Festival of Speed 2017: Viering 40 jaar Williams Grand Prix Engineering.

Naast de vieringen van 70 jaar Ferrari en Bernie Ecclestone was er op het voorbije FOS ook even aandacht voor het jarige Williams F1 Team dat 40 “bougiekes”  mocht uitblazen.

  Williams had zowel zijn huidige F1 wagen FW40 als een ganse reeks uit zijn Heritage Collectie meegebracht. Hun belangrijkste wagens zijn ondergebracht in een eigen museum en het team beschikt ook over een grote opslagplaats waar al hun oude racewagens momenteel van hun pensioen genieten. Daar staan ze gestapeld in rekken van vijf hoog. Heel indrukwekkend. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk van deze wagens terug rijklaar te maken als de onderdelen en de middelen het toelaten.

Zo had Williams dit jaar twee juweeltjes meegebracht: de FW08B, een zeswielversie van de normale FW08 en misschien wel de F1 wagen van de jaren 90: de FW14B waar Nigel Mansell in 1992 het WK domineerde. Deze wagens werden afwisselend bestuurd door de vaste Williams Classic piloot Karun Chandhok. Verder stonden er statisch nog een wereldkampioen FW11 B Honda van Nelson Piquet van 1987 en een FW 13 Renault van onze eigen Thierry Boutsen die drie overwinningen behaalde voor het team.  Ook hun laatste wereldkampioenenauto van Jacques Villeneuve de FW19 Renault mocht uiteraard niet ontbreken. Om de rij af te sluiten was er ook een nog vrij recente FW 37 hybride van 2015. De allereerste echte Williams de FW06 was ook present, maar deze werd aangeleverd door een verzamelaar. De eerste stap in deze 40 jarige geschiedenis heeft trouwens nog een Belgisch tintje. In het eerste seizoen 1977 werd er nog met een bij March F1 aangekochte 771 gereden met de toenmalige Belgische F1 hoop Patrick Nève. Williams kon rekenen op een budget dat door Arabische firma’s werd aangebracht zoals Fly Saudia en TAG, maar Nève bracht toen ook zijn eigen sponsor mee en dat was toen bierbrouwer Belle-Vue van Constant Vanden Stock.

Williams Grand Prix behoort  bij de topteams in de F1 gezien hun geschiedenis. Momenteel is het misschien niet echt het geval maar met 114 overwinningen, 9 WK titels bij de contstucteurs en 7 WK titels bij de piloten is hun visitekaartje toch wel de moeite waard.  De samenwerking met grote motorenleveranciers als Honda, Renault en BMW hebben hier zeker tot bijgedragen.

Frank Williams was zelf om gezondheidsredenen niet aanwezig maar werd vertegenwoordigd door zijn dochter Claire die het F1 team leidt en zoon Jonathan die zich met de Heritage Collectie bezig houdt.  Ook medeoprichter en technisch brein van het eerste uur Patrick Head kon niet ontbreken samen met zijn opvolger Adrian Newey die zijn taak vanaf de FW 14 overnam was aanwezig.  Alle F1 wagens die hij later bij Williams, Mclaren en Red Bull zou ontwerpen, zijn ware meesterstukken en het overgrote deel ook WK winnaars.

Bernie Ecclestone, Nico Rosberg en Mark Webber, Paddy Lowe, Damon Hill deelden ook mee in de feestvreugde. Enkel de eerste Williams WK kampioen, de Australiër Alan Jones, die niettegenstaande hij was aangekondigd, ontbrak bij het verjaardagsfeest.

Het is leuk om te zien hoe dit team omgaat met zijn geschiedenis en ons toch elk jaar op het FOS aangenaam verrast. Voor ons was de FW14B toch wel één van de hoogtepunten van het FOS maar daar komen we later nog op terug.

Artikel: Joris de Cock
Foto’s: Patrick Verheeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*