Boek “Life in the fastest lane” van uitgeverij Taschen

Rainer W. Schlegelmilch. Porsche Racing Moments
Edition of 762
Hardcover, 356 pages; aluminum print cover tipped into a leatherette-bound spine, foil embossing; 34.4 x 40.8 cm, 5.8 kg, with acrylic, engraved bookstand, € 850; taschen.com

Dat ik het hier niet over het zoveelste Porsche boek heb mag duidelijk zijn vanaf je de naam Rainer W. Schlegelmilch ziet staan. Ik spreek hier namelijk over een legende in de motorsport fotografie.

Rainer Schlegelmilch at work. 24 Hours of Le Mans, 1971
© Pete Biro / Revs Institute

Het boek “Life in the fastest lane” is dan wel vooral over Porsche maar Rainer fotografeerde veel breder dan dat. Zo heeft hij wellicht de grootste motorsport fotocollectie ter wereld. Deze telt meer dan 600.000 beelden. Weet dat de overgrote meerderheid hiervan nog met klassieke filmrolletjes is genomen.

De collectie beelden van alleen Michael Schumacher telt al meer dan 30.000 fotos.

Driving to Esses: Porsche 908 L, No. 34, Joe Buzzetta / Scooter Patrick and Porsche 907 L, No. 67, Herbert Linge / Robert Buchet, entered by Philippe Farjon. 24 Hours of Le Mans, 1968
© Rainer Schlegelmilch / Motorsport Images

Rainer W. Schlegelmilch zijn motorsport fotocarrière starte in 1962 tijdens de 1000km op de Nürburgring.

In het boek word duidelijk waar de passie voor Porsche vandaan komt. Rainer was namelijk zelf een Porschist. Hij vertelt over hoe hij kon genieten om via talloze binnenwegen vanuit Frankfurt naar de diverse motorsport events te rijden. De afstanden bleken nooit een probleem, Le Mans, de 1000 km van Spa-Francorchamps en zelfs de Targa Florio in Sicilië bezocht hij met zijn Porsche.

Jacky Ickx. 24 Hours of Le Mans, 1985
© Rainer Schlegelmilch / Motorsport Images

Ik had met Wheels-and-things het geluk om een kort interview met Rainer te houden. Dus ik stelde hem een aantal vragen die ik graag met jullie wil delen.

In het voorwoord las ik hoe goed de band was met een groot aantal piloten in die tijd. Dus vroeg ik hem hoe hij dat deed, hier zijn antwoord.

“In de goede oude tijd stond je dichter bij de coureurs, ze werden niet beschermd door PR- en persmanagers. Je kwam ze ook overal buiten het circuit tegen en het was voor mij interessant om een praatje met ze te maken. De meesten, ook ingenieurs, enz. waren geïnteresseerd in je werk en camera-apparatuur. De coureurs hadden na de training vrije tijd, ze genoten met ons van de hotelzwembaden of de stranden. En natuurlijk waren ze na hun race tijd veel bereikbaarder toen ik ze in de paddock ontmoette. Zoals Ickx, Stewart, Bell, Fittipaldi…”

Sunrise at Le Mans: a lonely Porsche 935 is passing the Dunlop Bridge in the early morning hour.
24 Hours of Le Mans, 1978
© Rainer Schlegelmilch / Motorsport Images

Tal van bekende coureurs komen aan het woord in het begin van het boek. Zo ook zijn goede vriend Jacky Ickx. Ze zijn bijna samen opgegroeid in de motorsport. Jacky achter het stuur en Rainer ergens in de kant op de loer om de perfecte foto te maken.

Deze quote van Jacky Ickx zegt eigenlijk alles. “In dit werk over de Porsche Racing Moments die hij meemaakte tijdens de grote sportwagenraces, zie ik zijn handschrift in adembenemende beelden die ons meenemen in zijn fotografische verbeelding en zijn persoonlijke visie op waar Porsche voor staat in de racerij.”

The third-place Porsche 908/2 driven by Vic Elford at the Brünnchen, one of the best places for photographs of airborne cars. 1000 km Nürburgring, 1969
© Rainer Schlegelmilch / Motorsport Images

De collectie adembenemende foto’s in dit boek begint in 1963 en neemt je mee naar een andere tijd en een andere wereld. Ze nemen je mee op een reis door de geschiedenis van de Porsche enduranceraces, van Le Mans tot Monza, via de Targa Florio en Spa-Francorchamps. En met zijn eigen woorden bij de foto’s toont en vertelt Schlegelmilch fascinerende verhalen vanaf het circuit.

Tijdens de periode van 1962 tot 1970 nam Rainer quasi uitsluitend foto’s in zwart/wit. Vanaf 1970 werden er meer kleurfoto’s genomen en vanaf dat moment kwam je zijn foto’s ook meer tegen in magazine’s of op kalenders. Vanaf 2004 begon Rainer ook deels digitaal te fotograferen.

Toen ik Rainer vroeg naar zijn favoriete circuit kwam al snel het volgende antwoord

” Voor sportwagens: Le Mans, 24 uur, zonsopgang, dramatisch in de nacht, hardste race. En voor de
F1: Monaco, fantastisch stadscircuit, auto’s het dichtst bij de camera, geweldige achtergronden.”

The Porsche mechanics have their tools ready for immediate use at the pit stops. In the background: the Porsche 911 T of Claude Ballot-Léna / Guy Chasseuil. 24 Hours of Le Mans, 1969
© Rainer Schlegelmilch / Motorsport Images

Uiteraard zijn de auto’s het belangrijkst in het boek maar het is ook fascinerend op welke manier Rainer de mensen rond en in de auto’s in beeld brengt. Als je foto’s bekijkt waar mecaniciens opstaan dan kan je de olie aan hun handen bijna ruiken.

Rudi Lins / Gérard Larrousse, Porsche 908/2, passing Collesano, watched by the children of the village. Targa Florio, Sicily, 1969
© Rainer Schlegelmilch / Motorsport Images

De foto hierboven met een Porsche 908/2 tijdens de Targa Florio toen deze door Collesano scheurde en werd aangemoedigd door de kinderen van het dorp is ook zo een fantastisch beeld. Ook dit soort foto’s typeren Rainer, hij toont de interactie tussen de race en de toeschouwers. Dit soort beelden kom je regelmatig tegen in het boek en maken het daarmee voor mij extra boeiend. Mocht je trouwens ooit in de buurt van Collesano komen bezoek dan zeker het Museo Targa Florio. Het blijkt meer dan de moeite waar te zijn.

Porsche 908 / 3 Pedro Rodríguez / Leo Kinnunen, entered by John Wyer (second). Targa Florio, Sicily, 1970
© Rainer Schlegelmilch / Motorsport Images

De heel specifieke door Schlegelmilchs toegepaste zoomtechniek ook wel motion shots genoemd komt regelmatig aan bod in het boek. Het is wellicht deze techniek die Rainer W. Schlegelmilch de meeste bekendheid heeft opgeleverd. Je wordt als het ware echt in de foto getrokken en de snelheid en energie spatten er echt vanaf.

Uiteraard stelde ik Rainer de vraag hoe hij tot deze techniek was gekomen, hij vertelt het u zelf.

” In 1969 kocht ik mijn eerste zoomlens voor een Nikon. Ik had het idee om hem te gebruiken om de snelheid van een rijdende raceauto’s te laten zien.
Bij de Targa Florio dat jaar zette ik de camera met de zoom op een statief en ging naar een bocht van het circuit met mensen erachter op een heuvel.
Ik bevond me in de hoek buiten in de sloot langs de weg. Toen er een auto midden in beeld kwam recht naar mij toe, drukte ik de ontspanknop in met een lange belichtingstijd en opende op hetzelfde moment met mijn linkerhand de zoom. Resultaat: de auto was bijna scherp, bewoog voor me uit en de achtergrond met de mensen was als een explosie van kleuren. Dat was mijn techniek in racefotografie, vooral in F1 voor de komende 50 jaar!”

Het boek bevat foto’s over een periode van 1963 tot 1988 en telt 356 pagina’s. De oplage is erg beperkt en op het moment van schrijven zijn de eerste 200 ‘special editions’ al uitverkocht.

Fotocredits: PAOLO D’ALESSIO

De foto hierboven toont Rainer W. Schlegelmilch zes jaar geleden in volle actie.

Ikzelf heb genoten van het boek én het interview met Rainer W. Schlegelmilch en ik kan het boek alleen maar ten volle aanbevelen!

Het boek komt met een acryl gegraveerde boekenstand, weegt 5,8 kgr en telt 356 pagina’s.
De foto’s in dit artikel zijn voorzien door Taschen.

Te bestellen bij uitgeverij Taschen onder ISBN Nr. 978-3-8365-9461-5

Bezoek de Taschen Website
Bezoek de Rainer W. Schlegelmilch Website