10 classic auto events die in 2022 de moeite waard zijn voor een bezoekje

Nu de poort naar de vrijheid zich langzaam opnieuw opent zien we dat vele organisatoren met ambitieuze plannen tevoorschijn komen voor 2022. Wij hebben de tien beste en meest prestigieuze klassieke auto evenementen voor de komende maanden geselecteerd in Europa.

BELGIË CIRCUIT – FRANCORCHAMPS

We beginnen in ons eigen land met twee vaste waarden en een verjaardag op het circuit van Spa-Francorchamps.

SPA CLASSIC  20-22 mei

Het is ondertussen al twee jaar geleden dat Spa Classic werd georganiseerd maar in mei kunnen we terug van de Peter Auto serie genieten op het vernieuwde circuit van Spa-Francorchamps. Een vast programma waarbij de toerenwagens in Francorchamps extra in de kijker worden gezet met een nachtwedstrijd. En we kunnen ook al melden dat de deelnemerslijsten goed gevuld zijn en dat er enkele “nieuwe” auto’s van de partij zullen zijn. Spa Classic: een vaste waarde op de kalender!
Bezoek de website.

30 JAAR SRO – SPA FRANCORCHAMPS – 29 – 31 juli

Organisator SRO viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. SRO is gespecialiseerd in het organiseren van wedstrijden met GT wagens in alle werelddelen. Het begon in 1992 met een trofee voor Venturi’s en groeide later via de BPR, FIA GT, FIA GT3 en FIA GT2 uit tot een wereldspeler. Grote baas Stéphane Ratel wil dit in stijl vieren tijdens het weekend van zijn topwedstrijd: de 24 uren van Francorchamps. Hij heeft opdracht gegeven aan Peter Auto om twee wedstrijden van één uur te organiseren. Hieraan mogen alle GT auto’s tot 2010 deelnemen . Voor de wedstrijden maken  de deelnemers een uitstap, via de openbare weg, naar het pittoreske Spa. Warm aanbevolen.
Bezoek de website.

SPA 6 HOURS 30 september – 2 oktober

Een tweede topevent in België is de Spa 6 hours. Organisator Roadbook die in samenwerking met de Britse Masters Historic Serie een prachtig programma voorschotelt met een 6 uren wedstrijd voor GT en toerenwagens aangevuld met Formule 1, Grand Prix Cars, Formula Junior, Endurence Legends en de  Historic Touring Challenge. Een eind seizoen organisatie die u zeker niet mag missen.
Bezoek de website.

BUITENLAND CIRCUIT

GRAND PRIX DE MONACO HISTORIQUE 13 – 15 mei

Wie het liever iets “sjieker” zoekt kan naar de Azurenkust in Monaco. Daar rijden twee weken voor de huidige Formule 1 wagens ook al de oudere in de Grand Prix Historique de Monaco. Prachtige auto’s op een unieke locatie. En de oudere F1 wagens passen ook véél beter bij het circuit dan de recentste collega’s. Alle reeksen tot de jaren 80 komen aan bod.
Bezoek de website.

LE MANS CLASSIC  30 juni tot 3 juli

Na drie jaar wachten rijden er in 2022 opnieuw klassieke racewagens op het circuit van Le Mans. Peter Auto zag zich gedwongen om het event twee keer te annuleren in 2020 en 2021. Meer dan 600 racewagens nemen het in 6 reeksen tegen mekaar op.  Deze duren telkens één uur en gestart wordt er met de vooroorlogse categorie. Nadien volgen dan de andere en na de zesde reeks is het opnieuw de beurt aan de vooroorlogse deelnemers. En om het echt op een 24 uren wedstrijd te doen lijken gebeurt dit ook tijdens de nacht. Drie jaar geleden werd Le Mans Classic bijgewoond door 195.000 toeschouwers en is hiermee het grootste event van deze top 10.
Bezoek de website.

AVD OLDTIMER GRAND PRIX NÜRBURGING  12-14 augustus

In volle vakantie periode gaat voor de 49e keer de AVD Oldtimer op de legendarische Nürburging. Hierdoor is dit het oudste oldtimerevent op een circuit.  Liefhebbers van de typische Duitse reeksen zoals de DTM en DRM komen hier volop aan hun trekken. Naast al dit moois zijn de Masters Historic Series, na enkele jaren afwezigheid, opnieuw van de partij. Een klassieker die zeker de moeite loont!
Bezoek de website.

CONCOURS D’ ELEGANCE

Wat heb je nodig voor een top Concours d’ Elégance? Uiteraard zijn mooie en unieke auto’s vereiste nummer 1. Hiernaast is ook de locatie héél belangrijk en een mooi kasteel geeft toch wel een extra glans aan een dergelijk event. Wij kunnen er twee aanbevelen.

HAMPTON COURT PALACE 2 – 4 september

Het kasteel van Hampton Court in de buurt van Londen is een voormalige koninklijke residentie van Hendrik VIII. Het is begin september de locatie voor één van de mooiste en grootste Concours d’ elégance’s van Europa. Elk jaar verschijnen er prachtige en unieke automobielen op het landgoed. Momenteel zijn er nog geen details van bekend  maar het loont zeker de moeite voor een uitstap. Auto’s bekijken of het prachtige kasteel: allebei kan het in Hampton Court.
Bezoek de website.

CHANTILLY ARTS & ELEGANCE RICHARD MILLE  23 – 25 september

Het kasteel van Chantilly nabij Parijs, waar James Bond het ooit opnam tegen slechterik Zorin is de locatie voor Cantilly Arts & Elégance. Het is opnieuw Peter Auto dat instaat voor deze prachtige organisatie.  De deelnemende auto’s strijden in 17 klassen voor de eerste prijs in het concours. Er wordt onder andere ere gebracht aan de vorig jaar overleden Roland D’ Ieteren met drie themareeksen rond de Italiaanse koetswerkbouwer Touring. Ook zullen de auto’s van Jean Paul Belmondo hun opwachting maken en worden merken zoals De Tomaso en Hispano in de kijker gezet. Sportliefhebbers kunnen zich nu al verheugen op de reeks over het eeuwfeest van de 24 uren van Le Mans met twee reeksen over aerodynamica en prestaties.
Bezoek de website.

GOODWOOD

FESTIVAL OF SPEED  23 – 26 juni

Een klassieker in onze reeks is uiteraard het domein van Goodwood. Eind juni is er het wereldberoemde Festival of Speed. Elke auto- en autosportliefhebber moet minsten één keer in zijn leven dit hebben bijgewoond. Het is gewoon een speeltuin met auto’s van begin jaren 1900 tot vandaag en zelfs toekomstige. Alle types en reeksen komen voorbij gereden in de legendarische heuvelklim.  Het grote thema dit jaar is “Meesterbreinen in de autosport”.
Bezoek de website.

GOODWOOD REVIVAL   16 – 18 september

Wie nog eens wil teruggaan naar de jaren 60 moet absoluut naar de Goodwood Revival. Het circuit ligt er perfect bij zoals het toen werd gebruikt en de sfeer errond is echt uniek. Op het circuit wordt er ook gekoerst met auto’s tot 1965. Tevens is er elk jaar een herdenking en een demo maar deze thema’s zijn momenteel nog niet bekend gemaakt.
Bezoek de website.

Al deze trips kan u perfect met de auto of oldtimer maken. Wij van Wheels & Things gaan proberen om zo veel mogelijk van deze evenementen bij te wonen en te verslaan op onze blog.  Hou het zeker in de gaten!

Verslag: Joris de Cock
Foto’s: Patrick Verheeken