De SPA Summer Classic:  start van een nieuw historisch circuit  autosportseizoen in België

Vorig jaar brachten we ons eerste bezoek aan de Spa Summer Classic. Deze meeting vond toen plaats in het midden van de zomer ( de naam zegt het zelf ). Voor deze editie was er een wijziging in de kalender van Francorchamps en werd de Summer Classic van juli naar april verschoven.

De benaming “Summer” was misschien wat optimistisch met temperaturen, die bij de start van de meeting, ’s nachts net boven het vriespunt lagen in de regio Spa-Francorchamps. Daarna was er toch een stijging tot tien graden.

Ook het programma had enkele wijzigingen ondergaan. De BMW Bimmerwedstrijd van vorig jaar stond niet meer op het schema maar in de plaats was er de Duitse “Tourenwagen Legenden” reeks met vooral oude DTM en STW auto’s.  De Spa Summer Classic was ook de start voor ons nationaal Belcar Historic kampioenschap. De meeting werd verder nog aangevuld met een 3 uren wedstrijd voor GT’s en  Toerenwagens en enkele Nederlandse wedstrijden zoals het Colmore Youngtimer kampioenschap en het Nederlands kampioenschap voor historische Toerenwagens en GT’s. Met organisatoren uit België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en vooral Nederland was dit toch een vrij internationaal evenement.

TOURENWAGENLEGENDEN

De naam zegt het zelf: dit is een reeks voor toerwagens die vooral uit de vroegere DTM en STW komen ( bv BMW M3 en Mercedes 190E ). Maar ook GT wagens zijn toegelaten en zo komen we onvermijdelijk ook bij de Porsche 911 terecht. Dit zowel in Cup , GT2 en GT3 Cup uitvoering.

Met een BMW M1 Procar was er nog een andere GT deelnemer. Misschien een auto die meer thuishoort in de DRM Revival reeks maar deze M1 zorgde met zijn M88 motor wel voor het mooiste geluid van alle deelnemende auto’s.

Deze Duitse reeks, niet te verwarren met de Golden Ära organisatie, was toch wel de topper van het weekend met  drie wedstrijden. Onder de deelnemers zagen we ook vele oude bekenden aan de start verschijnen. Zo zat drievoudig Le Mans winnaar Klaus Ludwig achter het stuur van zijn originele DTM Mercedes 190e Evo 2. Ook ex Formule 1 piloot Christian Danner was er met een ex DTM/ITC “Class 1” Mercedes C klasse.

Er waren zelfs tien stuks van deze DTM Mercedessen aan de start. Bijna alle versies tekenden present zoals deze Konig-Pilsener of Sonax zwarte AMG fabrieksauto’s.

Ook de Kärcherversies reden mee.

En zelfs een zeldzame Australische kampioenschap deelnemer in Castrol uitvoering.

Bij BMW was er dan weer viervoudig Spa 24 uren winnaar Jean Michel Martin. Hij vormde team met de ondertussen 80 jarige Harald Grohs. Beide mannen deelden het stuur van hun originele ex Valier DTM BMW M3 uit 1989. Deze M3 werd toen gesponsord door een Belgische ham fabrikant.

De  andere BMW van dit team werd dan weer bestuurd door Eric Van de Poele en Marc Hessel. De beide BMW Juniors van 1987 deelden een 320is. Een Italiaanse mini versie van de BMW M3.

De Deense ex WEC piloot Christiaan Poulsen tekende present met een BMW M3 van zijn eigen team.

Bij Walkenhorst Motorsport zat grote baas Henri zelf aan het stuur van deze M3. In de GT3 zijn ze dan wel omgewisseld van BMW naar Aston Martin maar de klassieke wedstrijden doen ze nog altijd met een “goeie ouwe” M3 E 30.

De Porche van Barro mag van op de pole vertrekken met naast zich de Audi 200 Quattro van Werner. Maar in de eerste bocht loopt het al mis en beide kemphanen komen met mekaar in contact. De Porsche blijft staan in de grindbak van La Source. De Audi kan zijn weg wel verder zetten.

Twee ronden later is het opnieuw prijs: De Borman maakt met zijn Porsche een zware smak en neemt in zijn maneuver ook de Mercedes van Klaus Ludwig mee. Deze is aan de rechterkant 50 cm smaller geworden en zal uiteraard niet meer deelnemen aan verdere activiteiten.

Na een lange en wat chaotische safetycarperiode, waarbij de safetycar zelfs in vierde positie rondreed tussen het veld, is er een herstart. De Class 1 Mercedes van Danner en Stadler was ondertussen van helemaal achteraan komen postvatten op de eerste plaats en reed verder en verder weg van de rest van het veld. Twee ronden voor het einde was het over en uit toen de Mercedes stilviel in Blanchimont. De winst was er voor de Ford Sierra Cosworth van Barros net voor de terugkerende Audi 200 Quattro van Werner. Kristian Poulsen mocht met zijn BMW M3 mee op het podium.

Een mooie vijfde plaats was er voor Leonard Batenburg met zijn M-Technic BMW M3. Leonard was wel de bezigste bei van het weekend. Hij nam, met zijn BMW, deel aan acht wedstrijden en drie kwalificaties met zowel de Tourenwagenlegenden, Belcar en Colmore Serie. We kunnen het al verklappen: hij kwam ook acht keer aan de finish en behaalde heel mooie resultaten. Soms wel een beetje hectisch waarbij hij maar net over de finish was een wedstrijd en waar hij per direct naar de startopstelling moest van de volgende.

De tweede wedstrijd staat geprogrammeerd op zaterdagvoormiddag. De Audi van Werner is als eerste weg voor de Sierra van Barros. Helemaal achteraan start de “Class 1” Mercedes van Christian Danner. Deze werkt zich op drie ronden helemaal naar voor en neemt de leiding over van Werner na een uit rem manoeuvre net voor La Source. Danner neemt een kleine voorsprong op de Audi maar vertraagt en moet opnieuw de strijd staken. Werner rijdt zonder tegenstaand naar de overwinning voor de Porsche 997 GT2 Cup van Barros die zich ook een weg door het veld had gebaand. Bezige bei Batenburg eindigt op de vierde plaats.

Voor de derde wedstrijd die later op de dag wordt gehouden staat de Audi 200 van Werner op de pole. Technische problemen zorgen ervoor dat de Audi niet kan starten. De zege gaat dit keer naar de Porsche 997 GT3 Cup van Barros voor de BMW M3 van Jansen en Abbring. Bezige bei Batenburg komt 0,2 sec later als derde over de finishlijn. Eric Van de Poele wordt vierde en Jean Michel Martin komt als twaalfde binnen. De supersnelle Mercedes van Danner en Stadler moet opnieuw halfweg de strijd staken en dit al voor de derde keer van het weekend.

BELCAR HISTORIC CUP

Het niveau van de Belcar Historic Cup zit nog altijd in stijgende lijn. Na de winterperiode hebben de meeste teams van vorig jaar zich opnieuw aangemeld en kon de organisatie toch ook een aantal nieuwkomers verwelkomen. We zagen in Spa een startveld met meer dan 50 auto’s. En dit zijn niet enkel Belgen. De Nederlanders en de Duitsers komen ook meer en meer deelnemen en we zagen zelfs enkele Engelse en Portugese inschrijvers in de gastklasse. Alle beschikbare plaatsen waren met deze ingenomen. Een groot succes voor deze Belgische organisatie.

Onder de nieuwkomers zagen we eindelijk de Audi 80 STW Competition zijn opwachting maken. Lang aangekondigd en nu was deze ex Pirro Audi Italia auto erbij voor François Bouillon.

Er is vanaf nu ook de deelname van twee extra BMW 635 CSi’s modellen. Deze in Lease Plan Juma uitvoering van 1985 komt van bij Vink Motorsport en wordt bestuurd door de Nederlander Johannes Schouten.

De collega’s van bij Qvick Motors hadden nog een bredere versie bij met een op de Australisch geïnspireerde JPS BMW van Jim Richards uit hun Groep C periode.  Deze BMW Coupé heeft een verbreed koetswerk ( zoals de groep 2 versies bij ons ) maar is uitgerust met de vierkleps BMW M 88 motor uit de BMW M1. 430 PK’s staan er momenteel op het menu. De auto was net klaar en maakte zijn rol out in Francorchamps met piloot Juri Vannieuwenborgh aan het stuur.

Met een zelfde motorisatie was de BMW 5 reeks E28 ook uitgerust. Deze in Marlboro uitgevoerde M5 van Evertjan Albers van bij Atrex maakte ook zijn racedebuut. Recent hadden we nog een andere BMW 5 reeks in onze berichtgeving met een Groep A BMW 528i. De M5 was wel al race klaar maar beschikte nog niet over al de geplande evoluties. Deze  familiewagen is zeker een meerwaarde in het startveld.

Bij het St. Paul Raceteam is de Ford Capri 2600 RS Weslake aan de kant gezet en deze werd vervangen door een snellere 3100 RS Cosworth voor Dieter Kuijl. Vader en zoon rijden dus vanaf nu met identiek materiaal. De nieuwe Cosworth staat wel in een andere, ex DRM Weisberg, uitvoering.

Onze ondertussen beroemde Go Pro camera mocht tijdens de kwalificaties van de Belcar meerijden met deze nieuwe aanwinst van het St. Paul’s team. Dieter Kuijl reed met een tijd van 2.44.445 naar een zevende plaats. Neem gerust een kijkje en geniet mee van één van de mooiste circuit’s ter wereld en het geluid van de Cosworth Ford motor.

In de kwalificaties reed Eric Qvick met zijn Bastos/Fina BMW 320i Supertourer de snelste tijd. De E36 BMW is tijdens de winters iets sneller geworden en klopte nipt de Corvette C4 van Luc Branckaerts. Spijtig genoeg werd de BMW 35 plaatsen achteruit gezet omdat de start van de eerste wedstrijd werd genomen door Dirk Van Rompuy die de auto niet had gekwalificeerd.

De eerste wedstrijd werd op zaterdagmiddag verreden. In de start doet Tim Kuyl nog een poging om voorbij de Corvette te geraken maar op de rechte stukken van Francorchamps is de BMW in het nadeel. Een lange safetycar periode brengt het veld opnieuw samen. Wim Kuijl was, na een panne in de kwalificaties, ondertussen van helemaal achteraan terug komen aansluiten met de kopgroep. Hij is het ook die na  het hernemen van de wedstrijd het dichtste bij de Corvette zal komen. Maar hij komt 2,7 seconden te kort en zal als tweede eindigen.

De Duitse gastrijder Michael Wittke wordt met zijn Porsche 911 Carrera RSR derde voor merkgenoot Luc Moortgat met zijn 964 exemplaar. Onze vriend Batenberg werkt met zijn BMW M3 opnieuw een mooie wedstrijd af en eindigt op de zesde plaats. Dirk Van Rompuy kan met zijn BMW 320i STW twintig plaatsen goed maken en wordt nog vijftiende.

De Belcar Historic Cup mag op zondagnamiddag de meeting afsluiten met hun tweede wedstrijd. En deze keer is er wel een mooi duel tussen de Corvette van Branckaerts en de Capri van Wim Kuijl. Het duurt zelfs tot in de allerlaatste bocht  van de busstop waarbij beide kemphanen het insturen missen en rechtdoor schieten. De Capri vindt een iets kortere route en komt als winnaar uit de strijd. Een trio BMW’s volgt daarna met als eerste Tim Kuijl die het met zijn 325i haalt voor de STW 320i van Eric Qvick. Leonard Batenburg wordt vijfde en sluit hiermee een héél druk en succesvol weekend af met acht starts en evenveel aankomsten. Mooie prestatie van zowel piloot als zijn BMW M3.

NK GT & TC incl TRIUMPH COMPETITION

Het Nederlands Kampioenschap voor GT’s en Toerenwagens is wat voor onze noorderburen het Belcar Historic is voor België. Het startveld is daar dit jaar wel iets minder en hierdoor was er een reeks met Triumph’s aan toegevoegd.

Het al eerder, in de Belcarhistoric, aangehaalde St. Paul team gaat dit jaar een iets internationalere toer op en neemt ook met beide Capri’s deel aan dit kampioenschap. En het Nederlandse niveau ligt duidelijk lager dan in Belcar want beide Capri’s steken met kop en schouder boven de rest van het startveld. In de kwalificaties rijdt Wim Kuijl tien seconden sneller dan de eerste achtervolger, de BMW 30 CSL van Cees Lubbers.

Net als in Belcar zijn er twee wedstrijden per meeting. De eerste wedstrijd wordt, na pech van Wim, gewonnen door de Capri van Dieter Kuijl voor de BMW van Lubbers die meer dan 2 minuten later volgt.

Met Floris Fick wordt een andere Belcar deelnemer mooi vierde. Zijn BMW 2002 is in Belcar een middenveld auto maar hier was het podium niet ver af.

De BMW 30CSL van Lubbers verschijnt niet meer aan de start van de tweede wedstrijd. Zonder tegenstand is de  winst deze keer voor de Capri van Wim Kuijl. De andere Ford van St. Paul was na zeven ronden uitgevallen.

SUPERSIXTIES

Zoals de naam het al een beetje zelf zegt is deze reeks bestemd voor auto’s uit de jaren 60. Zowel GT’s als Toerenwagens mogen er aan deelnemen. Het zijn het type auto’s die deelnemen aan de Spa Zes Uren. Deze Nederlandse organisatie richt hiervoor twee wedstrijden van 40 minuten in.

Er staat in beide wedstrijden geen maat op de kleine Lotus Elan van Bob Stevens die twee keer mag plaats nemen op het hoogste schavotje van het podium.

In de eerste wedstrijd is deze Shelby Cobra Daytona van Olivier Douglas mooi tweede. Deze reeks zorgt wel voor spektakel en voor veel deur aan deur gevechten tussen de deelnemers.

CLASSIC SPORTS CAR CLUB

En de Engelsen waren deze keer ook massaal afgezakt naar de Summer Classic. Na enkele moeilijke jaren met Covid en Brexit was dit toch een mooi teken voor de toekomst. Het reglement van deze reeks is vast geen dik boekje. Als de auto over vier wielen beschikt, een stuur en een gaspedaal mag je zeker starten.

Dit zorgt uiteraard voor een héél divers startveld met bovenaan bv een Ferrari 488 GT Challenge of een Lamborghini Uracan Trofeo. Ook een KTM, enkele Porsche 911 en een meute BMW’s van het type M3 reden mee. Naast dit zwaar geweld waren er ook nog Fiat 500 Abarth’s, Honda Civic’s, Renault Clio’s en verschillende Caterham’s. Met 65 deelnemers was dit zeker een mooie reeks.

En de “dikke bakken” moesten het ook afleggen tegen de Caterham van Steve Nutall. Hij won beide wedstrijden van 40 minuten. In een fel bevochten eerste koers had hij slecht 1 seconde voorsprong op de Porsche van Bird.

HISTORIC CHAMPIONSHIP ‘65

Met slechts 15 deelnemers was dit de minst bezette reeks van het weekend. Maar dat wil niet zeggen dat het niet spannend kan zijn. De twee aanwezige Ford GT’s strijden gans de eerste wedstrijd met elkaar en komen zij aan zij over de finish. De rest van het veld kan geen vuist maken tegen dit geweld. Sanchez wint de eerste wedstrijd. De andere  Ford GT van Griesemann valt in de tweede race uit en hierdoor behaalt Sanchez de dubbel.

COLMORE YOUNGTIMER TOURING CAR CHALLENGE

Deze Nederlandse organisatie zorgt altijd voor een héél groot aantal deelnemers.  Een beetje zoals bij de Engelse collega’s is er ook hier een héél divers startveld. Naast de altijd aanwezige Porsche 911 en BMW M3 modellen zien we hier toch ook een aantal “speciallekes” met toch wel redelijk wat zelfbouw modellen.

De BMW 325 Compressor is er zo eentje. En het is zelfs ook de snelste van alle de aanwezige BMW’s.

Deze ex Transam en vuurspuwende Oldsmobile is zeker één van de smaakmakers van de reeks.

Ook de op de “Group 44” geïnspireerde Triumph TR8 ( een TR7 met V8 motor ! ) is een leuke verschijning.

Deze imposante Dodge Challenger zorgde naast een aantal Corvette’s voor een Amerikaans tintje.

En het hoeven niet altijd grote machines te zijn die voor het spektakel zorgen. Deze kleine Renault Clio had een zuinige bandenslijtage !

Deze reeks zorgt ook voor de eerste brokken van het weekend. De Zwitser Roger Bolinger gaat in de eerste ronde van de kwalificaties al naast het circuit en moet met zijn SCCA Pontiac Transam terug de pits opzoeken. De Pontiac kan niet meer hersteld worden en na één ronde is het al meteen terug richting Zwitserland voor deze pechvogel.

Helemaal vooraan het veld stond op de Mclaren MC1 van Walter Hoffman geen maat. Hij won de drie wedstrijden van het weekend. In de eerste koers net voor de BMW 325 Compressor van Hauri en de Zakspeed Escort van Harding.

In de tweede wedstrijd is er opnieuw weinig tegenstand voor Hoffman door een opgave van de BMW van Hauri. De Zakspeed Ford wordt wel opnieuw derde maar de tweede plaats is deze keer voor de dikke Oldsmobile.

De Oldsmobile is deze keer wel in vorm want piloot Markus Key behaalt in de derde wedstrijd opnieuw een podium met een derde plaats. De tweede plaats is deze keer voor een ex V8 Star “BMW” van Coen Vink.

De Spa Summer Classic is een heel leuk evenement met toch wel een aantal auto’s die je bij ons op andere meetings niet snel tegen zal komen. De echte autoliefhebbers genieten hier wel van en we zien hier toch wel elk jaar redelijk wat kleine privéteams die met héél véél passie hun auto’s voorbereiden en klaarstomen. De collegialiteit tussen de teams is ook vrij groot. Bij breuken of defecten wordt er dikwijls samen naar een oplossing gezocht.  Wie er nog niet is langs geweest moet dit de volgende keer zeker doen. Toegang is nog altijd gratis.