TECHNO-CLASSICA ESSEN 2023

33é Editie

Op 12 april opende de 33é editie van Techno-Classica Essen haar deuren. De organisatie heeft er ook dit jaar alles aan gedaan om de auto en meer bepaald de classic car liefhebber naar Essen te trekken. De grote variatie in de aangeboden voertuigen en memorabilia helpen hier zeker in mee. Of je nu op zoek bent naar een pre-war, een raceauto, een oldtimer vrachtwagen, een motor, onderdelen of boeken. Het is er allemaal en in overvloed. Ben je op zoek naar info over jouw favoriete merk, dan zal je met ruim 200 aanwezige clubs ook zeker je antwoorden vinden.

De classic car sector doet het eigenlijk nog altijd zeer goed. Het staat zelfs in schril contrast met de gewone autosalons. Bij het schrijven van dit artikel hoorde ik net dat het autosalon te Brussel in 2024 niet zal doorgaan vanwege te weinig interesse door de merken. Op classic car shows is het gewoonweg drummen, zoveel volk is er dikwijls. Dus het gezegde ‘The Future is Classic’ lijkt toch wel steek te houden.

De fakkel wordt doorgegeven

Wellicht is het daarom dat de classic car evenementen en shows het zo goed doen. De tentoongestelde variatie is immers uitermate groot en de techniek dwingt respect af. Hopelijk kan het nog lang zo blijven. Het ziet er trouwens wat dat betreft best goed uit want we zien dat ook de jeugd de nodige aandacht heeft voor het classic car patrimonium.

Het aanbod was zoals altijd heel gevarieerd al merk je net als bij Retromobile toch enig chauvinisme. Zo zie je in Parijs steevast meer Franse merken daar waar hier de Duitse merken toch meer gewicht in de schaal leggen.

Verjaardagen

Verjaardagen doen het altijd goed en dat was ook bij deze editie niet anders. we overlopen even het lijstje van wat er zoal te vieren viel.

● 100 years of MG
● 75 years of Porsche
● 75 years of Citroën 2CV – the Duck
● 70 years of Corvette
● 60 years of Mercedes-Benz 600
● 60 years of Mercedes-Benz 230 SL Pagoda
● 60 years of Lamborghini (S.I.H.A. special exhibition)
● 50 years of BMW 2002 turbo
● 50 years of Volkswagen Passat

De ene verjaardag zal allicht iets meer opvallen dan de andere. Niet dat ik iets tegen de VW Passat heb hé, maar ik denk niet dat er daar evenveel volk naar zal komen kijken dan naar bvb 60 jaar Lamborghini.

60 jaar Lamborghini

Het middenplein in hal 5 was gereserveerd voor het jarige Lamborghini. Zowat ieder model dat het merk heeft gemaakt stond tentoon. De autoafdeling is opgericht in 1963, het merk Lamborghini is echter gestart in 1949 met de bouw van tractoren. Op een andere plaats in de beursgebouwen stond een groep tractoren tentoon.

60 jaar Mercedes-Benz 600

De Lamborghini’s sprongen dankzij hun ereplaats het meest in het oog. Mercedes had echter ook een opvallend mooie voorstelling van hun Mercedes-Benz 600. Ze toonden o.a. de laatste geproduceerde Mercedes 600 die ze letterlijk in de bloemetjes zetten. De 600 was een imposante verschijning en in Pullman uitvoering zet deze zelfs een lengte van 6,24 meter neer.

Show & Verkoop

Techno-Classica is één van de grotere indoor classic car beurzen. Er waren meer dan 1.100 exposanten en ruim 200 clubs aanwezig. In totaal stonden er meer dan 2700 voertuigen te koop. En er is heel veel verkocht, dat konden we goed zien aan de vele bordjes met ‘verkauft’ op.

Best of Show

Elke Techno-Classica show worden er tal van awards en prijzen uitgereikt. Zo is er ieder jaar een ‘Best of show’. Dit jaar ging die naar de Spaanse Pegaso Z102, een auto die we wel eens meer zijn tegengekomen. Dus kijk zeker eens naar ons verslag over Pegaso.

Bij veel classic car shows hebben ze het aanbod breder gemaakt door ook youngtimers toe te laten. Soms gaat het naar mijn gevoel wel erg ver want auto’s die amper tien jaar oud zijn horen niet echt thuis op een classic car event. Maar dat is dan eerder mijn persoonlijk gevoel hierover, langs de andere kant trekken ze mede hierdoor een breder publiek aan.

Er zijn plaatsen voorzien waar je als particulier met je auto kan staan om hem te verkopen. Dat gaat van een simpele 2CV tot een Maybach. Je vindt echt in iedere prijscategorie wel iets te koop.

BMW 2002 Turbo

De BMW 2002 Turbo mag dit jaar ook 50 kaarsjes uitblazen. Kenners omschrijven de 2002 Turbo als één van de meest radicale auto’s van dat moment. Een cilinderinhoud van 2 liter, een KKK turbo, 168 pk en een gewicht van amper 1038 kgr maakten deze BMW extreem snel voor die tijd. Het is op dit moment één van de meer waardevolle BMW’s.

Ook altijd interessant om zien is mensen die ambachten uitoefenen zoals je hier kan zien bij deze plaatbewerkers. Die kennis mag ook niet verloren gaan want daar waar je voor een moderne auto gewoon een nieuw spatbord besteld is het bij de oude auto’s dikwijls maatwerk.

Autoclubs

Eerder vermelden we al dat er ruim 200 clubs aanwezig waren op Techno-Classica Essen dit jaar. En ook bij de clubs zijn er wedstrijden. Dikwijls gaat het hier over de originaliteit en dit jaar ging de Opel Commodore B Club van Duitsland aan de haal met de eerste prijs.

Musea

Musea maken ook gebruik van populaire classic car evenementen om hun bekendheid te vergroten. Zo zagen we deze prachtige Maserati 250F die uitgeleend was door het automuseum van Turijn. Het zou om het exemplaar gaan waar in 1957 Juan Manuel Fangio het wereldkampioenschap F1 mee heeft gewonnen.

Restauratie

Restauratiebedrijven zijn ook steeds van de partij. Sommigen pogen het originele karakter van de auto zoveel mogelijk te bewaren terwijl anderen de auto dikwijls beter maken dan toen hij de fabriek verliet. Anderen specialiseren zich dan weer op één segment, bvb motorrevisie. Keuze te over en ze blijken allen goed hun werk te hebben.

In Essen zijn ieder jaar ook een aantal standhouders met uitsluitend klassieke motoren. Wij kijken er misschien iets minder naar maar ook dit blijkt een groeiende markt te zijn. Onlangs bracht Taschen daar een mooi boek over uit dat we kort hebben besproken.

Memorabilia & boeken

Zoals op de meeste classic car events zijn er tal van standen met memorabilia, boeken, modelauto’s en onderdelen. Techno-Classica Essen is daar niet anders in. Ik zou zelfs het tegendeel beweren want ook dat aanbod is hier aanzienlijk groot.

Conclusie

Techno-Classica Essen is steeds de afsluiter van het indoor seizoen en op moment van schrijven zitten we al volop in de lente en ligt Spa-Classic zelfs al achter ons. Techno-Classica Essen is echter meer dan de moeite van een bezoek waard. Het is één van de grotere indoor events in Europa samen met Retromobile. Wij zijn volgend jaar terug present. Misschien moet je even in je agenda kijken en 3 tot 7 april 2024 al noteren. Je zal er geen spijt van hebben.