De Brabhams van Mr. E. ( deel 2 )

Binnenkort is de tuin van Goodwood House opnieuw the place to be voor alle autonerds. De Duke of Richmond ( vroeger Lord Marsh ) verwacht dan opnieuw meer dan 150.000 bezoekers voor al het moois dat tijdens het weekend van 12 tot 15 juli op zijn landgoed wordt tentoongesteld. Wij keren voor de gelegenheid nog een laatste keer terug naar de editie van vorig jaar.

Nadat hij ons in 2016 al aangenaam had verrast door al zijn Brabham BMW’s – link artikel – mee te brengen naar het FOS, waren we in 2017 wel heel blij dat Bernie Ecclestone dit keer opnieuw van de partij was met al de versies van zijn Brabham Alfa Romeo’s.

Bernie was trouwens ook de hoogste eregast van Lord Marsh en deze had voor de eerste keer in het bestaan van het FOS het centraal standbeeld voor het Goodwood House toegekend aan een persoon i.p.v. het gebruikelijke automerk. Ook was er op zondagnamiddag een huldiging op het balkon van het House voor de ondertussen 86 jarige Ecclestone, waarvan je via deze link meer kan zien in ons algemeen verslag van vorig jaar.

Tot 1975 zijn de Brabham’s BT 44 uitgerust met een klanten versie van de Ford Cosworth V8 motor. Voor 1976 sluit Bernie een deal met Alfa Romeo die hun 12 cilinder motoren willen leveren. Bernie zou Bernie niet zijn mocht hij voor deze gratis levering van motoren geweigerd hebben. Gordon Murray ( hij begint wel een vaste waarde te worden in onze artikels ) ontwerpt de BT45. Martini was al sponsor en bleef aan boord voor 1976. De BT45 wordt voorgesteld in een witte basiskleur met de befaamde Martini striping maar het wit zal tegen de start van de eerste wedstrijd nog wisselen. Italiaans rood zal de nieuwe basiskleur worden. De BT45 zal twee volle seizoenen het strijdwapen van Brabham zijn. In 1976 zullen de Argentijn Carlos Reutemann en de Braziliaan Carlos Pace er plaats in nemen. Drie vierde plaatsen zijn de beste resultaten van het seizoen. Reutemann zal trouwens na het ongeval van Niki Lauda met zijn Ferrari op de Nürburgring het team verlaten en naar Ferrari trekken. Daar hadden ze de terugkeer van Niki Lauda niet zo snel verwacht en hadden meteen al een vervanger aangenomen. Rolf Stommelen en Larry Perkins zullen de resterende wedstrijden volmaken met zijn vacante Brabham. De BT 45 zal van Gordon Murray twee updates krijgen met een B en een C versie. In 1977 wordt John Watson de vervanger van Carlos Reutemann. Jammer genoeg komt Carlos Pace na de derde wedstrijd om het leven tijdens een vliegtuigcrash. Hij zal vervangen worden door de lange Duitser Hans Stuck, die met veel moeite plaats kan nemen in de voor hem iets te kleine cockpit. Stuck haalt wel twee opeenvolgende derde plaatsen in de GP’s van Duitsland en Oostenrijk, scoort regelmatig punten en eindigt hiermee voor teamgenoot Watson die het ganse kampioenschap had gereden. Hij zorgt ook nog voor het hoogtepunt van het jaar door in de Grote Prijs van Amerika op het circuit van Watkins Glen in de stromende regen een deel van de wedstrijd aan de leiding te rijden. Jammer genoeg zorgt een nukkige versnellingsbak voor een eind aan de prachtprestatie. Bernie Ecclestone had ondertussen Niki Lauda aangenomen die bij Ferrari niet echt gelukkig meer was. Stuck moest ondanks zijn goede prestaties plaats maken voor de Oostenrijker. Martini stopt ook met zijn sponsering en zal vervangen worden door een andere Italiaanse firma die ook drank verkoopt maar van een totaal andere soort: de zuivelfirma Parmalat. Deze sponsering zal lopen tot 1984 en zal beloond worden met twee wereldtitels. De BT45 zal ook nog in Parmalat outfit aan de eerste twee wedstrijden van 1978 deelnemen. Lauda en Watson behalen er nog een tweede en derde plaats mee in de Grand Prix’s van Argentinië en Brazilië.

Vanaf de wedstrijd op het circuit van Kyalami in Zuid Afrika verschijnt de opvolger die de naam BT46 draagt. Dit is een mooie en nieuwe verschijning in het F1 veld maar Lauda en Watson kunnen er geen vuist mee maken tegen de bijna onoverwinnelijke Lotussen 78 en 79 van Colin Chapman. En vanaf dat het type 79 in gebruik werd genomen reden Mario Andretti en Ronnie Peterson van de ene overwinning voor Lotus naar de andere. Enkel in de Grote Prijs van Zweden kan Niki Lauda met zijn BT46 die voorzien was van een ventilator, de overwinning wegkapen. ( Zie artikel Onze top 5 van het FOS – Brabham BT 46 Fan Car.  – LINK – Niki Lauda kan in zijn gewone BT46 nog wel de dramatische grote prijs van Italië winnen. Bij de start van deze wedstrijd kwam de Zweed Ronnie Peterson in een massacrash om het leven. Teamgenoot Andretti won de wedstrijd, maar werd nadien gediskwalificeerd en zo werd Lauda de nieuwe winnaar.

Vanaf 1979 zijn alle F1 wagens uitgerust met de zogenaamde zijskirts of “wings”. Alle teams kopiëren de uitvinding van Colin Chapman. Gordon Murray past het systeem toe op de BT48. De wagen is uitgerust met een nieuwe V12 motor van Alfa Romeo. Deze kwam in de plaats van de oude Flat 12 versie. Snelheid is er voldoende maar de ene na de andere V12 motor sneuvelt op het strijdveld. Niki Lauda ziet maar twee keer in het ganse jaar de finishvlag met telkens een vierde plaats. Nieuwkomer Nelson Piquet doet het iets beter, hij kan vier keer finishen. Niki Lauda is het zo beu dat hij voor de GP van Canada beslist om te stoppen met zijn F1 carrière en hij werkt zelfs de laatste wedstrijden niet meer af. Later zal blijken dat dit maar voorlopig was want hij zal een comeback maken bij Mclaren enkele jaren later. Ook de wegen van Alfa Romeo en Brabham zullen scheiden op het einde van 1979. Vanaf 1980 zullen de Brabham’s terug in het wit aan de start verschijnen voorzien van de klassieke Cosworth V8 motor. De successen zullen hiermee weerkeren. Youngster Nelson Piquet zal na een inrijperiode in 1980 wereldkampioen worden in 1981 met de Brabham BT49. Hij zal dit twee jaar later nog eens overdoen met de BT52 BMW turbo en zal zo een vaste waarde worden in de geschiedenis van het Brabham team.

We zijn al benieuwd met welke modellen Bernie dit jaar naar het FOS komt. De collectie van Bernie omvat niet enkel Brabham’s maar ook een ganse reeks andere F1 wagens. Zo kocht hij onlangs op de veiling in Monaco een Mclaren Formule 1. De MP4/8 ex Ayrton Senna van 1993 werd daar door Bonhams afgehamerd op 3.650.000 euro. Met de commissie erbij kwam het dan op net geen 4,2 miljoen euro. Misschien brengt Bernie hem wel mee naar het FOS ?

Verslag: Joris de Cock
Foto’s: Joris de Cock, Patrick Verheeken