Roadtrip door Kirgizië, de voorpret is begonnen

Onze meest uitdagende roadtrip komt stilaan dichterbij. Deze uitspraak deed me eraan denken dat ik ditzelfde zinnetje wellicht vorige jaar ook heb neergeschreven.

Toen stonden we aan de vooravond van de Baltic Sea Circle Rally. En toch hebben we het gevoel dat deze nog net iets spannender zal worden.

Zaterdag 25 mei werden we verwacht op het Landgoed Energy Up in Zeewolde voor een samenkomst met de verschillende groepen.

We kregen tevens onze truien en roadbooks. Urmat en zijn vrouw waren voor de gelegenheid helemaal van Kirgizië naar Nederland gekomen.

Jos, de organisator en onze voornaamste contactpersoon vertelde ons in geuren en kleuren wat ons zoal te wachten zou staan. Hoe het allemaal is begonnen en vanwaar de liefde voor het land is ontstaan kwam uitvoerig aan bod. Ook legde hij er nadruk op dat we te gast zijn in Kirgistan en we de natuur en de bewoners het nodige respect dienden te betuigen. Logisch voor de meesten maar toch.

Urmat zal onze lokale gids zijn in Kirgizië, het was voor hem de eerste keer dat hij Nederland bezocht.

Op de planning voor vandaag stond een briefing over wat we zoal mogen verwachten tijdens deze trip. En we konden een toertje met de Buhanka maken, ons voertuig voor de trip.

Off-Road

Na de lunch werden we al snel uitgenodigd om een toertje mee te rijden en de chauffeur stelde voor om even off-road te gaan.

Al snel werd duidelijk dat zelfs een Buhanka soms last kan hebben in Nederlandse verzopen gronden.

Na heel wat trek en sleurwerk kwamen de auto’s weer vrij en zo zat het eerste Buhanka avontuur er al op.

De groep

Toch altijd een beetje spannend om de andere deelnemers in de groep te leren kennen. Zeker als je weet dat we met ons drieën de enige Belgen zijn die meerijden.

In onze groep variëren de leeftijden tussen de 23 en 61 jaar en dat is best fijn. Er was in ieder geval een gemeenschappelijke deler, iedereen reist graag en houdt wel van wat avontuur.

DVJ

De Verdwaalde Jongens is de Nederlandse organisatie die deze trip faciliteert. Zij voorzien een roadbook en zorgen ervoor dat we iedere avond kunnen samenkomen en (hopelijk) iets te eten krijgen. Ook voor de nodige permits wordt gezorgd zodat wij ons daar niet over hoeven te bekommeren. Verder regelen ze eventuele bijstand mochten we in panne vallen. Er is ons verzekerd dat die kans erg groot is en deel uitmaakt van het avontuur.

De trip

De meesten onder ons hebben het roadboek toch al even ingekeken en we kunnen niet anders dan vastellen dat er ons een fantastisch avontuur te wachten staat. We zijn 16 dagen onderweg plus een dag op en af. Soms slapen we in onze eigen tent, soms in een yurt en soms zelfs in een heus hotel????. In totaal rijden we een kleine 3000km af doorheen Kirgistan. Je kan ons het gemakkelijkst volgen via de Facebook / Instagram van TeamBigGeorge en de Facebook van Wheels-and-things. Later komt er een uitgebreid verslag op de blog van Wheels-and-things.com.