120.000 vierkante meter, ruim 2700 classic cars, meer dan 200 clubs, 11 verjaardagen, dit kan bijna niet anders dan Techno Classica Essen zijn.
We nemen jullie graag mee door de editie van 2024 die naar ons gevoel zeker een upgrade was t.o.v. vorig jaar. Het gaat dus weerom de goede kant op met één van de grootste indoor classic car events in Europa.
Na de editie van 2023 bleven we een beetje op onze honger zitten, dit jaar werden we opnieuw verwend met tal van unieke stukken. Ook hadden een aantal exposanten het ‘less is more’ principe begrepen. In plaats van een stand tot de laatste vierkante cm vol te proppen kregen op vele standen de auto’s de ruimte die ze verdienen.
Techno Classica Essen blijft een erg groot salon want met een oppervlakte van meer dan 100.000 vierkante meter moet je echt wel doordoen om op één dag rond te komen.
Op het hoofdplein in Hall 3 vinden we zoals ieder jaar het centrale thema en dit jaar vieren we 120 jaar Rolls-Royce. Het is zonder twijfel het enige merk dat gedurende zijn hele bestaan uitsluitend premiumauto’s heeft gebouwd. De focus tijdens deze expo lag op de Phantom die nu reeds aan zijn achtste uitvoering toe is.
Naast de Phantoms konden we ook een Rolls-Royce Silver Wraith State Landaulette uit 1958 bewonderen. Dat de auto eigendom was van de Nederlandse Koninklijke familie en voor diverse ceremonies is ingezet maakt de auto extra speciaal. Vandaag is de auto in privé bezit en wordt verhuurd voor speciale gelegenheden.
De lijst verjaardagen die ze tijdens Techno Classica Essen in de verf zetten was bijna eindeloos. Ik som ze even op voor jullie.
125 jaar Opel, 115 jaar Bugatti, 115 jaar Morgan, 95 jaar Scuderia Ferrari, 90 jaar Citroën Traction Avant, 75 jaar Citroën 2VC, 75 jaar Unimog, 70 jaar Mercedes 300SL, 70 jaar Mercedes 190SL, 65 jaar Mini, 50 jaar Porsche Turbo, 50 jaar Volkswagen Golf…
50 jaar Porsche Turbo
Indrukwekkend, dat is volgens ons het juiste woord voor de stand die S.I.H.A in samenwerking met Early 911S hier hadden neergezet.
Zelden hebben we zoveel Porsche 911 samen gezien, en vooral het grote aantal verschillende uitvoeringen. En ik weet ook wel dat sommigen zeggen ‘They all look the same’ toch zijn er veel verschillen.
De viering was dan wel rond 50 jaar Porsche Turbo, en die stonden er uiteraard ook maar er stonden ook redelijk wat ‘niet’ turbo modellen tussen. Maar hoe dan ook meer dan de moeite om even te bekijken.
Ze hadden zelfs een heuse raceauto meegebracht, in dit geval een Group 962C van Brun Motorsport in Jägermeister livrei.
75 jaar Citroën 2CV
Iets minder indrukwekkend dan de reeks Porsche’s hierboven maar daarom niet minder belangrijk in de autogeschiedenis.
75 jaar gelden is de Citroën 2CV of ook gekend als Deux Chevaux ontwikkeld met als hoofddoel het Franse platteland te bevrijden van paard en kar.
De opdracht die hiervoor werd gegeven was eenvoudig. Bouw een auto die twee boeren en een zak aardappelen of een schaap over een omgeploegde akker kan vervoeren. Ook een mand eieren moest deze trip ongeschonden overleven. Bovendien moest de auto zuinig, betrouwbaar én goedkoop zijn.
De productie starte op 11 juli 1949 en liep door tot vrijdag 27 juli 1990. In die periode zijn er meer dan 5 miljoen 2CV’s gemaakt. Hierboven zie je een bestelwagen versie van de Letse 2CV club.
75 jaar Unimog
75 jaar geleden vertrok de eerste Unimog naar een klant nabij Stuttgart. De Unimog was geproduceerd bij machinebouwbedrijf Gebrüder Boehringer in Göppingen. Sindsdien staat Unimog gekend als een echt werkpaard onder de vrachtvoertuigen. Hij combineerde de voordelen van een traktor, een werktuigdrager en een vrachwagen.
Vanaf 1950 kwam Unimog onder leiding van Daimler-Benz AG. De productie starte daar in 1951 in de fabriek in Gaggenau. In augustus 202 is de productie verplaatst naar de fabriek in Wörth. Op dit moment is deze of-roader en werktuigdrager graag gezien bij gemeenten, brandweerkorpsen, rampenbestrijding, landbouw en het leger.
70 jaar Mercedes-Benz 300SL Gullwing
Samen met de Jaguar E-Type toch echt wel één van de mooiere auto’s uit die periode. Maar de 300SL was meer dan alleen maar mooi. De Mercedes-Benz 300SL kan wellicht als de eerste supercar worden omschreven. Toen de auto in 1954 werd voorgesteld tijdens de New York Auto Show zette hij een nieuwe maatstaaf voor sportauto’s van de komende generaties. De opvallende vleugeldeuren gaf de 300SL al snel de bijnaam ‘Gullwing’. De 3.0-liter zes in lijn met mechanische injectie in combinatie met het lichtgewicht chassis en onafhankelijke wielophanging gaf de auto ook prestatiegewijs vleugels. Zo staan winst in de 24 uur van Le Mans alsook winst in de Carrera Panamericana in de geschiedenisboeken gegrift. Enkele jaren geleden plaatsen we onze Go-Pro in een 300SL op de Nürnburgring, dus stap gerust even mee in.
40 jaar Mercedes 190
Toen 40 jaar geleden de Mercedes 190e het levenslicht zag kreeg deze al snel de naam baby Benz. Het was zowat de eerste stap in downsizing bij de Duitste premium merken. Omdat Mercedes veel verwacht van dit model wilde men de kwaliteiten extra in de verf zetten. Zo zijn er 40 jaar geleden meerdere records gevestigd met de 190 uitgerust met de topmotorisatie. Het gaat hier dan over de 2.3-16 motor. Mercedes liet drie exemplaren 50.000km rijden op het circuit van Nardo. De snelste legde deze afstand af in 201 uur, 39 minuten en 43 seconden met een gemiddelde snelheid van 247,9km/u.
Een andere publicitaire stunt kwam er toen in 1984 het GP-Circuit van de Nürburgring werd geopend. Als openingsstunt presenteerde Mercedes-Benz een race met hun toen net nieuwe 190E 2.3 16v om de baan officieel in te rijden. Iedere auto droeg de naam de de respectievelijke bestuurder. En hierboven zien we de echte 190 waarin Niki Lauda tweede werd. De race is gewonnen door de toen nog onbekende Senna.
25 jaar BMW X5 / Z8
BMW had twee verjaardagen te vieren, enerzijds de BMW X5 en anderzijds de BMW Z8.
Met de X5 slaan ze je bijna letterlijk om de oren want waar je ook kijkt je ziet er bijna altijd wel eentje rijden. Deze populaire SUV was redelijk baanbrekend voor dit segment. Uiteraard was de Range Rover er al net als enkele andere 4×4 auto’s. Maar door de komst van de X5 is er toch een nieuwe markt gecreëerd, het hoge zitten en het (valse) gevoel van veiligheid blijk ook de dag van vandaag nog erg aan te slaan bij de doorsnee autokoper. Zo is in Europa één op twee verkochte auto’s vandaag een SUV of cross-over. Ze hebben het daar 25 jaar geleden goed bekeken bij BMW.
De BMW Z8 is een ander paar mouwen, om die op de openbare weg tegen te komen moet je echt wel geluk hebben. Er wordt gezegd dat de designers zich hebben laten inspireren door de erg zeldzame BMW 507 waarvan er slechts 254 zijn gebouwd. Van de BMW Z8 zijn er in totaal 5703 geproduceerd wat naar hedendaagse normen ook zeer weinig is. Het model hierboven is de safety car van de MotoGP in 2001.
Kunst @ Essen
Bij de meeste indoor classic car events kan je diverse (meestal) auto gerelateerde kunstenaars of handelaars in kunst of curiosa terugvinden. We kwamen tijdens Ruben van Runoff al eerder tegen tijdens Wheels at The Palace Soestdijk en hij was ook nu weer present. Wil je jouw klassieker (of hedendaagse auto) op een bijzondere manier in beeld laten brengen dan is hij jouw man. Dus kijk zeker eens op zijn website.
110 jaar Maserati
Eind dit jaar worden we overstelpt met tentoonstellingen rond 110 jaar Maserati. Zo is tijdens Interclassics Brussel Maserati het centrale thema. Maar ook in Autoworld Brussel zal een expo lopen van 19/12/24 tot 23/02/25 rond de geschiedenis van het merk met de drietand. Hier in Essen zagen we deze Tipo 61 op de stand van ‘Auto Moto d’Epoca’ te Bologna. Zij maakten duidelijk ook al reclame voor Maserati. Wij plaatsen ook in deze fantastische auto onze GoPro op het circuit van Spa-Francorchams, wil je even meerijden met Guillermo Fierro klik dan zeker op de link.
50 jaar Volkswagen Golf
In het rijtje van verjaardagen kan de VW Golf absoluut niet ontbreken. Toen in 1974 de Kever met pensioen werd gestuurd vanwege niet meer up to date waren het grote schoenen die zijn opvolger moest vullen. De nieuwkomer werd Golf gedoopt en kreeg heel wat technische aanpassingen.
Zo kreeg de Golf voorwielaandrijving, een watergekoelde motor, maar ook een grote achterklep en een neerklapbare achterbank waren aanwezig. En dat was best nieuw in die tijd. De Golf is gedesignd door Giogretto Giugiaro. De nieuwe Golf woog maar liefst 165 kilogram minder dan de VW Kever. Hierdoor zette de Golf met een bescheiden 1.1 of 1.5 liter motor best mooie prestaties neer voor die tijd.
115 jaar Morgan
De lijst met verjaardagen stopt echt niet, de laatse die wij willen aanhalen is het Britse Morgan. Het bedrijf behoort wellicht tot de koppigste in de sector want al 115 jaar varen ze een heel aparte eigen koers. Sinds 1909 bouwen ze met de hand kleine sportieve lichtgewicht sportauto’s. De focus ligt op rijplezier en beleving. Quasi alle Morgans zijn cabrio’s en beschikken over een stalen chassis met een houten frame. Iedere Morgan rijder die ik ken koestert zijn auto en is er meestal wild enthousiast over.
Clubs
Meer dan 200 automobielclubs tekende present voor de Techno-Classica Essen motorshow dit jaar. Dat wil dus zeggen dat zowat ieder merk wel een vertegenwoordiging had. Nu zijn er heel wat merken die verschillende clubs hebben en dat is dikwijls per modelreeks.
Bij de meeste clubs kan je terecht voor info over u specifiek model. En ook al hebben de meeste aanwezige clubs hun roots in Duitsland toch zijn er ook ieder jaar een aantal internationale clubs present.
Dat het niet altijd over erg dure exotische merken hoef te gaan kan je hierboven zien.
Auto handelaars
Voor autohandelaars zijn er twee events die er voor hen bovenuit steken. Dat is enerzijds Retromobile in Parijs en anderzijds Techno-Classica Essen. Ze trekken sowieso het meeste bezoekers maar blijkbaar ook de meeste kopers. Ik bezocht o.a. de stand van The Houtkamp Colection. Zij zijn gespecialiseerd in voertuigen voor de Mille Miglia waaraan zij zelf jaarlijks deelnemen. En zo heeft iedere handelaar zijn specialiteiten.
De standen van de meeste handelaars waren erg verzorgt en ruim wat veel comfortabeler overkomt dan een stand die propvol staat. We hebben ervan genoten.
Motoren
De acht hallen van Techno-Classica Essen zijn voor 90% gevuld met auto’s en alles wat daarmee te maken heeft. Echter die overige 10% gaat naar motoren, boten, vrachtwagens en ander rollend materieel. De Münch hierboven was een toch wel opvallende verschijning. Deze motor beschikt over een NSU viercilinder-automotor. De cilinderinhouden varieerden tussen 1000 en 1300cc.
Best of show
De titel voor de ‘Best of Show’ auto ging dit jaar naar de Maserati 5000 van 1962. Deze auto heeft een bijzonder verhaal want die is zonder Maserati logo geleverd aan Gianni Agnelli, de toenmalige baas van Fiat. De jurering gebeurt door een 14 koppig team van internationale autojournalisten en specialisten.
Conclusie
We hebben ons dit jaar echt geamuseerd tijdens Techno-Classica Essen. De variatie in tentoongestelde auto’s was zeer breed en er was letterlijk voor ieder wat wils. Er komen wellicht binnenkort nog enkele meer gedetailleerde artikels over specifieke auto’s die je niet overal tegenkomt. Dus hou ons zeker in de gaten en schijf je in voor onze e-maillijst, zo mis je niks ;-).
Bezoek de website van Techno-Classica Essen