Trilogie over 100 jaar geschiedenis van het circuit van Francorchamps

Wij hadden u de komst van deze driedelige set boeken al vermeld in ons artikel over de 100 jarige verjaardag van het circuit van Francorchamps. Ondertussen zijn de drie exemplaren verschenen en hebben wij ze voor u doorgenomen.

Boek 1 en 2 zijn geschreven door de drie zelfde auteurs. Het eerste boek bespreekt de jaren tussen 1921 en 1956. Het is een wederkeren naar die periode met het ontstaan van de omloop, de daarbij horende problemen, aanpassingswerken en  het continu verbeteren van de infrastructuur. Ook de wedstrijden uit de beginjaren komen uitgebreid aan bod.

Boek 2 gaat over de jaren 1957 tot 1978 en is echt een pareltje met onder meer de eerste Grote Prijs van België, de problemen met de hoge snelheden en de daarbij horende dodelijke ongevallen, het beveiligen van de omloop, de kritiek van sommige piloten en de uitbreiding van het aantal jaarlijkse evenementen. Ook de plannen voor de aanbesteding voor het nieuwe, verkorte circuit komen aan bod. Maar ook het hoofdstuk over de lokale garages die tijdens de raceweekends hun bedrijf ter beschikking stelden van de raceteams is prachtig om te lezen. Daar bovenop komen dan nog de bijhorende foto’s zoals bv Dan Gurney die mee aan tafel zit met het gezin voor het diner…… dat is vandaag toch helemaal anders. Elke wedstrijd wordt uitgebreid besproken met een volledig verslag. Echt vakwerk!

Het derde en laatste boek gooit het dan weer over een heel andere boeg. De jaren tussen 1979 en 2021 worden meer weergegeven als een fotoboek. De foto’s worden hier aangevuld met kleine tekstjes. In deze periode is het aantal wedstrijden ook enorm gestegen. We krijgen ook al een zicht op de vernieuwingen aan het circuit en tribunes die in 2022 moeten gebeuren. Het boek wordt afgesloten met een eerbetoon aan, de in augustus overleden directeur van het circuit, Nathalie Maillet.

Elk boek telt rond de 250 bladzijden en is uitgegeven bij de Editions SergioLeone. Kostprijs voor één exemplaar: 49 euro. De drie boeken zijn enkel verkrijgbaar in de Franse taal maar een vertaling in het Nederlands, Engels en Duits is op aanvraag verkrijgbaar. Enkel een slipcase om de drie exemplaren in onder te brengen ontbreekt.

Voor de geïnteresseerden geven wij de ISBN nummers:

Deel 1: 9782960 194203

Deel 2: 9782960 194210

Deel 3: 9782960 194227

Deze uitgaves zorgen toch voor een belangrijk stuk Belgische autogeschiedenis die niet in uw boekenkast mag ontbreken. En dat is tot ons nationaal erfgoed behoort is duidelijk door de medewerking van de Koning Boudewijnstichting die zich inzet voor onder meer het behouden van erfgoed en cultuur voor onze volgende generaties. En het circuit van Spa-Francorchamps hoort daar zeker bij!

Verslag: Joris de Cock