Jaguar SS100 – Het opmerkelijke verhaal van 18008

In de reeks Exceptional Cars zijn we met de uitgave van Jaguar SS100 – The remarkable story of 18008 reeds aan het elfde boek van deze serie.

Het boek

De slanke SS100 werd in 1935 gelanceerd en was een mijlpaal voor het bedrijf dat William Lyons had opgericht als Swallow Sidecars en dat later zou uitgroeien tot Jaguar. Als eerste echte competietieauto die de Jaguar-naam droeg, trok hij al snel de aandacht van coureurs die zijn competitiepotentieel zagen – en chassisnummer 18008 zou misschien wel de beroemdste SS100 van allemaal worden.

BKW 77

Hij stond vooral bekend onder zijn registratienummer BWK 77, of gewoon als ‘Old Number 8’. De auto werd nieuw verkocht aan Sammy Newsome voordat hij werd teruggekocht door de SS Cars-fabriek. Het zou de ontwikkelingsauto van de fabriek worden en haalde de krantenkoppen toen het echtpaar Tommy en Elsie Wisdom in 1936 een strafpuntloze race neerzette tijdens de International Alpine Trial.

Ombouw

De BWK 77 werd omgebouwd tot een lichtgewicht 3,5-liter en racete op prestigieuze locaties als Brooklands en Shelsley Walsh. Uiteindelijk werd hij na de Tweede Wereldoorlog verkocht aan privé-eigenaren. Zijn competitiegeschiedenis eindigde daar echter niet. De latere eigenaars zijn deze gerespecteerde SS100 blijven gebruiken op de manier waaraan hij gewend was geraakt en dit 11e boek in de serie Exceptional Cars van Porter Press International brengt zijn opmerkelijke verhaal tot op de dag van vandaag.

Belangrijkste punten uit het boek

Het volledige verhaal van 18008’s carrière als fabrieksauto, inclusief zijn strafvrije race in de 1936 International Alpine Trial in handen van Tommy en Elsie Wisdom.

Onthullende profielen van elke privé-eigenaar en hun competitieve prestaties met deze unieke SS100.

Schitterende foto’s van de gehele sportieve geschiedenis van de auto – van de Schotse Rally in 1936 tot de Six Hours Historic Meeting in Spa in 2022.

De evolutie van BWK 77 – van fabrieksvorm tot lichtgewicht racer en de restauratie eind jaren 1960.

Een prachtige reeks studiobeelden van ‘Old Number 8’, zoals gefotografeerd door John Colley.

Iets over de auteur

Chas Parker verruilde een carrière in de astronomie, gedurende welke hij persvoorlichter was voor de Royal Greenwich Observatory, gevestigd in Herstmonceux in East Sussex, voor het schrijven over zijn andere grote interesse, motorsport. Hij werkte zeven jaar als subredacteur bij Motorsport News, waar hij vaak verslag deed van evenementen zoals het Goodwood Festival of Speed, Goodwood Revival en Silverstone Classic.

Hij heeft 13 boeken geschreven, waaronder geschiedenissen van Brands Hatch en Silverstone, samen met Haynes handleidingen over de Jaguar D-type, Bugatti Type 35 en Lola T70. Hij heeft ook boeken geschreven in Porter Press International’s Great Cars and Exceptional Cars series over de Jaguar XK 120, C-type en D-type, evenals Ford Model T: An Enthusiast’s Guide en The Michael Turner Collection. Samen met co-auteur Philip Porter stond hij op de shortlist voor de 2017 RAC Motoring Book of the Year Award voor de titel Great Cars Jaguar C-type – The Autobiography of XKC 051. Hij woont in East Sussex met zijn vrouw Diane.

Het boek kan worden besteld bij de betere boekhandel of bij Porter Press onder ISBN nummer: 978-1-913089-60-3