Gordon Murray stelt nieuwe supercar T50 voor.

Dat Gordon Murray onze favoriete wagenontwerper was wist u als trouwe lezer al geruime tijd. Zijn Formule 1 auto’s van bij Brabham en Mclaren zijn ondertussen legendarisch.

Hij leverde twee Formule 1 wereldkampioenschaps winnende auto’s af met Brabham BMW BT 52 turbo van Nelson Piquet en de Mclaren MP 4/4 Honda van Ayrton Senna. Ook zijn straatversie van de Mclaren F1 is niet tegenstaande zijn leeftijd van meer dan 25 jaar voor véél autoliefhebbers, en ook voor ons, nog altijd de referentie in de categorie van de supercars.

Groot was onze vreugde toen Gordon, ondertussen professor, Murray op 5 juni bekend maakte dat er een opvolger komt voor deze F1 Mclaren. De wagen zal echter niet van bij Mclaren zelf komen, Murray gaat met zijn eigen firma Gordon Murray Automotive de ontwikkeling opstarten. Zijn T50 zal in gelimiteerde oplage van 100 stuks het levenslicht zien begin 2022. Hij werkte al 18 maanden in alle stilte aan dit project, dat nu in een volgende fase zal komen met de realisatie van de op papier getekende auto naar een eerste echt exemplaar.

Welke klanten zoekt hij? Autoliefhebbers die niks moeten weten van een turbo motor, 4 wielaandrijving, een sequentiële versnellingsbak met peddels en laat staan hybride of andere elektrische hulpmiddelen. Enkel Puur en onversneden.

De T50 zal uitgerust zijn met een V12 atmosferische 3.9 liter motor die 650 PK zal ontwikkelen. Deze zal centraal achterin ingebouwd worden. De overbrenging gebeurt door een manuele versnellingsbak met een klassiek H patroon. Het stuur staat, zoals bij de Mclaren F1, in het midden zodat er nu ook weer drie personen plaats kunnen nemen. Het rijklaar gewicht zal beperkt worden tot 980 kg!  De T50 zal voorzien worden van een grondeffect systeem dat in combinatie met een ventilator, zoals op de Brabham BT 46, de wagen tegen hoge snelheden aan het asfalt moet laten kleven. De auto zal dan zoals bij de F1’s van eind jaren 70 echt naar beneden gezogen worden. Met deze toegepaste aerodynamische principes zal de T50 op dat vlak de meest geavanceerde straat auto ooit worden.

U leest het goed : dit is eigenlijk een “old school” wagen van de vorige eeuw en als hij uitkomt in 2022 zal hij in de automagazines vermeld staan tussen elektrische of op waterstof en misschien al zelfrijdende voertuigen. Wij zijn nu al ongeduldig tot aan zijn lancering.

Nadelen ? Niet echt of ja toch : zijn prijs. Twee miljoen pond + BTW is natuurlijk niet min maar Murray kennende zal de auto elk pond wel waard zijn. De T50 is zoals de dinosauriërs : de laatste in zijn soort en deze auto’s zijn momenteel al fors aan het uitsterven. Gelukkig is er nog Gordon Murray die dit wil laten eindigen, zoals het eigenlijk moet zijn, met een hoogtepunt. Er zijn gewoonweg te weinig superlatieven in het woordenboek om dit project in zijn juiste kader voor te stellen.

Wie meer wil weten over Gordon Murray en zijn geniale creaties verwijzen we door naar zijn onlangs verschenen boek waarvan hij de co-auteur is : One Formula /50 years of cardesign. Met een prijs van 225 pond is het niet echt goedkoop, maar hiervoor krijg je wel 2 boeken in een slipcase met 948 pagina’s en meer dan 1200 foto’s. Elke auto wordt tot het in detail besproken. Een must voor de liefhebber.

Je kan deze auto’s ook bekijken in een virtuele rondgang, in een onlangs gehouden expo via deze LINK

U kan ook terecht in ons zeer informatieve archief van Wheels & Things in de volgende Gordon Murray gerelateerde artikels:

 

Via deze LINK kan komt U terecht op de site van de T50.

Verslag: Joris de Cock
Fotos: Gordon Murray Automotive