Interclassics in Brussels Expo

Vrijdag, zaterdag en zondag 17-18-19 november was het terug Interclassics Brussel. Zeg gerust het grootste indoor classic car event van het land. We nemen je even mee doorheen dit jaarlijkse event.

Thema 100 Jaar 24 uur van Le Mans

De meeste indoor classic car events werken rond thema’s en zo ook Interclassics te Brussel. Dit jaar was het thema 100 jaar 24 uur van Le Mans. Het moet gezegd dat ze bij Interclassics dit jaar echt hun best hebben gedaan.

De hele patio van de Brussels Expo was ingedeeld als een heuse Le Mans site. Met meer dan twintig tentoongestelde raceauto’s was dit best een indrukwekkende tentoonstelling met tal van topstukken.

Naast deze prachtige auto’s waren er exclusieve signeersessies met Emanuele Pirro,Jürgen Barth en de Belgische rijdster Christine Beckers. Dit trio tekende voor maar liefst zes Le Mans overall overwinningen en zes klasse overwinningen op het beroemde Franse circuit.

Matra MS660

We zagen ook een Matra MS660 met zijn eigen ontwikkelde V12. Deze auto produceert een geluid dat eens je het hebt gehoord op circuit je wellicht nooit meer vergeet. De door Matra ontwikkelde V12 heeft een cilinderinhoud van 2899 cc en produceerde 450 pk bij 9500 toeren. De auto is geproduceerd van 1969 tot 1972

Turbine auto

Iedere tentoongestelde auto heeft zijn eigen geschiedenis en veel van de tentoongestelde auto’s hebben ook overwinningen op hun palmares. Maar eentje trok toch speciale aandacht vanwege de toch wel erg opvallende uitlaatpijpen.

Het betreft hier een Howmet TX. Van deze door een helicopterturbine aangedreven prototype kunnen we wel stellen dat die toch redelijk bijzonder is. Deze Amerikaanse auto is ontwikkeld en gebouwd door Bob Mc Kee en Ray Heppenstall met als doel om in 1968 in het World Endurance kampioenschap te racen.

Deze Howmet XT is de eerste en enige turbineaangedreven auto die ooit een race heeft gewonnen. Hij nam mee aan tal van races waaronder de 24 uur van Daytona, 12 uur van Sebring, de Brands Hatch 500 BOAC en de 24 uur van Le Mans.

De turbine levert 400 pk bij 57000 toeren voor een gewicht van slechts 750 kgr. De Howmet is in 2005 compleet gerestaureerd en kreeg ook een nieuwe turbine omdat de oude onherstelbaar bleek te zijn.

Team Feryn met Koen Wauters

Dat Koen Wauters kan zingen weet wellicht iedereen. Velen weten ook dat hij een gepassioneerd rallyrijder is. Zo heeft hij al menig Parijs – Dakar avontuur op zijn palmares staan. Tussen 1996 en 2012 nam Koen twaalf keer deel aan deze zeer uitdagende rally. Koen laste een pauze in van tien jaar om zijn kinderen te zien opgroeien maar nu lonkt het avontuur opnieuw.

Na de tegenval om vorig jaar niet te kunnen starten zijn ze nu met team Feryn weer helemaal klaar voor een nieuw avontuur. Met een helemaal nieuwe en vooral veel lichtere wagen starten ze begin januari in Monaco. Ze nemen deel aan de Africa Eco Race, deze is vergelijkbaar met de vroegere Dakar-rally toen die nog in Afrika doorging. Wij gaan ze volgen 😉

Aston Martin Victor

Er zijn zo van die auto’s die je bijna nooit te zien krijgt. Deze Victor van Aston Martin is er zo eentje. Dat we deze one-off te zien krijgen is wellicht omdat er een Belgisch kantje aan zit. De auto is helemaal met de hand gebouwd door de speciale Q-afdeling van Aston Martin voor een Belgische klant.

De eigenaar had veel inspraak bij de bouw van deze auto en zo zit er een behoorlijk zeldzame handgeschakelde transmissie in. Dat exclusiviteit moet worden betaald wordt verklaard door het prijskaartje van 2,3 miljoen euro.

D’Ieteren is prominent aanwezig

De meest opvallende stand is zonder twijfel die van de groep D’Ieteren. Ze zijn aanwezig met Bentley, Porsche en Lamborghini op een oppervlakte van 3000 m².

Of zoveel ‘jong’ geweld echt past op een classiccar salon laten we in het midden. Het zijn in ieder geval mooie auto’s met nog een echte motor.

75 jaar VW Belgium

Op 17 maart 1948, dus 75 jaar geleden tekende D’Ieteren een akkoord met het merk uit Wolfsburg om vanaf dan VW in te voeren in België. Tijdens deze editie van Interclassics wordt de verjaardag in de spotlights gezet door de Belgische VW Club in paleis 4. Acht modellen prijken op de echt wel mooie stand

Prijsuitreikingen

De meeste classic car shows gaan gepaard met keuringen van bepaalde auto’s. Zo kom je bijna iedere keer wel een ‘Best of Show’ tegen of een ‘Best Restauration’ enz. Dat is hier uiteraard niet anders. We pikken er graag twee uit voor jullie.

In de categorie “Best of the sixties” was de eerste prijs voor deze Aston Martin DB4.

Deze Volvo Amazon behoorde ooit toe tot de Scandinavische Politie en stond in een uizonderlijk goede staat te pronken op de stand van de Volvo club.

Minder thema’s meer verkoop

In het verleden telde Interclassics bijna altijd meerdere thema’s. Nu was het er maar eentje namelijk de 24 uren van Le Mans. Dit thema was zonder discussie heel mooi uitgebouwd. Het zou nog fijner zijn geweest mocht er toch nog een tweede of derde thema zijn geweest. Nu waren er naast dat éne thema vooral veel handelaars waar de auto’s dikwijls erg dicht op elkaar staan op hun standen (al zijn er uitzonderingen).

Mooi aanbod

De aanwezige handelaars hadden wel hun best gedaan door met een heel gevarieerd aanbod te komen. We herinneren ons nog edities waar je bijna eender in welke richting je keek vooral Porsche 911 zag staan. Dat is gelukkig nu anders. Deze variatie maakt een bezoek aan Interclassics alleen maar interessanter.

Rariteiten

Niettegenstaande het logo op de motorkap en de wieldoppen is dit geen BMW maar een EMW. Voluit geschreven Eisenacher Motoren Werk. Het betreft hier een BMW 340 Typ 340-0 EMW die gebouwd is in 1950. Het betreft een zeldzaam exemplaar want er zijn er wereldwijd maar drie meer gekend. De auto heeft een heel grondige restauratie ondergaan en staat in uitzonderlijk goede staat. De prijs was op aanvraag.

Low budget afdeling

Droomauto’s zagen we genoeg tijdens ons bezoek aan Interclassics Brussel. Maar heel dikwijls zijn deze auto’s voor veel bezoekers financieel onbereikbaar. Daarom is er al enkele edities ook een gedeelte waar het aanbod onder de 25000 euro blijft.

Dikwijls zijn dit youngtimers maar hier en daar zit er ook een echt pareltje tussen zoals deze BMW1600-2 uit 1967.

Kunst & kunstenaars

Bij de meeste indoor evenementen staan er een aantal stands met kunstwerken en dat was nu niet anders. Naar ons aanvoelen was er zelfs meer aanbod dan bij vorige edities.

Het is trouwens altijd leuk om kunstenaars aan het werk te zien.

Conclusie

Interclassics stelt nooit teleur ook dit jaar niet. Qua bezoekersaantal is er wellicht een record verbroken en dat konden we tijdens ons bezoek ook merken. De interesse voor classic cars is nog lang niet gaan liggen. Het mooi uitgewerkte thema en de compleet gevulde hallen met de mooiste klassiekers weten duidelijk de mensen aan te spreken.

Meer info kan je altijd terugvinden op de website van Interclassics.

In Januari is het trouwens Interclassics Maastricht, misschien een idee om al in je agenda te noteren! De tickets zijn al te koop.