75 jaar Porsche, Driven by Dreams

Als je op straat 100 mensen zou aanspreken en vragen om een sportwagenmerk te noemen, dan zal zonder twijfel de overgrote meerderheid Porsche noemen.

Na 75 jaar zijn zij immers nog altijd hét merk waar menig autoliefhebber van droomt. Er zijn vele merken die een sportieve auto in hun assortiment hebben. Slechts enkele merken zijn er succesvol in om gedurende hun hele geschiedenis uitsluitend sportieve auto’s aan de man te brengen. Porsche is daar zeker één van de meest belangrijke van.

Een Porsche is nog steeds een exclusieve auto al denken we dat ze in het clubje van exclusieve spotwagens wel het meest toegankelijk zijn. Ze hebben de grootste productievolumes en er is een immense tweedehandsmarkt voor Porsche.

Deze expo toont een nooit eerder geziene verzameling van 50 exclusieve Porsche’s. Ze zijn netjes verdeeld per thema op het gelijkvloers en de bovenverdieping. Een must see voor iedere Porschist.

60 jaar 911 line-up

911, zonder twijfel het cijfer waar iedere Porsche liefhebber zijn of haar hart een beetje sneller door zal slaan. De 911 wordt 60 jaar en Autoworld toont hier een mooie line-up van 8 generaties 911.

Heritage

Zoals bij veel merken starte het dikwijls door de oprichter die voor zichzelf een ‘droomauto’ bouwt. Eigenlijk was dit bij Porsche net zo. Zo bouwde Ferdinand Porsche 75 jaar geleden zijn eerste droomauto. De Porsche 64 is eigenlijk de eerste (prototype) Porsche, deze is echter nooit gecommercialiseerd. De 356 Gmünd wordt dus meer als de eerste Porsche gezien. De naam Gmünd komt van de plaats waar de eerste 49 exemplaren van de 356 zijn gebouwd. Hierna verhuisde de productie naar Zuffenhausen. Zowel voor de Porsche 64 als de 356 werden initieel veel onderdelen overgenomen van de VW Kever. Gaandeweg werden hoe langer hoe meer onderdelen ontworpen door Porsche zelf.

Motorsport

Bij een sportief automerk als Porsche hoort ook een lange geschiedenis in de motorsport. Ze namen niet alleen deel aan tal van wedstrijden maar konden er ook onnoemelijk veel op hun palmares schrijven. De 991 RSR, 911 GT1, 919 Hybride en de Formule E Gen 3 zijn slechts enkele van de getoonde racewagens die van Porsche het meest succesvolle racewagenmerk hebben gemaakt.

Legendes

Als je zoals Porsche zoveel titels verovert dan heeft dat uiteraard met de uitstekende auto’s te maken. Ook de piloten hebben hier een niet te onderschatten aandeel in. Op deze expo zien we meerdere iconische auto’s staan zoals de hierboven getoonde 959 Parijs – Dakar waarmee in 1986 Jacky Ickx de tweede plek pakte. De 959 maakte hier ook zijn intrede want de mooie resultaten in Parijs – Dakar kwamen er nog voor dat de auto te koop was.

Ook Thierry Boutsen en Laurens Vanthoor zijn niet vergeten en ook hun auto’s staan tentoon.

Dakar Universe

Nu we toch over Daker bezig zijn kunnen we wel stellen dat het door het doorzettingsvermogen van Jacky Ickx was dat Porsche heeft deelgenomen. Op een aparte display toont Autoworld alle modellen van Porsche die iets met deze legendarische rallynaam hebben te maken.

Art

Tijdens de expo ‘Porsche – Driven by Dreams’ maak je kennis met quasi de hele Porsche geschiedenis. Bij meerdere merken worden er artiesten uitgenodigd om hun kunsten los te laten op een bepaald model. De Belgische street artist Vexx, bekend van de op display staande Porsche Vision Gran Turismo zal exclusief voor Autoworld enkele keren aanwezig zijn.

Op het gelijkvloers vindt je achter de 911 line-up een mooie tentoonstelling van de fotograaf Bart Kuykens. De fotoreeks bestaat vooral uit werken waar de 911 een vooraanstaande rol in speelt. Neem dus ook hier zeker een een kijkje bij een bezoek aan de expo.

Unseen: From concept tot model

Dit is misschien wel het meest interessante deel van de expo. Hier zagen we tal van Porsche’s die we nooit eerder te zien kregen. Zelfs niet tijdens een bezoek aan het Porsche museum.

In totaal staan er negen nooit eerder in België geëxposeerde Porsche concept cars. De meeste worden getoond naast het productiemodel wat het nog interessanter maakt.

Het start bij de 914/8 die uitmonde in de 914 tot het Taycan prototype dat deed dromen over een alternatieve toekomst. Ook de 989 (het Panamera project), de 959 Group B studie, de 911 Vision safari en nog tal van andere.

Altijd inclusief de permanente collectie

Als je Autoworld bezoekt voor een specifieke tentoonstelling zoals deze van Porsche. Weet dan dat je altijd toegang hebt tot de permanente expo van Autoworld. Die permanente expo is los van de rest al een bezoek waard.

Conclusie

Zoals we gewoon zijn van Autoworld Brussel is deze Porsche expo heel verzorgd opgesteld. Het geeft de bezoeker een mooie blik op de geschiedenis van het merk. Meer info & tickets op de website van Autoworld.

Enkele jaren geleden maakte Joris een mooie reportage rond 70 jaar Porsche te Goodwood, je vindt er hier alles over.