Interclassics Brussel 2024 vond plaats van 15 t.e.m 17 november in de Expo te Brussel. Dit succesvolle classiccar event is hiermee al aan zijn negende editie toe.
Toen op vrijdag om 10u00 de poorten openden was het al drummen om binnen te geraken. Dit laatste groot Belgisch indoor event van het jaar laat zien dat de interesse in de ‘oldtimer’ nog niet is afgenomen. Integendeel want ieder jaar trekt Interclassics Brussel meer bezoekers aan. Dit jaar vonden maar liefst 23000 classiccar enthousiasts de weg naar Brussel.
Opvallend veel verkoop
Laat ons meteen een open deur intrappen. Interclassics draait voor een stukje op de verkoop van classiccars. Uiteraard is dit niet het enige wat telt maar de vele standhouders komen hier niet alleen om hun prachtige auto’s aan het grote publiek te tonen. Ze hopen telkens om enkele gegadigden te vinden. Zo wordt hun standengeld terugbetaald.
En we denken dat de meesten volgend jaar wel zullen terugkomen. Nooit eerder zijn er tijdens Interclassics Brussel meer auto’s van eigenaar gewisseld dan in 2024. Het grote aantal bordjes met ‘sold’ was dan ook opvallend. Deze handel zorgt voor zuurstof waardoor het voortbestaan van Interclassics wordt verzekerd.
110 jaar Maserati
Een jarige moet je vieren, en dit jaar mocht Maserati 110 kaarsjes uitblazen. Interclassics zet deze verjaardag extra in de verf door ruim twintig exclusieve modellen van de Italiaanse fabrikant samen te brengen in de Heizelpaleizen.
De auto’s zijn afkomstig uit verschillende musea en internationale privécollecties, er staan hier dan ook vele miljoenen samen.
Dat Maserati een sportief DNA heeft moeten we wellicht niet meer zeggen. Al noemen we graag nog enkele van hun belangrijke overwinningen op. Zo haalde Maserati overwinningen in de Formule 1, de Targa Florio, de Indy 500 en recenter in de FIA GT1 en de elektrische Formule E.
Met deze overwinningen reden ze zich in de kijker waar ook de straatlegale auto’s konden van profiteren. In 1963 lanceerden ze de Quattroporte, een vierdeurs sportieve sedan op dat niveau was tot dan niet eerder gezien.
De mythische MC12 die in 2004 op de markt kwam kan je tot vandaag één van de meest begeerlijke supercars noemen. Met twaalf raceversies en slechts 50 gebouwde straatlegale uitvoeringen blijft het een uitzonderlijk zeldzame auto die je niet dikwijls te zien krijgt.
De expo is mede tot stand gekomen door een nauwe samenwerking met de ‘Maserati Owners Club Belgium’ Door deze samenwerking kan Interclassics Brussel enkele nooit eerder aan het publiek gepresenteerde Maserati’s tonen. De eerder kleine club heeft ieder jaar een volgepakte kalender. Zo onderhouden ze een sterke band met de Maserati fabriek in Modena en organiseren ze jaarlijks enkele buitenlandse trips.
Autoworld Brussel
Autoworld Brussel tekent ieder jaar present tijdens Interclassics Brussel. Ze pakten hier uit met deze bloedmooie Maserati A6GCS/53 die in 1954 op het salon van Turijn is voorgesteld. Nu 70 jaar later is dit nog steeds één van de mooiste Maserati’s ooit gemaakt. En ook de jury heeft dit opgemerkt door de auto de titel ‘Best of show’ te schenken.
Dit jaar was het voor Autoworld Brussel een uitgelezen kans om de expo van 110 jaar Maserati die loopt van 19 december tot 23 februari 2025 in de schijnwerpers te zetten. Binnenkort kan je ons verslag hierover lezen.
Automotive art
Er is tijdens Interclassics altijd voldoende ruimte voorzien voor autogerelateerde kunst. Het grootste aanbod vinden we bij de muurdecoratie zoals schilderijen en foto’s. Soms hyperrealistisch en soms erg gestileerd.
Voor ieder wat wils dus. Ook als je het meer in de meubels zoekt kom je hier echt wel aan je trekken. Op zoek naar een salontafel met als basis een V12 motorblok, geen probleem het is te vinden.
Auto memorabilia
Net als kunst is er tijdens dit soort events ook altijd een mooi aanbod boeken, tijdschriften en leuke hebbedingetjes te koop. Niet zelden start de interesse in een bepaalde auto door een boek. Je op voorhand goed informeren over je droomauto kan er voor zorgen dat het een droomauto blijft en geen nachtmerrie wordt.
Apollo Spyder GT 5000
In het rijtje rariteiten konden we dit jaar de Apollo Spyder GT 5000 spotten. Een voor ons totaal onbekend merk met toch wel opvallend mooie koetswerklijnen. Dus dit vroeg om extra uitleg.
En die uitleg hebben we uitvoerig gekregen op de stand van Mistral Classics.
Het betreft een Amerikaanse auto die er uitziet als een Italiaan… Het verhaal gaat als volgt. In het begin van de jaren 60 was er een jonge Amerikaanse ingenieur genaamd Milt Brown. Milt droomde ervan ooit een Amerikaanse sportwagen te bouwen die kon concurreren met de grote namen uit Europa zoals Ferrari, Maserati & Aston Martin.
Hij trok de oceaan over en ging werken bij de Briste autofabrikant Connaught. Voor zijn werk reisde hij in 1961 naar Monaco voor de Grand Prix en geraakte aan de praat met Frank Reisner. Reisner had een tuningbedrijf opgericht onder de naam Costruzione Automobili Intermeccanica.
Brown legde zijn plannen uit aan Reisner en die ging helemaal mee in het verhaal.
Brown ontwierp een buisvormig geveerd chassis terwijl zijn vriend Ron Plescia de eerste ontwerpen voor het koetswerk tekende. Ron was net afgestudeerd aan het Pasadena’s elitaire Art Center College of Design. Inspiratie haalde Ron bij Ferrari en andere Italiaanse sportwagenfabrikanten.
De motor is een oer Amerikaanse Buick V8 die zowel in 3,5 als in 4,9 liter is gebruikt in de Apollo.
Deze Spyder is één van de elf ooit geproduceerde Spyders. De auto is gebouwd in 1966, het koetswerk is getekend door Franco Scaglione en gebouwd bij Intermeccanica. In totaal zouden er nog vijf exemplaren bestaan, deze beschikt over het 4,9 liter blok. De auto is tot de laatste bout gerestaureerd door Mistral Classics en ging terecht lopen met de prijs voor beste restauratie.
Sim racing
Zin in een toertje op het circuit van Spa Francorchamps of liever Monza? Met de verschillende Sim race installaties krijg je een bijna echte circuit ervaring. De meeste stoelen waren dan ook permanent bezet.
Horloges door Atelier Jalaper
Uurwerken en auto’s, velen onder ons weten dat het een perfecte match is. Atelier Jalaper bestaat uit twee jonge gasten die enkele jaren terug een bijzonder project lanceerden.
Na jaren research waren ze zover, het uurwerk zou steeds een directe link naar een mythische auto moeten hebben. Het eerste ontwerp draagt de naam ‘Collection DB5’ en is in 2019 tot stand gekomen na een crowdfunding om middelen binnen te halen voor de opstart van de eerste productie. Er werden vier beperkte reeksen van telkens 600 stuks gemaakt die trouwens bijna allemaal op voorhand waren verkocht. Een nieuw uurwerk merk was geboren ‘Atelier Jalaper‘
De tweede collectie draagt de naam ‘Collection Miura’. Die naam zal bij iedere autoliefhebber wel een belletje doen rinkelen. Bij de DB5 collectie is de wijzerplaat vervaardigd uit de motorkap van een DB5. Bij de Miura collectie is het iets minder gespecificeerd maar is het wel met 100% garantie afkomstig van een Lamborghini Miura.
Onze uurwerkspecialist Wesley schreef al een uitvoerig artikel over dit uurwerk en de makers ervan. Meer daarover kan je via DEZE LINK terugvinden.
Christine Beckers
Tijdens ons bezoek was Christine Beckers aanwezig op een stand waar de Arrows A8 F1 auto stond. Deze Arrows was destijds van Thiery Boutsen.
En het was niet alleen de Arrows maar ook de Chevron B23 waarmee ze 50 jaar geleden de 2 liter klasse won tijdens de 24 uur van Le Mans. De Alfa Romeo 2000 GTV waar ze o.a. de Heritage Cup races op het circuit van Spa-Francorchamps mee reed stond ook op de stand.
Christine brak dit jaar het record om als oudste vrouw ooit (Christine is de 80 voorbij) met een Formule 1 auto te rijden. Hiermee is ze in het Guinness Book of records opgenomen.
Tijdens de Interclassics beurs promoot ze ook haar boek ‘La course ou la vie’.
Clubs
Tijdens de meeste indoor classiccar evenementen zijn de merken clubs talrijk aanwezig. Dat is tijdens deze editie van Interclassics niet anders.
Wat wel opviel is dat de BMW Bavaria Club Belgium groots uitpakte. De collectie meegebrachte BMW pareltjes uit de dertiger jaren zie je nu eenmaal niet elke dag samen.
Zo zagen we de BMW 328 Roadster, de BMW 327 Cabriolet en de BMW 335 Cabriolet samen op de stand.
De BMW 319 Drauz Cabriolet ging zelfs met de ‘Best car of show’ voor de clubs aan de haal. En of dat nog niet genoeg was werden ze ook nog verkozen tot mooiste stand bij de clubs.
Behva
De Belgian Historic Vehicle Association of kortweg Behva is een erkende organisatie die het behoud, de bescherming en de promotie van historische voertuigen nastreeft, alsook de cultuur die hieraan gelinkt kan worden. Zij zijn dan ook altijd aanwezig op belangrijke classiccar evenementen in ons land. Beschik je zelf over een oldtimer neem dan zeker eens een kijkje op hun website. Via je lidmaatschap krijg je kortingen bij o.a. je verzekering.
Racemachine’s
Ieder jaar is er een mooi aanbod van raceauto’s te bewonderen tijdens Interclassics. Dit jaar was Officina Caira aanwezig met een opvallend mooie stand met daarop een viertal F1 bolide’s. En ook al zien ze er nog erg nieuw uit toch is de hierboven getoonde SAUBER C17-02 al 26 jaar oud.
Het bedrijf Officina Caira is opgericht in 2015 door de twee Belgo-Italiaanse broers Sebastiano en Silvano Caira. Ze zijn gevestigd in de Brusselse rand en gespecialiseerd in het restaureren van F1 auto’s naar hun originele staat en ze terug klaar te maken voor historische races.
Aankondiging Interclassics Maastricht
Heb je Interclassics Brussel gemist? Dan krijg je binnenkort een tweede kans met Interclassics Maastricht. Zij hebben een jubileum uitgave want het is de 30é editie. Boek nu je tickets en geniet van de vroegboekkorting.
Conclusie
Eigenlijk kunnen we de conclusie van vorig jaar gewoon kopiëren. Interclassics Brussel is aan zijn negende editie en is een beproeft concept. Neem enkele thema’s die belangrijk genoeg zijn om veel volk te trekken. Zorg dat je top classic car dealers hebt die dolgraag hun mooiste wagens tonen en succes verzekerd! Op naar de tiende editie!