Salon Privé Londen

Na een eerste bijzonder geslaagde versie van Salon Privé London in 2022 was het uitkijken hoe ze het dit jaar zouden doen en of ze de eerste versie konden overtreffen.

20 april Chelsea Park Londen, het lijkt wel of ze een deal hebben gesloten met de weergoden want net als vorig jaar lijkt het ook nu weer een prachtige dag te worden voor de tweede editie van Salon Privé London.

De persvoorstelling start al om 8u00 in de ochtend. De introductie is net als vorig jaar door de broers Andrew & David Bagley. Zij zijn ook de organisatoren van Salon Privé op het domein van Blenheim Palace. Het is David Bagley die ons meeneemt voor een tour over het domein langs de verschillende exposanten. De vroege start heeft als voordeel dat er dan nog geen toeschouwers binnen mogen waardoor het buiten de persgenodigden eerder rustig is op het domein.

Premiere’s

Net als vorig jaar waren er tal van premieres, de ene al wat indrukwekkender dan de andere. Zo passeerde de nieuwe Abarth 500e Scorpionissima, een Maserati GranTurismo Trofeo, de Rolls-Royce Phantom Extended, de Hennessey Venom F5 Roadster, de Wiesmann Project Thunderball, Theon Design toonde de ITA001, gebaseerd op een Porsche 964. We zagen ook de Britse premiere van de Polestar 3 en de nieuwe Genesis GV60. Maar we zagen ook de spectaculaire Delage D12 Hypercar.

Classic cars

Het fijne aan Salon Privé London is de mix tussen oud en nieuw. Op die manier spreken ze uiteraard een veel grotere groep potentiële kopers aan maar het geeft ook gewoon meer schwung aan het geheel.

Dat Richard Hammond met veel aandacht ging lopen stond in de sterren geschreven. Hij stelde hier een prachtige Delahaye 135 MS voor die in zijn bedrijf ‘The Smalest Cog‘ is gerestaureerd.

Uiteraard ging het niet alleen om Richard Hammond want in totaal stonden er niet minder dan 60 van ’s werelds fijnste classic cars tentoon op ’the lawn’ van Chelsea Park. En dat er een paar speciale tussenstonden kom je verder in het artikel nog te weten.

Niet alleen auto’s

Mochten we de term ’ter land, ter zee en in de lucht’ willen gebruiken zouden we er nog niet eens zover naast zitten. Zo zagen we Sloane Helicopters hier staan met een R66 Turbine.

Maar we konden ook diverse jachten bewonderen. Zo stond er een nieuwe Riva Iseo tentoongesteld.

Maar ook enkele tot in de puntjes gerestaureerde jachten uit de jaren ’50 – ’60. Echte pareltjes waren het. Als je dan even naar de website van Andrews Boathouses kijkt dan zie je al snel dat het niveau van restauratie hier heel hoog ligt. En dat kan je gerust als rode draad zien doorheen Salon Privé London. Het niveau is hier namelijk zeer hoog, alleen de mooiste en beste producten en voertuigen komen hier aan bod.

Uurwerken & juwelen

Zoals eerder vermeld wil Salon Privé London een salon zijn waar iedereen zich kan amuseren. Zo was Mont Blanc aanwezig met een mooie stand waar ze hun nieuwste uurwerken voorstelden aan het grote publiek. We konden kennismaken met de nagelnieuwe GLACIER collectie. Een prachtig uurwerk waar tal van speciale technieken in zijn gebruikt.

De wijzerplaat van deze reeks is speciaal bewerkt. De glaciale textuur werd bereikt met een bijna vergeten oude techniek genaamd gratté-boisé. Hiermee bereikt men een heel speciaal relief in de plaat.

Maar ook de tekening op de achterzijde van het uurwerk is met een speciale laser aangebracht waardoor het reliëf en de kleurschakering ontstaat.

Boodles is net als vorig jaar één van de hoofdsponsors van het Salon Privé London event. Ze zijn dan ook prominent aanwezig met een grote luxetent. Terwijl meneer zich vergaapt aan de talrijke classic cars wordt mevrouw geëntertaind bij Boodles. Iedereen tevreden zeker.

Het is ook Boodles die voor de tweede keer op rij een verkiezing houdt voor wie het mooiste hoofddeksel draagt. Er werd dan ook druk geoefend getuige de foto hierboven.

Elektrificatie

Of je nu voor of tegen bent laten we in het midden maar hoe je het ook draait of keert we kunnen de elektrificatie van het wagenpark niet negeren. De elektrische Abarth met zijn fake pruttelgeluid is voor mij een voorbeeld van hoe het niet moet. Maak je een elektrische auto hou die dan gewoon stil. Wil je dat niet stop er dan een echte motor in.

Dat neemt echter niet weg dat er ook echt knappe nieuwe elektrische auto’s op de markt komen. Zo zagen we de premiere van de nieuwe Wiesmann Project Thunderball. Als je het mij vraagt echt wel een geslaagde omslag naar elektrisch rijden.

Ook de diverse tentoongestelde auto’s van Everrati trokken toch wel de aandacht. Ze vormen je bestaande auto om tot een elektrische versie. Ze doen dit niet met jou oude Renault maar wel met het meer exclusievere materiaal. Dus heb je nog ergens een Porsche 911, een Ford GT40, een Mercedes Pagode en ja zelfs een Land Rover Defender staan dan helpen ze je graag. Door de elektrificatie kan je met je auto terug zonder beperkingen de LEZ binnen.

En het fijne aan de werkwijze van Everrati is dat er aan het interieur van je auto niet geraakt wordt. Geen grote displays in een classic car, want als je dan toch al elektrisch wil gaan rijden met je klassieker denk ik niet dat je zit te wachten op een display in je auto. Neen, ze doen dit echt heel netjes. Echt knap wordt het als je weet dat heel het proces omkeerbaar is. Als je dus na enkele jaren om welke reden dan ook je wagen terug in originele staat wil en alle onderdelen netjes hebt bijgehouden dan kan dit.

Bruut geweld op benzine

Hennessey

Ze zeggen wel eens dat de verbrandingsmotoren dood zijn. Dat niets minder waar is hebben oa Hennessey, Delage en Theon Design ons hier wel getoond.

Hennessey, vooral bekend voor het tunen van Amerikaanse muscle cars stelde hier zijn Venom F5 Roadster voor. De 6.6 liter V8 twin Turbo levert maar liefst 1817 pk en stuw de auto naar een tot de verbeelding sprekende 499km/u. Dat ze bij Hennessey niet aan hun proefstuk zijn bewijzen de reeds 12000 getunede auto’s vanaf 1991. Hun missie is ‘we maken snelle auto’s sneller’.

Theon Design

Bij Theon Design doen ze het lichtjes anders. Daar gaan ze een donor Porsche (964) helemaal herbouwen en noemen het dan een recreation. Of ze gaan je Porsche gewoon minutieus restaureren, dit laatste doen wel meer bedrijven. Met hun recreation zijn ze eerder uniek, niet dat ze de enige zijn die dit doen maar op dit niveau vindt je er toch niet veel hoor.

Zelfs de motor herbouwen ze volledig en dit met de modernste technieken. Zo hebben ze drie atmosferische luchtgekoelde motoren. Een 3,6 liter die 285pk levert, een 3,8 liter met 370pk en een 4,0 liter die zelfs 400 pk levert. Niet genoeg? Dan kunnen ze op aanvraag een supercharger of een setje Turbo’s toevoegen.

Delage

De Delage zal wellicht de meest extreme van deze drie zijn. De atmosferische 7.6 liter V12 levert meer dan 1000pk. Weet dat het geheel slechts 1400kgr. weegt dan moet ik er wellicht geen tekening bij maken hé. Delage was een Frans merk die vooral sportieve auto’s bouwde begin twintigste eeuw. Echter overleefde het de financiële crisis van de jaren 30 niet en ging teloor. De Franse miljardair Laurent Tapie (zoon van) kocht de naam op en bracht deze D12 uit. De centrale zitpositie doet denken aan de McLaren F1, alleen is hier het tweede zitje ook centraal. Je zit dus achter elkaar in deze deurloze auto. Instappen doe je namelijk als het dak omhoog is gescharnierd.

Parade

Tijdens Salon Privé London zijn er twee parades, namelijk de ‘recente’ auto’s waaronder ook de hypercars en de classic cars. Het is voor beiden van belang zich te laten zien langs hun beste kant want eerder uniek is dat iedere auto hier ook effectief te koop is.

Tijdens de parade zijn het toch vooral de classic cars die met de meeste aandacht gaan lopen. uiteindelijk zijn dat allen toch auto’s met enige historiek.

Moeten we deze Maserati MC12 nu een classic car noemen denk ik niet. Dat het een echte head turner is staat buiten kijf. Met een oplage van amper 50 stuks krijg je deze op de basis van een Ferrari Enzo gebouwde supercar bijna nooit te zien laat staan al rijdend. Een knappe verschijning!

Ook altijd mooi om zien is zo een Alfa Romeo Pré War.

Whisky

De ene beroemdheid zoekt het in een restauratiebedrijf en de andere brengt een Whisky op de markt. Niet zomaar een whisky hoor want hier hangt een heel verhaal aan vast. Het Merk Coachbuilt is opgericht in 2022 door whisky schrijver George Koutsakis. George woonde jarenlang in Japan en kent de Japanse whisky industrie door en door. Hij wilde zelf een high-end whisky maken met focus op het blenden.

Nadat hij voormalig F1 wereldkampioen Jenson Button ontmoete besloten de twee samen te werken. Een goed idee zo blijkt want buiten het feit dat de whisky zeer goed onthaald wordt zijn ze erin geslaagd een samenwerking met Rolls-Royce op poten te zetten. Als eerste merk waarmee je in zee gaat kan dit al tellen. Jenson vertelde me dat dit slechts de start was en dat er meerdere samenwerkingen zullen volgen. Hun premium whisky past dan ook perfect bij de premium car industrie.

On the Lawn

Ik zei eerder al dat er toch wel speciale autos op het grasveld stonden. Zo konden we ook een Jaguar XJR-15 spotten met de naam Fangio erop. Hierop werden de wenkbrauwen gefronst, Fangio kan toch nooit met deze auto hebben gereden? Enig opzoekwerk vertelde al snel dat het om het neefje van de beroemde Fangio ging.

Zonder te weten over welk speciaal exemplaar dit ging was onze aandacht al getrokken door deze bijzonder mooie Aston Martin DB2/4 Vignale van 1954. Dit exemplaar bleek ooit besteld te zijn geweest bij het Italiaanse koetswerkbedrijf Vignale door de Belgische Koning Boudewijn die hem ook een hele tijd in zijn bezit heeft gehad.

De kleine vlagjes op de achterkant van de auto bevestigden dat er wel iets speciaals was met deze auto. Deze ‘one-off’ Aston Martin DB2/4 Vignale ging dan ook aan de haal met diverse prijzen. Of de auto verkocht is tijdens Salon Privé weten we niet. De prijs van £ 3.650.000 was dan ook niet verkeerd.

Conclusie

Salon Privé Londen is zoals eerder aangehaald een salon waar velen graag op zullen rondlopen. Er is letterlijk voor elk wat wils. En net als vorig jaar geven we nu opnieuw het advies om 18 tot 20 april 2024 alvast in je agenda te noteren. Eén dag op het salon en een paar dagen Londen. Volgens mij iets om naar uit te kijken. Meer info op de website van Salon Privé London.