Supercar Story in Autoworld

Gemiddeld één keer per jaar is er bij Autoworld Brussel hun ‘grote’ expo. En het is weer die tijd van het jaar en nu pakken ze uit met een Supercar Story. Wellicht de duurste collectie ooit getoond in Autoworld. Als je de tentoonstelling bezoekt sla je trouwens twee vliegen in één klap want ook de expo 100 jaar Francorchamps loopt nog.

Unieke collectie

Meer dan 40 uitzonderlijke auto’s kom je hier tegen. Het grootste deel vindt je op de bovenverdieping maar al direct bij het binnenkomen komt je deze Bizzarrini AMX / 3 Spyder uit 1971 tegen. Met 560 pk en een gewicht van amper 1150 kg zitten we al direct bij een stevige supercar.

Maar wat is nu eigenlijk een supercar? De definitie volgens Wikipedia is als volgt “Een supercar (of een supersportwagen) is meestal een tweedeurs coupé of cabrioletsportwagen voorzien van een motor met een hoog vermogen. De carrosserie heeft een lage luchtweerstand. Dit type auto is over het algemeen exclusief en prijzig.”

Maar dat is volgens ons wat te kort door de bocht. Supercars zijn er eigenlijk al van de jaren ’20 toen de term voor het eerst opdook. Midden jaren ’50 wordt deze term echter veel tastbaarder toen we de Mercedes 300SL en de Corvette C1 zagen verschijnen. Dat waren auto’s met voor die tijd uitzonderlijke prestaties die in principe gewoon te koop waren.

Ford GT40 & Lamborghini Miura

In de jaren ’60 zagen we de Ford GT40 en de Lamborghini Miura ten tonele komen. Deze Miura met centraal geplaatste V12 was een concept dat tot dan uitsluitend was gereserveerd voor de racerij. Door deze opstelling toe te passen in de bloedmooie Miura bewees Lamborghini dat topprestaties perfect samengingen met topdesign.

Tijdens de oliecrisis (we spreken jaren ’70) zat de autosector in een dip. Gelukkig bleven ontwerpers in het concept geloven en zo zag bij Porsche de 911 Turbo het levenslicht. Tot vandaag een icoon en toch wel de auto waarmee Porsche is toegetreden tot het selecte groepje supercar constructeurs.

We vragen aan een aantal mensen wat voor hen dé supercar van de jaren ’70 is. Denk even voor je verder leest en ja, wellicht kom ook jij uit bij de Lamborghini Countach. Opnieuw een centraal achterin geplaatste V12. Nu in lengterichting ingebouwd. Maar vooral het design liet niemand onberoerd, voor of tegen laten we in de midden maar dat erover gesproken werd is een zekerheid.

De supercars in Autoworld

Iedere tentoongestelde supercar beschrijven zou ons te ver leiden. Graag maak ik voor jullie een selectie van de auto’s die er voor mij het meeste uitspringen. In de fotocollectie onderaan het artikel kan je bijna iedere tentoongestelde auto terugvinden.

McLaren F1

Laat me toe om ineens met de hoofdvogel te beginnen, althans zeker in waarde. Want met een geschatte waarde van om en bij de 20 miljoen euro is dit de duurste auto tentoongesteld. De McLaren F1 is dan ook een heel bijzondere auto. Gedurende lange tijd was dit de snelste ‘productie’ wagen met atmosferische motor ter wereld. Met een topsnelheid van 386,4 km/h zal dat wellicht ook niet verbazen. Gordon Murray die de F1 heeft ontworpen is terug bezig met een nieuw project namelijk de T.50. Meer info hierover kan je terugvinden in ons eerder gepost artikel.

Mercedes 300SL Gullwing

Voor velen maar ook voor mezelf is de Mercedes 300SL Gullwing één van de eerste supercars ooit gebouwd. De 300SL was afgeleid van de SLR racewagens waar oa Sir Stirling Moss de Mille Miglia in 1955 mee won. Als we classiccar beurzen bezoeken zeggen we dikwijls tegen elkaar dat er precies ergens een fabriek moet staan waar ze deze Mercedes stiekem nieuw bouwen. Zo frequent komen we ze tegen. Er zijn er echter maar 1400 ooit van gebouwd. Best zeldzaam dus en wellicht is dat ook de reden waarom veel aangeboden exemplaren toch een vraagprijs hebben van om en bij het miljoen euro.

Ferrari 250GT SWB

Al van in het prille begin produceert Ferrari auto’s waarvoor mensen spontaan hun hoofd draaien. Of het nu voor de soundtrack is die de V12 produceert of het schitterende design het maakt niet uit kijken doen we. Wanneer een Ferrari dan ook nog het nummer 250 draagt wordt het alleen maar exclusiever. De Ferrari 250 GT SWB waar SWB staat voor Short Wheel Base is een racewagen pur sang. Dit exemplaar dateert uit 1960 en beschikte over een 3 liter V12 die 460 pk leverde.

Jaguar XJ220

Velen noemen het een mislukking, ik zou het zo niet omschrijven maar kan het wel begrijpen. Als je als fabrikant aan je topklanten een supercar beloofd met een V12. En later wordt dan beslist om er ‘maar een V6’ in te stoppen dan worden puristen daar wellicht niet vrolijk van. De auto was dan ook een flop op verkoopsvlak. Niettegenstaande de tegenvallende verkoopcijfers vinden velen de XJ220 toch een bijzondere auto. Met een vermogen van 550 pk, een sprint van 0 – 100 in 3,9 seconden en een topsnelheid van 354 km/h mag de XJ220 gerust het jasje van de supercars aantrekken.

Porsche GT1 straatversie

Met deze Porsche GT1 maken we een sprong in de tijd, om juist te zijn naar 1998. Om te mogen deelnemen aan de GT1 races moet een constructeur minimaal 25 exemplaren bouwen voor de weg. Hier zien we één van de 25 stuks ooit gebouwd en dit exemplaar is ter beschikking gesteld door het Porsche museum in Zuffenhausen.

Lotus Esprit Sport 300

Een bijzonder zeldzame Lotus zien we hierboven. De Esprit Sport 300 is een afgeleide van de Esprit X180R racer. De 300 verwijst naar het vermogen van 304 pk dat men uit een 2,2 liter viercilinder weet te puren. Een sprint naar 100 neemt amper 4,7 seconden in beslag en het beestje geraakt buiten adem bij 273 km/h. Met slechts 64 gebouwde exemplaren is deze Lotus erg zeldzaam.

Bugatti EB110

Is het jullie al opgevallen dat de jaren 90 hier goed vertegenwoordigd zijn? De oliecrisis was al lang vergeten en de beschikbare budgetten waren terug ruimer om eens zot te doen. Bugatti was sinds 1953 na hun Type 101c Antem Coupé van het toneel verdwenen. In 1987 kocht de Italiaanse ondernemer Romano Artioli de rechten van het merk en richte Bugatti Automobili S.p.A. op in Italie te Campogalliano. Op 15 september 1991, precies 110 jaar na de dood van Ettore Bugatti werd op de Place de Défence te Parijs de Bugatti EB110 aan het grote publiek getoond. De EB110 zou het enige model zijn dat onder Artioli is geproduceerd. Er was nog een prototype EB112 maar die heeft nooit de productie gehaald. Vanaf 1998 is het merk Bugatti eigendom van de VW groep.

Bugatti Veyron

Laat ons even bij Bugatti blijven met de Veyron. Dit was een prestige project van Ferdinand Piëch die hiermee de eerste serieproductie auto met meer dan 1000 pk in de markt wou zetten. De 8 liter W16 motor beschikt over 4 turbo’s en leverde in zijn eerste uitvoering 1001 pk. Missie geslaagd zou je zeggen. De productie liep van de ‘gewone’ Veyron liep van 2005 tot 2011 en in de vier daarop volgende jaren zag de Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse het levenslicht. Dit was een nog krachtigere versie met vermogens die opliepen tot 1200 pk.

Lamborghini Miura

Voor velen de mooiste sportauto ooit getekend. Deze Lamborghini Miura P400 SV waar SV staat voor Super Veloce was de laatste versie van de Miura en is gebouwd van 1971 tot 1973. De Miura wordt algemeen beschouwd als de eerste supercar met middenmotor. In dit geval is de V12 zelfs dwars geplaatst. In zijn tijd was dit de snelste productie-auto op de markt. Het vermogen van 385 pk in combinatie met het beperkte gewicht van 1292 kg zorgde voor flitsende prestaties. Het sprintje van 0 – 100 nam amper 4,5 seconden in beslag en de topsnelheid piekte bij 290 km/h. Er zijn in totaal 764 Miura’s gebouwd waarvan 150 SV’s.

BMW M1

Bij BMW is het aanbod supercars eerder mager. De hier getoonde M1 maakt daar eigenlijk een uitzondering op. De M1 bestaat zowel in raceuitvoering als in straatversie. De M1 is tot nu toe de enige BMW met middenmotor en dus ook een van de weinige auto’s waar vanuit de raceversie een straatversie is ontwikkeld. De M1 is ook één van de weinige BMW’s waar de hulp van externe partners is ingeroepen voor de bouw ervan. Zo zorgde Marchesi voor het buizenchassis en Trasformazione Italiana Resina voor het glasvezel koetswerk. Van de M1 zijn er slechts 453 gebouwd en er zijn er tijdens de racerij zeker een aantal gesneuveld. Het maakt dat deze M1 en de hier ook tentoongestelde BMW 507 behoren tot de meest zeldzame en waardevolste BMW’s.

Lancia Stratos HF Stradale

De Lancia Stratos is een speciaal voor de racerij ontwikkelde auto. Hij beschikt over een middenmotor die hij leende van de Ferrari Dino. Deze compacte V6 leverde 190 pk. De Stratos luide hiermee een nieuw tijdperk in want dit was de eerste auto die specifiek was ontwikkeld voor de rallysport. De strategie bleek te werken want de Lancia Stratos won het wereldkampioenschap rally in 1974, 1975 en 1976. In een later stadium is er ook een wegversie geproduceerd zoals het model dat we hier zien, deze kreeg dan de toevoeging Stradale in de naam. Het vermogen was gereduceerd want de rallyuitvoering beschikte over 275 tot 320 pk.

Ford GT40

Zonder de Ford GT40 zou de tentoonstelling niet compleet zijn. Deze iconische auto bezorgde Ferrari slapeloze nachten. Na een mislukte overnamepoging had Henry Ford II het in zijn hoofd gestoken om Ferrari te verslaan op eigen terrein namelijk de 24 uur van Le Mans. En ze deden dat niet één maar liefst vier keer op rij van 1966 t.e.m. 1969. De 40 in de naam staat voor de hoogte van de auto die was namelijk 40inch of 102cm hoog. Wil jij meer zien van de strijd tussen deze twee titanen kijk dan zeker eens naar de film die hierover in 2019 is gemaakt, echt een aanrader.

Nog meer, veeeel meer

Zo zagen we nog een Alfa Romeo Disco Volante, Een Ferrari F40 & F50, een Bizzarrini, een Porsche 959, een Aston Martin One77, een Bentley GT3 R, een Mercedes SLR en hierbij stopt het niet. De tentoongestelde collectie is ronduit indrukwekkend.

Er waren ook Black Boxes die zijn geleverd door de twee belangrijkste partners. D’Ieteren Group en de Ginion Group. Beiden toonden hierin hun nieuwste supercar modellen. We zagen o.a. De Ferrari Roma, de Ferrari Portofino M en de Ferrari SF90 Stradale.

Eigenlijk zijn dit meer Hypercars dan supercars zoals een Bugatti Chiron Sport, een Ferrari LaFerrari, een Lamborghini Aventador SVJ Roadster Xago Edition en een Porsche 911 GT3.

Verslag & foto’s: Patrick Verheeken