Onlangs kon u ons artikel lezen over de toch wel speciale Volvo 850 Estate Super Tourer. Wie dacht dat het met dit buitenbeentje ophield was fout. Het kon nog gekker in de jaren 90 met deze koers versie van de Peugeot 806 SUV.
Geniaal of stapelgek? De meningen waren in 1995 fors verdeeld en vandaag is dat, als je deze Peugeot 806 raceversie bekijkt, ook zeker nog het geval. Is dit een racewagen of een publiciteitsstunt? Het eerste is het half en half, het tweede is het zeker! We gaan terug naar 1995 en naar de 24 uren van Francorchamps om dit speciaal geval eens onder de loep te nemen.
Aan de basis van dit gekke project vinden we opnieuw Pascal Witmeur. Hij was ook verantwoordelijk voor de Herbie Porsche en nog zo veel andere zaken. Meer hierover kan u vinden via deze link. Witmeur kon de Peugeot directie van de Belgische invoerder er van te overtuigen, om met zijn SUV versie van de 806, deel te nemen aan de 24 uren van Francorchamps editie 1995. Er was wel wat overredingskracht nodig want Peugeot had niet zo’n goeie ervaring opgedaan in de vorige uitgave.
In 1994 was organisator RACB overgeschakeld naar de 2 liter Super Touring formule. BMW, Peugeot, Audi en Toyota melden zich enthousiast aan voor deze nieuwe klasse maar al snel blijkt dat enkel BMW van zijn 318is een geslaagde uithoudingsmachine had kunnen maken. De andere drie merken kampten allemaal met technische problemen. Bij Peugeot wilden ze dit vermijden door een speciale uithoudingsmotor te plaatsen in hun 405. Deze ging echter iets na half koers stuk. Het team van Kronos monteerde dan de normale reserve sprintmotor in de wagen maar ook deze haalde het einde niet. Peugeot besliste om met de 405 niet meer deel te nemen aan de 24 uren wedstrijd.
Komt dan toch die Witmeur met zijn gek idee om van de 806 SUV een raceversie te bouwen en te laten meedoen in de 24 uren. Hiermee wilde hij aan de wereld laten zien dat deze categorie van SUV’s anders was dan de gewone camionettes waarmee ze soms wel werden vergeleken. De directie van Peugeot ging overstag, maakte een budget vrij en gaf aan preparateur Kronos de opdracht om te beginnen met de ontwikkeling en het bouwen van de 806 Procar. Waarom Procar? Dit was de benaming van de wedstrijden van het Belgisch 2 liter kampioenschap. De 806 werd volgens deze reglementen opgebouwd en voldeed dan ook aan de geldende reglementering.
De opbouw startte in mei van 1995. Een nieuw koetswerk werd door de fabriek aan Kronos geleverd. Daarin werd het motorblok gebruikt van een groep A rallyversie van de 306 GTi en de cilinderkop kwam van de 405 Mi16 van 1993. De koersophanging werd dan weer gehaald bij de 405 Super Tourer. Vooraan kon deze vrij eenvoudig ingebouwd worden maar achteraan dienden de bevestigingspunten ge herpositioneerd te worden omdat auto en as niet echt compatibel waren. Er moesten wel nog een aangepast stuurhuis en speciaal uitlaatsysteem ontworpen worden. Wedstrijd klaar bracht de 806 Procar 1100 kg op de weegschaal met een vermogen tussen de 270 à 280 PK.
Bijkomende sponsering was er van het weekblad Le Vif, publiciteitsbureau Créaset en het pretpark Walibi, dat in 1995 zijn twintigste verjaardag vierde. Piloten van dienst waren Eric Bachelaert, Philippe Verellen en Pascal Witmeur zelf.
De 806 werd, zoals het hoort, voorgesteld op een persvoorstelling. De reacties waren echter verdeeld en gingen van “prachtidee” tot “moest verboden worden”. De journalisten mochten ervan denken wat ze wilden, eind juli maakte de 806 Procar zijn opwachting op de piste van Francorchamps.
In de kwalificatie’s lukte het de SUV piloten om de 806 op de twaalfde startplaats te zetten achter de normale 2 liter BMW, Honda, Audi en Opel Super Tourers. In de wedstrijd was het wel wat anders. Al snel zakte de 806, door problemen met de remmen en de oliepomp, naar de plaatsen helemaal onderaan de rangschikking. De 806 zou hier ook blijven hangen en kon enkel opklimmen door opgaves van mede concurrenten. Jammer genoeg was het opnieuw de Peugeot motor die net voor het tiende wedstrijd uur voor de opgave zorgde. De motor vervangen was deze keer geen optie.
Het bleef bij dit éénmalig optreden. De 806 Procar kwam terecht in de showroom van Kronos waar hij samen met enkele andere “op rust gestelde” racewagens een ganse poos zou doorbrengen. Na vele jaren volgde een verkoop en ondertussen staat hij opnieuw te koop bij GIPI motors die zo vriendelijk was om hem uit te lenen aan het Brusselse automuseum Autoworld voor hun “100 jaar circuit van Spa-Francorchamps expo”.
Gek of geniaal? Als racewagen was het een gek en zeker atypisch idee. Een echte koersauto was het zeker niet maar als publiciteitsstunt was het wel een geslaagde operatie. Wij laten het in het midden en deze keer mag u er zelf over beslissen. Reacties zijn altijd welkom.
Verslag: Joris de Cock
Foto’s: Patrick Verheeken