Mido lanceert de nieuwe Multifort TV Big date een toegankelijk stijlvol uurwerk.

MIDO viert 50 jaar Multifort en brengt een nieuwe versie uit van zijn Multifort TV Big Date. Lees in dit artikel alles over deze nieuwe heruitgave.

Introductie

MIDO is een merk met een rijke geschiedenis en werd opgericht in 1918. In de quartz crisis van de jaren 70-80 kwam MIDO in zwaar vaarwater en werd het in 1985 onderdeel van de Swatch groep.

De Multifort TV Big Date die we in dit artikel bekijken heeft met zijn vierkante vorm een duidelijke verwijzing naar hun Multifort model van 1973 waar deze vorm voor het eerst werd voorgesteld. Na 50 jaar is het in 2023 dus het ideale moment om van dit model een herwerkte versie uit te brengen.

Het uurwerk

De Multifort TV Big Date verwijst, zoals in de naam opgenomen, naar de oude beeldbuis TV van vroeger. Deze vorm vinden we ook bij producenten zoals Tag Heuer met zijn Monaco model als Patek Philippe met zijn Aquanaut model terug. Sommige houden hiervan andere dan weer niet maar over smaak en stijl heeft iedereen zijn eigen mening.

De Big Date die zich op de 12 uur positie van het uurwerk bevindt is op een prachtige manier uitgevoerd en doet ons denken aan de datum uitvoering van een Glashütte Original of A. Lange & Söhne uurwerk. De aanpassing van de datum is niet geleidelijk zoals bij andere uurwerken maar onmiddelijk als de dag wijzigt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een systeem van 2 verschillende schijven die elk een deel van de 2 datum posities zijn en wat je normaliter enkel terugvind in een uurwerk dat een pak duurder is.

Qua personalisatie geen gebrek want de Multifort TV Big Date is beschikbaar in 3 verschillende kleuren (grijs, blauw en groen) qua wijzerplaat die centraal starten en met een gradient naar de buitenkant overgaan naar zwart. De wijzerplaat heeft ook enorm veel diepte. De horizontale lijnen geven een mooi dieptegevoel aan de wijzerplaat. Met uitzondering van de 12u aanduiding is elk uur voorzien van een bolletje of streepje met Super-LumiNova op de wijzerplaat waardoor het uurwerk ook bij condities met minder of geen licht ook perfect afleesbaar is. Stiekem hadden we wel gehoopt dat de datum ook in Super-LumiNova was uitgevoerd. In de rand van de wijzerplaat zijn op 3, 6, 9 en 12 uur ook de seconde aanduidingen aangebracht.

Naast de wijzerplaat zijn er 3 verschillende horlogebanden verkrijgbaar. Een stalen versie met brede H-vormige (met gepolijste centrale schakels) schakels biedt een kenmerkende, op de jaren zeventig geïnspireerde, geïntegreerde armbandstijl. Het heeft een verborgen vlindersluiting met het Mido-logo erop. Nadeel van de vlindersluiting is dat er geen micro-aanpassingen mogelijk zijn waardoor een perfecte pasvorm wel eens moeilijk kan zijn.

Naast de stalen versie is er ook een blauwe en rubberen horlogeband verkrijgbaar die het horloge een sportieve, speelse vibe geven en waardoor je hetzelfde uurwerk toch op verschillende gelegenheden een andere “look and feel” kan geven. De rubberen versie van de horlogeband heeft hetzelfde 3D patroon als de gepolijste centrale schakel op de stalen band zodat dezelfde stijl wordt nagebootst. Alle horlogebanden zijn door de veerpennen met snelsluiting zeer makkelijk en snel verwisselbaar.

Als we het uurwerk omdraaien zien we een transparante onderkant die het automatisch MIDO Caliber 80 laat zien. Dit binnenwerk is gebaseerd op de ETA C07.651 beter bekend als het Powermatic 80 movement van de Swatch groep. Dit binnenwerk heeft een gangreserve van 80 uur en doet zijn werk op 21.600 vibraties per uur. Daarnaast is het uitgerust met de revolutionaire Nivachron™ balansveer. Deze nieuwe, op titanium gebaseerde metaallegering staat garant voor precisie en vermindert het effect van magnetische velden, terwijl het tegelijkertijd een grote weerstand biedt tegen schokken en de effecten van tijd.

Specificaties

KAST
39.20mm diameter, 11,5 mm hoogte , 100m (10 ATM) water bestendig. Antireflecterend saffierglas.

BINNENWERK
Automatic Mido Caliber 80 (base ETA C07.651) met 80 uur gangreserve, Frequentie: 21’600 trillingen per uur

Functies : Uren, minuten, seconden. Grote datum aanduiding op 12 uur.

PRIJS
1140 euro met stalen band en 1110 euro met rubber band.

REFERENTIE
M049.526.11.041.00

Conclusie

Een uurwerk met dit niveau van afwerking en met een zeer betrouwbaar binnenwerk voor een prijs van rond de 1000 euro is eerder ongezien. Tel daarbij de tal van mogelijkheden naar personalisatie toe dan denk ik dat we deze ten sterkste kunnen aanbevelen als een stijlvol dagelijks uurwerk.

Klik hier voor meer info of om dit uurwerk aan te kopen.