel oude auto’s, prototypes of recordwagens die je tegenkomt. Zo zagen we ook de Jordan 191 F1 uit 1991 Waarin Michael Schumacher zijn debuut in de Formule 1 maakte. Het debuut duurde amper 300 meter…

Prototypes

Als bijzondere prototypes zagen we de Audi R8R LMP prototype uit 1998 maar ook de Toyota TF110 Formule 1 protoype uit 2009.

Neen, je ziet hierboven geen DVD zoals de meesten onder ons die kennen. Wel een Delfosse Versuch Düsseldorf die gebouwd is in 1947. De auto beschikte over een 500cc tweecilinder motor van Zündapp die 45 pk leverde. De racer is bedacht door Curt Delfosse en weegt amper 300 kg. Eind 1948 is deze verkocht aan de Oostenrijkse Otto Mathé die een vriend van Delfosse was. De naam Otto Mathé komen we nog een paar keer tegen in het museum. In totaal zijn er zes auto’s van de eenarmige racepiloot te zien.

De Otto Mathé Fetzenflieger is ook gelinkt aan Mathé. Of je nu wil of niet je kan er niet naast kijken. Deze speciaal voor sneeuw en ijsraces is zo apart dat hij een echte eyecatcher is. Uitgerust met een luchtgekoelde 1500cc Porsche motor haalde Mathé maar liefst vier overwinningen in de “Prof. H. c. Ferdinand Porsche Memorial Race’s. Als je weet dat Mathé tijdens een motorongeluk in 1934 zijn rechterarm verloor maakt dat de overwinningen des te specialer.

Industriele (r)evolutie

Een volledige ruimte is ingericht om je een inkijk te geven in de werkomstandigheden in de autoindustrie van de jaren 40 tot de jaren 60. Dit rijkelijk geïllustreerd met foto’s en fiches. Net zoals overal in dit museum is ook deze ruimte met de grootste zorg ingericht.

Aanpalend is nog een ruimte waar je vooral automemorabilia terugvind. Bekers, affiches, overals, gereedschap enz.

Car Depot

Officieel is deze ruimte een plaats waar evenementen worden georganiseerd. Echter wanneer die er niet zijn worden er soms auto’s geëxposeerd. Wat dat betreft hadden we geluk want in de nasleep van de corona pandemie wordt er nog niet teveel georganiseerd.

Hierboven zien we de originele ‘Herbie’ uit de Walt Disney film ‘The Love Bug’. De auto is van 1963 en is mede door fondsen van de Walt Disney foundation terug helemaal opgebouwd.

In deze exporuimte stond ook de Porsche 356/2-021 Gmünd-Coupe. Deze behoort tot de oudste Porsche 356/2 series. De auto is ooit verkocht aan de schoonzoon van een Oostenrijkse zakenman. De toenmalige prijs was 66.000 Oostenrijkse shilling. Dat was meer dan zes keer het jaarinkomen van de Oostenrijkse werkman!

Op het moment van ons bezoek was deze exporuimte gevuld met vooral VW en Porsche modellen. Niks verkeerd aan integendeel al zou iets meer variatie ook niet slecht zijn geweest.

In een aanpalende ruimte kwamen we helemaal andere machines tegen. Zo zie je hierboven de TCA Formule Junior race auto. De naam TCA komt van Trips-Clotti-Auto Union en beschikte over een motor met 2981cc cilinderinhoud. De combinatie van het lage gewicht (364kg) en een vermogen van 90pk resulteerden in een snelheid van ruim 220km/u.

Zijn we al rond? neen hoor maar bovenstaand zou toch ruim genoeg moeten zijn om je te triggeren dit prachtige museum zelf eens te bezoeken.

Meer info over de eventuele exposities in het museum kan je terugvinden op hun website.

Verslag & foto’s: Patrick Verheeken