Recordversie Interclassics Maastricht na twee jaar afwezigheid.

Na twee jaar van afwezigheid is Interclassics Maastricht terug. Ze zetten meteen terug de toon als één van de belangrijkste classiccar events in de lage landen.

Thema ‘Dutch Grand Prix Classics’

Zoals altijd werkt Interclassics met thema’s, als was het dit jaar enkelvoud. Eén thema en dat onder de noemer ‘Dutch Grand Prix Classics’. Stof én autos genoeg om een ruime stand mee te vullen dachten wij. Met de komst van Max Verstappen en de hierop volgende her ingebruikname van het circuit Zandvoort is in Nederland de interesse in de F1 fel aangewakkerd. Een passend thema dus.

De organisatie dacht er net zo over want het was smullen van de vele F1 bolides die tentoon stonden. We pikken er enkele uit.

Talbot Lago T26C

De Talbot Lago T26C die we hierboven zien sprong al direct in het oog. Normaal zie je die bijna uitsluitend in blauwe (Franse) kleur. Deze T26C won de Nederlandse GP in 1950 en 1951 met Louis Rosier aan het stuur. Wij plaatsten eerder onze GoPro op zo een Talbot Lago T26.

Arows-BMW A8

De Arrows-BMW A8 hebben we al meermaals tegengekomen. Niet verwonderlijk als we weten dat de Belgische Thierry Boutsen er in 1985 mee deelnam aan de Nederlandse GP. Na opgave eindigde Boutsen 12é in het klassement.

Ferrari Sharknose

Een Ferrari kan niet ontbreken in het rijtje en wat voor één. De Ferrari 156 “Sharknose” werd in 1961 bestuurd door Phill Hill en hij won de Nederlandse GP. Het zou trouwens een schitterend jaar worden voor Phill Hill want hij zou ook wereldkampioen worden in 1961.

Shadow-Ford DN9-23

De leeuw van Lammers werd hij ook wel genoemd. Deze DN9 is in 1978 en 1979 gebruikt door team Shadow. Tijdens het tweede seizoen zat de Nederlandse Jan Lammers achter het stuur. Het beste resultaat tijdens dit seizoen was P9 tijdens de Canadese GP. De Samson tabaksreclame liet de auto opvallen op circuit. Deze reclame is eerder toevallig op de auto gekomen toen Lammers een hele dag aan het hoofd van Herman Voogd had zitten zeuren voor sponsoring. Herman Voogd beloofde Lammers een sponsordeal als hij in de F1 geraakte. Zo geschiede en hierdoor werd de Shadow wellicht één van de meest opvallende F1 bolides ooit. Kijk zeker ook even naar het eerdere artikel van Joris hierover.

Max Verstappen

Formule 1 auto’s in Nederland zonder een link naar Max Verstappen, neen dat kon niet gebeuren. Dus ook de Red Bull Racing-Honda RB16B stond op display. Het was zonder twijfel de meest gefotografeerde auto van heel Interclassics al ging onze aandacht toch vooral naar de oudere F1 bolides.

Veel variatie

Buiten het F1 plein was het smullen van de mooiste classic cars die je maar kan dromen. En daar maken ze in Maastricht t.o.v. Brussel toch wel een verschil. Interclassics Maastricht is net altijd dat beetje chiquer dan Interclassics Brussel. Het kan aan ons liggen maar we ervaren het beiden zo, reden genoeg om ook jaarlijks naar Maastricht af te zakken.

Meer dan duizend auto’s

Er waren in totaal ongeveer een 1000 tal oldtimers aanwezig. Nu, even een correctie want we hebben al een tijdje verschillende categorieën hé. Zo hebben we de ‘youngtimer, een duidelijk in opmars zijnde groep. De ‘gewone’ oldtimer en uiteraard de ‘pre-war’ die volgens deze groep bezitters de enige echte oldtimers zijn. Laat ons zeggen voor ieder wat wils.

Om 1000 auto’s bijeen te krijgen moet het geheel toch een zekere aantrekkingskracht hebben. Want waarom zou je daar als handelaar gaan staan als er niks te vangen valt. Wel, blijkbaar is Interclassics een vijver met best veel vissen in. De aanwezige handelaars waren ook dit jaar zeer tevreden en de vele bordjes met ‘sold’ bevestigden dit. Sommige handelaars hebben zelfs al een aantal auto’s verkocht tijdens de opbouw.

Recordeditie

Op amper 4 dagen tijd hebben 35333 bezoekers de weg gevonden naar Interclassics Maastricht. Sommigen wellicht op zoek naar een nieuwe klassieker, anderen zochten misschien naar een mooi boek of een ander hebbedingetje. Maar de meeste bezoekers kwamen vooral om te genieten van al dit moois.

Maserati A6GCS Belinetta Pinin Farina

Een hele mond vol om een bloedmooie auto te omschrijven. Het zal wellicht de eerste klassieke auto zijn die je tegenkwam nog voor je het beursgebouw binnenliep. Deze auto werd in 1954 voorgesteld tijdens het salon van Turijn. Een 2000 Sport met een gesloten “berlinatta” koetswerk van Pinin Farina. De 2000 sport was een geliefde open tweezitter in de racerij. Echter door een kletsnatte Mille Miglia in 1952 vroegen meerdere Maserati klanten naar een gesloten variant. Via een Italiaanse verdeler is Pinin Farina aangesproken en zo zijn vier A6GCS/53 chassis voorzien van de elegante berlinatta-carrosserie. Tot vandaag behoren deze wagens (ze zijn alle vier bewaard gebleven) tot de meest begeerde historische Maserati’s.

Tazio

Mogen we een beetje chauvinistisch zijn? Ja zeker! Het magazine Tazio is op en top Belgisch en komt van de hand van Johan Dillen & Dirk de Jager en het is niet het doorsnee classiccar magazine. De meesten staan vol schreeuwerige reclame die je pogen vanalles aan te smeren. Bij Tazio kom je tot rust, een stijlvolle layout gedrukt op kwaliteitspapier zijn in ieder geval kenmerken. Ook de geplaatste artikels zijn steeds van hoog niveau. Ons advies, als je nog nooit eentje hebt gekocht dan moet je dat zeker eens doen! Het zal niet je laatste zijn. Meer info op hun website.

Restomod Maturo Stradale

Het wordt zo stilaan een hot topic die restomods. Als je nu deze Lancia Delta HF Integrale bekijkt van de hand van Maturo Competition Cars dan kan je niet anders dan in bewondering staan. Volgens het bedrijf de ultieme Integrale. Met ruim 100kg minder gewicht en een complete body van carbon kan dit bijna niet anders. Meer weten over restomods kijk dan zeker eens naar het gelijknamige boek van uitgeverij Waft.

Conclusie

Zoals iedere editie sta je verstomd over hoe ze zoveel moois bij elkaar kunnen krijgen. Wel in Maastricht lukt het iedere keer en het is net daarom samen met de toch wel exclusieve uitstraling dat wij volgend jaar zeker terugkomen. We kunnen jou als lezer alleen maar hetzelfde aanbevelen. Dus markeer je agenda voor 2024 op 11, 12, 13 en 14 januari en zak ook eens af naar Interclassics Maastricht. Je zal er geen spijt van hebben.