Viering 70 jaar Porsche op het Festival of Speed.

Porsche had de eer om tijdens dit 25e zilveren jubilée van het Festival of Speed zijn zeventigste verjaardag te vieren. Het Duitse merk stond elke middag centraal met een moment voor het Goodwood House. Dit was speciaal hiervoor voorzien van het jaarlijks terugkerende standbeeld.

Het werk van de artiest Gerry Judah was nummer 21 uit zijn lange reeks en is zoals elk jaar vrij indrukwekkend. Op het 52 meter hoge beeld waren 6 historische Porsche modellen aangebracht. Met 3 seriewagens en 3 racewagens was er een perfecte verdeling.

Na hun heuvelklim werden alle deelnemende Porsche’s mooi geparkeerd op de oprit van het Goodwood House. Een orkestje zorgde voor de nodige sfeer en nadien werd er voor het nodige vuurwerk ( letterlijk ) gezorgd. Wij van Wheels & Things waren natuurlijk mee van de partij.

Centraal vonden we een trio beginnend met de 804. Dit is de allereerste F1 wagen waarin Dan Gurney ooit de GP van Frankrijk won. De 917 in de magische Gulf uitvoering mocht uiteraard ook niet ontbreken en afgesloten werd er met de 919 Hybrid Evo die recent zowel het ronderecord op Spa-Francorchamps als op de Nürburgring wist scherper te stellen. Al de andere stonden in twee cirkels opgesteld. Tussen al dit moois vonden we de allereerste Porsche 356 met chassisnummer 001 en bij deze wagen zie je toch nog veel kenmerken van de VW Kever. Dat de geschiedenis van Porsche echt wel teert op hun 356 en 911 kwam duidelijk naar boven met de talrijk aanwezige versies van deze modellen die we zowel in straat- als in race uitvoering aantroffen. Met de vier aanwezige 911 Martini racewagens uit de periode 1973 tot 1978 konden we de evolutie zien van dit model in deze vijfjarige periode. Waar het er in 1973 nog vrij basic aan toeging met een bijna standaardkoetswerk was het een jaar later al een veel bredere versie met turbomotor. De in 1978 voorgestelde 935/78 ( op basis van een 911 ) kreeg als heel snel zijn bijnaam “Moby Dick”. De bijgevoegde foto’s van de witte Martini met startnummer 43 tonen duidelijk waarom. De 935/78 beschikte trouwens ook over 500 extra PK’s tegenover de 1973 versie.

Dat Porsche nauw verbonden is met de 24 uren van Le Mans weet bijna iedereen. De twintig algemene overwinningen met de 917, 935K3, 936, 911GT1, 956, 962 en 919 Hybrid zijn hiervan het mooiste bewijs. Enkele originele exemplaren zoals de 956 Rothmans ( winnaar 1987 ) en 911GT1 ( winnaar 1998 ) waren van de partij.

Met de Freisinger 911 GT2 was er zelfs een originele Spa 24 uren winnaar aanwezig en met de 917/30 Sunoco van Mark Donohue was ook de Canam reeks vertegenwoordigd.

Naast de 917 in Gulf uitvoering vonden we nog een tweede groen exemplaar dat ooit eigendom was van David Piper. Beide 917’s reden na mekaar de Goodwood heuvel op en af. Waar zie je dit? Enkel in Goodwood. In de paddock stond trouwens nog een derde 917. Dit was een replica van de Le Mans winnaar van 1970. Het was wel een originele 917 die ooit als testauto had gediend waarop Porsche dan achteraf het winnende kleurschema heeft aangebracht. De originele Le Mans winnaar is niet meer in hun bezit en maakt deel uit van de collectie van een grote verzamelaar.

Nog iets? Ja zeker! De 935 turbo waarmee acteur Paul Newman tweede werd in de 1979 editie van de 24 uren van Le Mans was terug in Goodwood na zijn debuut in 2015. Meer info over piloot en wagen kan U vinden via deze – Link -.

De 911 RSR “Pink Pig” waarmee Porsche recent nog de GT klasse in de 24 uren van Le Mans heeft binnen gehaald mocht uiteraard ook niet ontbreken. Twee piloten van zijn originele bezetting waren aanwezig en mochten er de Goodwood Hill mee beklimmen. Van deze 911 RSR mag U binnenkort nog een apart artikel verwachten.

Naast deze prachtige auto’s waren er ook talrijke originele piloten van de machines aanwezig. Le Mans winnaars bij de vleet: Richard Attwood, Hurley Haywood, Vern Schuppan, Brendon Hartley, Derek Bell en Gijs Van Lennep. Naast deze troffen we ook Mark Webber, Manfred Schurti, Kevin Estre, Laurens Vanthoor en Walter Röhl aan.

Zelfs F1 baas Chase Carey ( de man met de mooie snor ) en 911 verzamelaar Magnus Walker behoorden tot de VIP genodigden. Deze laatste nam deel aan de heuvelklim met een Carrera GT van de Porsche Museum collectie. Ook Tom Kristensen hebben we kunnen spotten maar deze behoorde nooit tot de officiële Porsche rijdersbezetting.

In de paddock troffen we nog enkele modellen aan die enkel statisch werden tentoon gesteld. Zo ook een prototype LMP 2000. De term prototype is bij deze echt wel dubbel omdat hij ten eerste ontwikkeld werd voor deze klasse en ten tweede een echt “prototype” is. Het is een uniek ontwikkelingsexemplaar dat enkel bij tests werd ingezet en nooit heeft deelgenomen aan wedstrijden. Het was trouwens de eerste keer dat deze wagen aan het grote publiek werd getoond. Hij werd geflankeerd door een iets recentere RS Spyder van 2008 die gebruikt werd in het IMSA kampioenschap door het Penske team. Met deze kleine LMP2 spyder werd zelfs een algemene overwinning behaald in de 12 uren van Sebring vóór de Audi LMP1 diesels.

Naast deze proto’s vonden we ook nog een Indy Car Porsche. Dit is één van de weinige uitdagingen die door Porsche niet echt succesvol werden afgerond. De wit/groene 2708 kon tijdens zijn drie Indy Car jaren slechts één wedstrijd winnen. Het project werd dan ook afgevoerd. Het is ook niet simpel om als prototype constructeur zich te wagen aan een reeks met formule wagens. Dat is een totaal andere wereld. Na drie jaar met diverse problemen zagen ze het bij Porsche niet meer zitten.

Afwezigen? Ja toch wel. We vonden geen 936 turbo. Deze heeft toch drie keer als winnaar de 24 uren van Le Mans binnengehaald en uit de Formule 1 turbo periode was ook nergens een Mclaren te bespeuren. Deze waren toen voorzien van 6 cilinder Porsche turbo motoren die weliswaar de benaming TAG hadden ( eigenlijk identiek aan de situatie van Red Bull en Renault de voorbije jaren ) maar waren toch door Porsche ontwikkeld. Niki Lauda en Alan Prost werden er wereldkampioen mee in 1984-1985 en 1986. Naast de aanwezige wagens met mythische sponsors als Gulf, Martini en Rothmans vonden we nergens een Porsche met een Jägermeister decoratie. Toch wel jammer want zo zijn er wel wat mooie exemplaren geweest. Bij de piloten vonden we het ook spijtig dat Jacky Ickx er niet bij was. Het aantal overwinningen die hij met Porsche heeft behaald zijn bijna niet te tellen. Onze landgenoot behaalde toch vier van zijn zes Le Mans overwinningen aan het stuur van een Porsche. Hiernaast won hij ook talrijke wedstrijden aan het stuur van de modellen 935-936-956 en 962. Daarbij nam hij ook nog deel aan Parijs-Dakar met de 911SC 4×4 en de 959. Bij aanwezige seriemodellen waren het ook vooral 911 en 356 modellen die mochten meevieren. We vonden geen enkele 924/944 of 928 wagen. Zijn dit dan geen echte Porsches? Blijkbaar niet want er was nergens een te bespeuren. Dat ze hun laatste modellen zoals de Panamera – Cayenne en Macan niet meebrengen kunnen we nog enigszins begrijpen maar die andere?

Nu dit neemt niet weg dat het toch zeker de moeite waard was om aanwezig te zijn bij deze viering. Afspraak binnen vijf jaar voor hun 75e verjaardag?

Verslag: Joris de Cock

Foto’s: Patrick Verheeken & Joris de Cock