InterClassics Brussel 2019 Lustrum Editie

Van 15 tot 17 november hield Interclassics zijn vijfde editie te Brussel. Net zoals vorige jaren wordt er steeds rond enkele thema’s gewerkt. Dit jaar zijn dat “Great Italian Designers” en “Bentley Centenary”. Met Interclassics Maastricht in het vooruitzicht willen we jullie graag even meenemen doorheen de verschillende paleizen in de Brusselse Expo.

Interclassics heeft zich op die vijf jaar weten op te werken tot het grootste indoor classic car evenement van ons land. De combinatie van handelaars, restaurateurs, leveranciers van toebehoren en de themastanden zorgen steevast voor een gevarieerde mix waardoor er voor iedere bezoeker wel iets interessants te vinden valt.

Dit jaar is er in Brussel ook voor het eerst een veiling die georganiseerd wordt door Noble Auctions. Er was zoals bij de andere indoor evenementen ruim plaats gemaakt om de te veilen auto’s en motoren netjes te presenteren voor de geïnteresseerden. Zoals op iedere veiling kan je wel enkele mooie en speciale stukken terugvinden, heel dikwijls zijn deze echter onbetaalbaar voor een gewone sterveling. Hier was het anders, uiteraard stonden er erg dure stukken tussen maar er stonden ook heel betaalbare auto’s bij. Al is 63000 euro voor een deux cheveau niet echt weinig te noemen, het was dan ook een type Sahara met twee motoren die best wel zeldzaam zijn.

De Porsche 356 A T1 Reutter Speedster van 1957 die je hierboven ziet haalde het hoogste bod en wisselde van eigenaar voor € 210.000.

Een toch wel opvallende aanwezige was Officina Caira. Een bedrijf gespecialiseerd in de aan en verkoop van F1 auto’s. Op de stand zagen we een Jaguar R1-0X, een Footwork A11-C01 en een BMW Sauber F1.07 van het 2007 F1 seizoen. Een aangename verassing want dit kom je eigenlijk maar zelden tegen.

Bentley die vanwege hun 100é verjaardag al een heel jaar in de bloemetjes zijn gezet waren aanwezig met een mooie stand die door de aanwezige variëteit een mooi overzicht van hun lange geschiedenis konden tonen. Voor mij blijft de 4,5 Litre Blower toch één van de meest opvallende en imposante verschijningen van deze eeuweling.

De Bentley Speed 8 zagen we recent ook al bij het Concours d’Elegance op de Royal Zoute Golf Club. In 2003 won deze Bentley de 24 uur van Le Mans. Het was trouwens een dubbelslag want nummer 7 werd op twee ronden afstand gevolgd door nr 8 die de tweede plaats pakte.

Bij de handelaars kan je zo af en toe ook eens een echt “specialleke”terugvinden zoals deze Simca Sport Coupé. Op zich is een Simca niet direct de auto die je als speciaal zou omschrijven, tot Henri Chapron er zich mee bemoeit. Chapron is eigenlijk vooral gekend door zijn speciale carrosserieën voor de Citroën DS. Deze Simca is voorgesteld tijdens het salon in Parijs van 1950 en hij stond daar blijkbaar bij de Delahaye, Hotchkiss en Talbot’s. De auto is in januari 1951 verkocht aan de toenmalige directeur van de “Jardins de Monaco” voor het bedrag van 1.050.000 oude Franse frank.

Dat België een aantal toprestaurateurs heeft is geweten tot ver buiten onze landsgrenzen, zo zagen we bij Historic Competition Services deze prachtige Talbot Lago T150C op hun stand. Meestal doen deze bedrijven meer dan restaureren, ze prepareren ook dikwijls de auto’s voor een race. Zo kan de eigenaar met een gerust hart in zijn bolide stappen en zich uitleven op circuit.

Autoworld was ook aanwezig met een stand waar ze terecht promotie maakten voor hun tentoonstelling “So British” waar je HIER ons verslag van kan terugvinden.

Zagato, Touring, Pininfarina, Bertone en Ghia, het zijn vijf namen die in de autodesign wereld klinken als een bel. Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat het geen toeval is dat ze allen Italiaans zijn. Dat volk heeft nu eenmaal een flair die we in onze koudere contreien zelden tegenkomen en je ziet dit terugkomen in hun ontwerpen. Deze Lancia Aurelia hierboven is dan misschien nog de minst elegante van alle tentoongestelde voertuigen en toch heeft hij een schitterende uitstraling.

De Lamborghini Miura die getekend is door Bertone wordt dan ook niet voor niets één van de mooist ooit ontworpen auto’s genoemd. Wat is trouwens voor jou de mooiste auto? Laat het ons gerust weten via de comments!

Bij zowat ieder indoor evenement zijn er tal van clubs aanwezig. Saab sprong nu echt wel in het oog, ze hadden uitsluitend de Sonett bij en dit in verschillende uitvoeringen. Het is vrijwel zeker dat voor velen onder ons dit een model is dat we nooit eerder zagen.

Porsche Classic is ook steeds aanwezig op InterClassics, volgens Jo Peeters is de Heritage van Porsche heel belangrijk. Er rijden namelijk nog 70% van alle ooit gemaakte Porsches rond op onze wegen. Mede hierdoor wisselen er vrij veel auto’s van eigenaar en is ook de hierbij horende service van groot belang. Volgens Peeters vormt InterClassics Brussel een mooi uithangbord voor de classic afdeling van het merk Porsche.

Verslag & foto’s: Patrick Verheeken