BENTLEY’S CONTINUATION SERIES KRIJGEN STILAAN VORM IN CREWE

Net als Jaguar en Aston Martin werkt ook Bentley aan een reeks nieuwe “oude” auto’s. In het geval van Bentley dragen deze auto’s de naam ‘Bentley Blower Continuation Series’.

Bentley zal twaalf nieuwe Supercharged 4½-Liter Blowers bouwen. Deze behoren tot de meest bekende Bentley’s aller tijden. Ze werden indertijd ontwikkeld voor racegebruik door Sir Tim Birkin in de late jaren 20 van vorige eeuw.

Bentley claimt hiermee de eerste pre-war continuation serie in de wereld te bouwen. De twaalf auto’s zijn allen op voorhand verkocht aan Bentley verzamelaars en enthousiastelingen van over de hele wereld. Wellicht een heel lucratieve zaak voor Bentley. Ikzelf heb er een beetje gemende gevoelens bij, voor mij hoeft dit niet echt.

Hierboven zien we een Bentley Blower tijdens Interclassics te Brussel in november 2019. Ook hiervan kunnen jullie via deze link het verslag terugvinden.

Ondertussen is het technische prototype voor het project “Car Zero” in aanbouw. Ook de eerste motor is opnieuw gebouwd door Bentley Mulliner en dit met ondersteuning van diverse motor specialisten.

Het testen van de motor heeft ook wel wat voeten in de aarde gehad. De oude Blower motor wijkt qua afmetingen immers sterk af van de huidige Bentley motoren. De oplossing was het voorste gedeelte van het oorspronkelijke chassis nabouwen om zo de motor in te kunnen plaatsen.

De testfaciliteiten van Bentley bevinden zich nog steeds in de oude fabriek van 1938. De testcellen werden oorspronkelijk gebruikt om oa Merlin V12 vliegtuigmotoren te laten inlopen. Deze motoren werden gebruikt in de Spitfire- en Hurricane-jagers uit de Tweede Wereldoorlog.

Eens de motor geplaatst kon het echte testwerk starten. We schrijven eind augustus 2020. De motor doorloopt een inloopschema alvorens een test op vol vermogen zal plaatsvinden. Iedere motor zal een testcyclus doorlopen van 20 uur, hierbij worden zowel de belasting als het toerental geleidelijk opgevoerd van stationair tot 3500 rpm. Eens deze procedure is afgewerkt wordt een vermogenscurve bij vollast gemeten.

Eens het ‘labo’ werk is afgerond is een test in echte wereld aan de orde. Zo zal er testwerk op circuit en diverse andere omstandigheden plaatsvinden. In totaal wordt er een 8000 km afgelegd maar wel onder omstandigheden dat het zou overeenkomen met ongeveer 35000 km in normale condities. Doel is de auto te onderwerpen aan omstandigheden zoals de rally Paking – Parijs en de Mille Miglia.

Bij Bentley gaan ze er prat op dat de nieuw gemaakte Blower-motoren exacte reproducties zijn van de motoren die de vier Team Blowers van Tim Birkin aandreven die eind jaren twintig racete – inclusief het gebruik van magnesium voor het carter.

De eerste Blower motoren waren klassieke atmosferische 4½-liter motoren ontworpen door Walter Owen zelf. Net als de 3 liter ervoor bracht de 4½-liter de nieuwste motortechnologie samen. Zo zagen we een enkele bovenliggende nokkenas, dubbele ontsteking, vier kleppen per cilinder en de bekende Bentley aluminium zuigers. De raceversie van Walter Owen’s 4½-liter ontwikkelde rond de 130 pk. Voor Bentley Boy Sir Tim Birkin was dit niet genoeg, hij wilde meer dit tot ongenoegen van Walter Owen.

Hierboven zien we een Bentley Blower door de bocht gaan tijdens de Spa-Six Hours van 2019. Je kan het hele verslag hier terugvinden.

Echter met financiering van Dorothy Paget en de technische kennis van Clive Gallop gaf Birkin opdracht om een supercharger voor de 4½ te bouwen. Hij nam hiervoor superchargerspecialist Amherst Villiers onder de arm. Het resultaat was een Roots-supercharger, in de volksmond al snel ‘blower’ genoemd. Deze blower werd vóór de motor en radiator gemonteerd en rechtstreeks vanaf de krukas aangedreven. De krukas, de drijfstangen en het oliesysteem werden aangepast om het hoger vermogen te kunnen verwerken.

De nieuwe supercharged 4½-liter motor was geweldig maar zoals Walter Owen had voorspelt ook kwetsbaarder. De ontwikkelde 240 pk gaven de zware Blower Bentley vleugels en was voor die tijd extreem snel. De Blowers zijn ingezet tijdens 12 races maar konden nooit een overwinning in de wacht slepen.

Foto’s auto’s: Patrick Verheeken
Foto’s motor: Bentley
Verslag: Patrick Verheeken