The Rofgo Collection, een nieuw boek van Doug Nye

Eind jaren 60 is het John Wyer Automotive team ( JWA ) de referentie in het wereldkampioenschap voor sportwagens. Met de steun van de Gulf Oilcompany schrijven ze eerst met de Ford GT40 en later met de Porsche 917 autosportgeschiedenis.

Met piloten als Jacky Ickx, Pedro Rodriguez, Brian Redman, Jo Siffert, Jackie Oliver, Lucien Bianchi, Derek Bell, Richard Attwood aan het stuur van hun wagens stapelen de overwinningen zich op. De voornaamste zijn ongetwijfeld de twee in de 24 uren van Le Mans met een Ford GT40 in 1968 en 1969. Beide met de zelfde wagen voorzien van chassisnummer 1075. Meer info over de wedstrijd van 1969 kan u vinden via deze – LINK -. Ook in ons eigen Francorchamps wint Wyer twee keer de 1000 km wedstrijd. De eerste keer in 1967 met een Mirage en in 1968 met de Ford GT40. Telkens met Jacky Ickx aan het stuur die in verzopen omstandigheden zijn stuurmanskunsten op een nat circuit in de kijker zet. Met de Porsche 917 zal Wyer Le Mans niet winnen. Dit gebeurt enkel in de gelijknamige film van en met Steve Mcqueen. Daarin speelt de Gulf 917 wel een hoofdrol. Een aanrader trouwens voor elke autosportliefhebber.

Wie was er geen fan van dit mythische blauw en oranje kleurenschema? Wij zeker, maar ook een tienjarige jonge kerel uit Hamburg is meteen verliefd: Roald Goethe. Zoals bij elke jongensdroom begint dit met een poster op de slaapkamer. De meeste dromen komen echter nooit uit.

Bij Goethe draait het echter anders. Hij komt terecht in de olie industrie en maakt er fortuin. Hij blijft een Gulf fan maar zal er professioneel zelf nooit werken. In 2008 besluit hij dat de tijd rijp is om zelf een Gulf racewagen aan te kopen en contacteert daarvoor specialist Duncan Hamilton. Deze begint een zoektocht en komt terecht bij een ex JWA Ford GT40 met chassisnummer 1084. De droom van de schooljongen van tien wordt werkelijkheid. Hamilton heeft al vrij vlug door dat Goethe de passie en de middelen heeft om deze droom nog uit te breiden. Hij kan zijn klant overtuigen en mag verder zoeken. Twee jaar later staan er 22 stuks in de schuur achter Goethe’s woning. Vandaag zijn het er 35 en de collectie groeit nog elk jaar. Zoals bij elke verzamelaar groeit deze uit haar voegen en was er noodzaak aan meer ruimte om alles mooi te kunnen uitstallen. Vandaag draagt ze de naam Rofgo Collection en is ze meer dan waarschijnlijk de grootste verzameling raceauto’s die door één thema verbonden zijn. En zeker de duurste! Als je weet dat er meerdere stukken een waarde hebben tussen de 10 en de 15 miljoen euro, loopt de rekening snel op.

In de verzameling vinden we uiteraard veel Le Mans wagens. De meest gekende zijn de al eerder aangehaalde Ford GT40 en de Porsche 917 maar we vinden er ook twee Mclaren F1’s in en enkele Mirages waaronder het winnende exemplaar van de 24 uren van Le Mans in 1975. Opnieuw met Jacky Ickx aan het stuur samen met Derek Bell. Uit de recente jaren zijn het vooral Aston Martin’s DBR9 GT1 en de Vantage GT2 die we tegenkomen. Van de DBR9 twee bijna identieke exemplaren: de eerste in een showroomconditie en de tweede in de staat waarin hij als GT winnaar in 2008 de 24 uren van Le Mans finishte. Al het vuil van toen zoals bandenrubber, olie en vliegen, hangt er vandaag nog steeds aan. Al deze wagens zijn in de volledige Gulf uitvoering blauw en oranje.

Naast Le Mans zijn er ook Formule 1, Canam, Indycar en een zeldzame rally en Formule Ford wagen. Hierbij gaat Goethe een stuk verder met zijn thema. De Gulf sponsering is hier meestal miniem met een kleine of iets grote sticker. Zo zijn er papaya oranje Mclarens uit de Formule 1 en Canam met een
zeer kleine Gulf aanwezigheid. Ook de Brabham BT 26A F1 waarmee Jacky Ickx ( ja, weer hij ) in 1969 op de Nürburgring zijn eerste Grand Prix won is aanwezig.

Zoals in elke verzameling komen we enkele ‘speciallekes” tegen. De eerste is zeker de Howmet TX met zijn gas-turbine motor. Twee stuks stonden aan de start van de 24 uren van Le Mans in 1968 maar moesten de strijd staken. In de USA kon er wel gewonnen en werden er zes wereld snelheidsrecoMrds behaald.

De Tyrrell 007 F1 met chassisnummer 4 van 1974 is er ook zo eentje. Deze 007 is tussen 1974 en begin 1976 in gebruik in het eigen Elf Tyrrell F1 team door Patrick Depailler. Half 1976 verandert hij van eigenaar en komt in het Italiaanse Rondini team terecht. Alex Presenti-Rossi zal in de tweede helft van dat jaar aan vier wedstrijden deelnemen met een veertiende plaats als beste resultaat. Niet echt denderend maar deze Tyrrell is wel de enige F1 wagen ooit in een volledige Gulf uitvoering en dat maakt hem toch wel uniek.

De meest imposante? Het zal u verbazen maar deze keer opteren we niet voor één van de racewagens maar voor de Mercedes JWA Gulf Team transporter. Dit model werd door verschillende Duitse raceteams gebruikt. De basis was een Mercedes 0370 waarop een aangepast koetswerk voorzien werd waarin zowel de wagens als het materiaal vervoerd konden worden. Porsche Motorsport had er verschillende in gebruik. JWA kreeg van Porsche er één in bruikleen. Hij maakte zijn debuut in de 24 uren van Le Mans 1971 en werd de laatste keer ingezet in 1983. Na de Gulf periode kreeg hij eerst een al even mooie Martini uitvoering. Later volgden nog Essex en tenslotte Rothmans. U mag zelf de mooiste versie kiezen. De transporter werd nadien verkocht aan een Amerikaans team. Hamilton vond hem in zeer slechte staat terug in de USA en Goethe was bereid om de restauratie te financieren. De Mercedes kwam terug tot leven in Engeland en is vandaag één van de toppers van de verzameling. In 2018 maakte hij opnieuw de trip naar Le Mans voor de Classic uitvoering volgeladen ( hoe kan het ook anders ) met Gulf Le Mans racers.

De verzameling wordt niet enkel statisch getoond maar Goethe laat zijn auto’s deelnemen aan classic evenementen zoals het Festival of Speed en de Revival in Goodwood, de Le Mans Classic en de Grand Prix Historique de Monaco.

Elke wagen wordt door auteur Doug Nye, een autoriteit in deze branche, volledig beschreven. Een complete historiek inclusief chassisnummers, technische details, piloten en palmares komt tot in de kleinste details aan bod.

Het boek is uitgegeven door Porter Press International. Deze nog vrij jonge uitgeverij werd door Philip Porter gesticht in 2005. In vijftien jaar tijd is het één van de meest vooraanstaande uitgeverijen van automobiel en automobielsport gerelateerde boeken geworden. De thema’s en onderwerpen worden zorgvuldig geselecteerd en spreken veel autoliefhebbers aan. Hun bekendste reeks is ongetwijfeld de Great Cars collectie. Een biografisch boek over iconische auto’s waarin telkens één bepaald chassisnummer met zijn volledige en complete geschiedenis aan bod komt. Kwaliteitsboeken over historische auto’s, geschreven door auteurs die weten wat ze vertellen. Meer moet dat toch niet zijn?

Met een gelimiteerd aantal van 900 stuks is snel zijn aanbevolen. Elk Rofgo boek is voorzien van zijn eigen nummer en de eerste 300 zijn gesigneerd door de auteur. Interesse? U kan bestellen bij Porter Press via www.porterpress.co.uk of in uw eigen boekhandel met volgend ISBN nr: 978-1-907085-673

Verslag: Joris de Cock
Foto’s: Porterpress