Wheels at The Palace Soestdijk

Op zondag 3 september trokken we richting Soestdijk om het gelijknamige event Wheels at The Palace Soestdijk te bezoeken. Prachtig weer én een schitterende locatie. Wat wil je meer?

Het thema dit jaar draaide rond verleden, heden en toekomst van de auto.

We zagen auto’s over een periode van meer dan 100 jaar. Neem de Rolls-Royce Silver Ghost van 1914 of de Bugatti Royalle (replica). Beiden iconen uit hun tijdperk.

Zet daar dan de elektrische Lucid of een BYD naast en dan weet je wel welke we ons binnen twintig jaar nog zullen herinneren…

Categorieën

Het veld voor het Paleis was in zone’s opgedeeld. Zo vonden we Roaring Twenties, 100 year of the Le Mans 24 hours, Controversial Innovation, Cabriolets of the 50s, Super Sports Cars of the 50s, Mille Miglia enz.

Maar het was de categorie Unknown German Nostalgic die om één of andere reden onze aandacht trok. Want het gebeurt echt niet zo dikwijls dat zowel ik als Joris zeggen ‘die hebben we nog nooit gezien’. Het betrof hier een DKW Monza van Auto Union die op het onderstel van de DKW 3=6 gebouwd.

Deze DKW 3=6 was erg succesvol in de Europese toerwagen kampioenschappen. Hierdoor gingen twee autocoureurs aan de slag en ontwikkelden een sportieve carrosserie voor de 3=6. Het ultralichte koetswerk bestond volledig uit kunststof en gaf het kleine autootje vleugels. De totale productie stopte bij amper 75 stuks. Om er hier in Soestdijk dan 2 naast elkaar te zien staan kunnen we best uitzonderlijk noemen. De eigenaar poseerde dan ook met enige trots bij zijn juweeltjes.

Pre-War Sprint

In samenwerking met de Dutch Vintage Sportscar Club (DVSCC) is er ook dit jaar een Pre-war sprint georganiseerd. De organisatie noemde de sprint het meest spectaculaire onderdeel van Wheels At The Palace. Het was zeker mooi om zien hoe die oude machines door de bossen werden gestuurd maar voor mij had er toch iets meer vaart in mogen zitten.

Boekenmarkt

Zowat halverwege het domein kwamen we op een lange laan waar allerhande kraampjes hun waren te koop aanboden. Dat ging van boeken over posters & foto’s maar ook kleding, hoeden en auto memorabilia werden verkocht.

Trapauto race

Ook aan de allerkleinsten werd gedacht want er was een heuse trapautorace. De leeftijd zat tussen de 4 en de 8 jaar en het lijkt me perfect om op zo een jonge leeftijd al in contact te komen met ons mobiele erfgoed.

Het Concours

Als je op het domein van een Paleis zit kan het bijna niet anders dan dat er een Concours d’Elegance wordt georganiseerd. Dat was dus hier niet anders. Na een uitvoerige keuring van de auto’s waarbij ze ook moesten worden gestart werden de punten geteld. In dit soort concours zijn er altijd meerdere winnaars, anders zou het te snel gedaan zijn denken we. Dus er wordt met categorieën gewerkt.

In de categorie ‘Best of Show’ ging de Pegaso Z102 van 1954 met de eer lopen. Ook volgens ons een verdiende winnaar. Deze Spaanse auto’s zijn vrij uniek en erg mooi gelijnd.

De ‘Best Preserved’ award ging naar de Ferrari 250 GT Boano van 1957. En in totaal waren er bijna twintig categoriën, teveel om op te noemen.

Kunst @ The Palace

Het zou een op zichzelf staande categorie kunnen zijn. Ons viel vooral Ruben van Runoff op. Hij tekent met ongekende precisie uw auto of een auto die je mooi vindt. Bezoek zeker zijn website eens, jonge talenten zoals Ruben verdienen onze aandacht.

60 jaar Lamborghini

Ieder jaar regent het verjaardagen en niet alleen bij je vrienden of kennissen. Ook in het autowereldje is er altijd wel een merk dat iets te vieren heeft. Zo viel de eer aan Lamborghini die dit jaar 60 kaarsjes mogen uitblazen. Voor zover ik ze allemaal ken denk ik niet dat er ook maar één model ontbrak. Ze waren er allemaal en dikwijls zelfs in aantallen.

Voor mij blijft de Miura toch nog altijd de mooiste Lamborghini en misschien wel de mooiste auto ooit.

Airshow

Op het moment dat wij Wheels at The Palace bezochten was er een mini airshow gaande. Een aantal toestellen deden enkele fly-overs. Ik ken niet zoveel van vliegtuigen dus durf niet te zeggen welke type’s het waren. Aangezien we in Nederland vertoeven zouden het best wel Fokkers kunnen zijn.

Spyker

Er was een vrij grote delegatie auto’s aanwezig van het teloorgegane Nederlandse automerk Spyker. We konden vernemen dat er ondertussen een bedrijf is die de volledige service van Spyker auto’s op zich neemt.

Het is bij Jasper ontstaan als een hobby, hij bezat namelijk zelf een Spyker en had het best lastig om na de stopzetting van het merk zijn auto op een professionele manier te laten onderhouden. Hieruit ontstond SpykerEnthousiast dat gevestigd is in Nederland. Ondertussen onderhouden en restaureren ze Spykers van over de hele wereld en dit op zeer hoog niveau. Ze verkopen pré-owned Spykers en beschikken ook over zowat alle onderdelen.

Het verhaal van Spyker brengt ons naadloos bij Maarten de Bruijn.

DeBruyn Cars bv

Maarten de Bruijn die ooit aan de basis lag van de Spyker Silvestris is opnieuw aan de tekentafel gaan zitten en heeft een heel nieuwe auto ontwikkeld. Het betreft hier een DeBruyn Ferox V8, een eigenzinnige compleet met de hand gebouwde sportwagen. De auto beschikt over een atmosferische V8 en ligt in een handgemaakte lichtgewicht aluminium roadster. De Ferox V8 weegt amper 1050 kg, combineer dat met een 500 pk sterke 6.2 liter V8 en dan weet je dat dit vuurwerk zal opleveren.

Maarten de Bruijn kwam zijn nieuwe creatie hier op het event zelf voorstellen. De auto trok erg veel aandacht en naar verluidt zijn er ondertussen reeds drie verkocht. We hopen ze ooit tegen te komen op één of ander concours of nog beter op de openbare weg.

Auto handelaars

Op het Wheels at the Palace event waren een aantal autohandelaars aanwezig. Echter viel het niet echt op wat ons een perfecte manier lijkt. Soms komen we op events waar je eigenlijk bijna uitsluitend handel ziet. Niet dat er daar iets mee mis is hé maar hier ging dit op in het geheel en dat voelt gewoon een stuk rustiger aan.

Constructeurs

Welliswaar in mindere mate maar ook enkele constructeurs tekenden present. Zo zagen we Volvo, Porsche, Honda, BYD, Lucid en nog tal van andere. De meesten hadden een echt wel mooie stand. De merken met een geschiedenis in de autobouw toonden bijna uitsluitend classic cars.

Conclusie

Het was de eerste keer dat we Wheels at The Palace bezochten en het gaf ons echt een goed gevoel. Ook de locatie is echt top. We zagen dit vroeger ook bij de Classic Days toen dit event nog plaats vond op het domein van Schloss Dyck. Helaas zijn zij moeten uitwijken naar een parking waardoor de sfeer toch helemaal anders is geworden. Maar hier is dit dus niet het geval en we hopen dat ze nog lang op deze locatie kunnen blijven. Het is echt een aanrader om eens naartoe te gaan, de parking en het vervoer heen en terug daarnaartoe verliep ook vlot dus alleen maar complimenten voor de organisatie.

Bezoek zeker hun website.