Binnenkort is het Goodwood Festival of Speed, wat mag je zoal verwachten?

Er zal een Robot Hilclimb  plaatsvinden, de eerste ooit trouwens die de Goodwood Hillclimb zal trotseren tijdens het Festival of Speed.

Het tech bedrijf Autonomous race car zal met de Robocar de 1,16 mijl lange hilclimb uitsluitend uitvoeren door middel van geautomatiseerde systemen. De Robocar zal moeten navigeren tussen hooibalen, de Flint wall en bomen. Dankzij de 360 graden camera’s rondom de auto en tal van sensoren zou dit feilloos moeten lukken zonder dat er iemand in het voertuig zit. Na de eerste voorstelling aan het publiek vorig jaar in het Future Lab tijdens het Festival of Speed is het nu dus tijd voor het echte werk. Wij zijn alvast benieuwd!

Tijdens het FOS wordt de Ford Mustang GT Special edition voorgesteld. Het betreft meteen een wereld première! Deze Mustang is een tribute aan de Amerikaanse RAF gevechtspiloten. De Eagle Squadron Mustang GT zal de Hill worden opgejaagd door wereldkampioen driften Vaughn Gittin Jr. op donderdag 12 jullie alvorens hij statisch wordt opgesteld voor de rest van het weekeind.

Ter ere van het 25 jarig jubileum van het Festival of Speed maakt de Indianapolis 500 Borg-Warner Trophy zijn Europees debuut. Dankzij BorgWarner, een belangrijk deel van Indianapolis komt deze voor de eerste keer in 82 jaar naar Europa. Speciaal voor de 25é verjaardag van het Festival of Speed zal de beroemde Indy 500 Borg-Warner Trofee worden tentoongesteld in het Goodwood House in West Sussex. De Borg-Warner Corporation stelde de Trophy voor in 1935 als hoofdprijs voor de Indianapolis winnaar, de Trophy had toen een waarde van $10000; De Borg-Warner Trophy woog quasi 5O kgr. en bevat nu een afbeelding van iedere winnaar van de Indianapolis 500 sinds de introductie in 1936 alsook de 24 piloten die de race hadden gewonnen voor het debuut van de Trophy in 1936.

Porsche blaast dit jaar 70 kaarsjes uit, vorig jaar was het de beurt aan Ferrari en dit was ronduit indrukwekkend. We verwachten dit van Porsche dus ook. Er zijn in ieder geval dagelijks Porsche momenten aangekondigd, we kijken er alvast naar uit.

Festival of Speed 2016 Goodwood by Harniman, FoS, Festival of Speed, 2016, Stoffel Vandoorne, lord march, mclaren, honda, f1, formula one, driver, portrait

McLaren heeft zijn line-up bekendgemaakt voor het Festival of Speed dit jaar. En het zijn niet de minsten die present zullen zijn. Zo verwachten we Stoffel Vandoorne (huidig F1 rijder), Emerson Fittipaldi (F1 werelkampioen 1974 en tweevoudig Indy 500 winnaar), Lando Norris (deelnemer McLaren Young Driver Programma) maar ook McLaren adviseur en Indy 500 winnaar Gil De Ferran en Rudy Van Buren die de World Fastest Gamer wedstrijd heeft gewonnen. En alsof het nog niet genoeg is zal ook Mika Hakkinen aanwezig zijn. Een mooi lijstje dus! We kijken er al naar uit.

Uiteraard is ook Mercedes aanwezig tijdens het FOS, Valterri Bottas (op dit moment 4é in het F1 kampioenschap) zal zijn 2016 F1 W07 Hybrid de Hill opjagen. Hopelijk doet hij dat Flat out!!
Ze onthullen nog niet alles bij Mercedes maar er zal ook een Land Speed Record machine aanwezig zijn. Het gaat over de T80 streamliner van 1939. Deze 8 meter lange en 3 meter brede auto (of hoe noem je zoiets) herbergt een V12 met 44,5 liter inhoud en produceert 3000 pk. Helaas is door het uitbreken van de oorlog nooit echt getest hoe hard hij zou gaan maar de verwachting was tussen de 550 en de 760 km/u!
Ook de nieuwste AMG telg maakt zijn opwachting, deze 4 deurs GT Coupe is pas enkele maanden geleden voorgesteld in Geneve en zal met zijn 630 Pk wel wat aandacht trekken als hij de Hill opstuift.

Williams die vorig jaar tijdens het FOS hun 40é verjaardag vierden (zie ons verslag) zijn uiteraard ook weer van de partij. Zo zetten ze oa hun Williams-BMW FW26 in met Karun Chandhok achter het stuur. In 2004 werd deze F1 bolide bestuurd door Ralf Schumacher en Juan Pablo Montoya. Montoya wist trouwens met deze auto de snelste qualifying in de geschiedenis te rijden, hij reed een rondje op Monza in 2004 met een gemiddelde snelheid van 262,242 km/u. Een record dat nog steeds staat! Juan Pablo Montoya wordt ook verwacht tijdens het FOS, de handtekeningsjagers zullen hun handen vol hebben!

Benieuwd naar hoe alles staat opgesteld? kijk dan zeker eens naar deze kaart. Hierop zie je in een mooi overzicht waar de standen van de diverse merken zich bevinden maar ook waar je iets kan gaan eten enz..

Ferrari kan zeker ook niet ontbreken op het appel, deze week hebben ze alvast een aantal aankondigingen gedaan. Zo mogen we de nieuwe 488 Pista en de 812 Superfast verwachten, beiden in première voor het UK. De 488 Pista is Ferrari’s laatste Special series mid-engine V8 en de 812 Superfast is de laatste nieuwe front-engine V12 GT. De 812 Superfast heeft trouwens een atmosferische V12 van 6,5 liter die maar eventjes 800 pk levert!!. Uiteraard is dit niet alles, in de Michelin Supercar Paddock vinden we ook nog een Ferrari Portofino en de Ferrari GTC4Lusso T maar ook een FXX, een 599XX en de FXX K EVO.

Rolls-Royce die zijn thuisbasis heeft in Goodwood is uiteraard ook weer van de partij. De helemaal nieuwe Cullinan zal wellicht één van de weinige SUV’s zijn met een V12 die door de modder zal ploeteren. Of zie je liever een Rolls-Royce met rokende en piepende banden vertrekken, ook dat kan! Wellicht voor sommigen heiligschennis maar wel uniek om eens te zien.

Met de Bentley Bentayga W12 sluiten we deze lijst af, de versie die hier in de spotlights wordt gezet is de versie die het record brak als snelste SUV op Pikes Peak. Ook de Volkswagen die net het nieuwe wereldrecord brak op Pikes Peak zal te bewonderen zijn.

Uiteraard stopt het hier niet hé, het Festival of Speed is één van de belangrijkste en grootste evenementen in de autosector in Europa. Als je er nog niet bent geweest zet het dan zeker op je lijst en volg onze blog. Vanaf volgende donderdag zullen we voor een dagelijks verslag zorgen!!

Bezoek ook zeker de website van Goodwood!

Verslag: Patrick Verheeken
Fotos: Patrick Verheeken, persdienst Goodwood, Ferrari, Williams, Bentley, Rolls-Royce, Harniman. Alle rechten voorbehouden.