Top 10 begerenswaardige classic cars

Bij het naderende jaareinde horen blijkbaar lijstjes. We willen hierin niet achterblijven en hebben hieronder een lijstje opgesteld van de meest begerenswaardige classic cars. Al moet ik voor mezelf spreken want wat ik mooi vind hoeft niet perse voor jou als lezer ook zo te zijn. Niettemin ben ik er vrij zeker van dat velen onder jullie het redelijk met me eens zullen zijn.

Ferrari 250 GTO

De Ferrari 250 GTO is wellicht de absolute topper uit deze reeks. Zo is er een 250 GTO zoals we hierboven tijdens het FOS te Goodwood zagen verkocht voor 56 miljoen Euro. Dit klassieke Ferrari model waarvan er slechts 39 zijn gebouwd is zeer gewild bij verzamelaars vanwege zijn zeldzaamheid en race erfgoed. PinkFloyd drummer Nick Mason bezit de auto hierboven en hij zit ook aan het stuur.

Mercedes-Benz 300 SL Gulwing

De Mercedes-Benz 300 SL Gullwing die je hierboven in raceoutfit ziet springt er voor ons toch ook echt uit. Zijn bekendheid dankt hij niet alleen aan zijn vleugeldeuren. Ook de winst in zijn categorie van de Mille Miglia in 1955 heeft zeker en vast bijgedragen aan de bekendheid. Een uitzonderlijk mooi gelijnde auto die bij veel verzamelaars hoog op het lijstje staat.

Rolls-Royce Silver Ghost

De Rolls-Royce Silver Ghost is een luxe auto die werd geproduceerd in het begin van de 20e eeuw en wordt beschouwd als een van de best gebouwde auto’s van zijn tijd. De productie liep van 1906 tot 1925 en er werden 8416 stuks gebouwd. De auto beschikt over een zeven liter 48pk sterke zes in lijn motor die in vrijloop zo zacht draaide dat je er een muntstuk op kon balanceren.

Lamborghini Miura

De Lamborghini Miura is een auto die bij velen de titel ‘mooiste sportauto aller tijden’ krijgt. De Miura is geproduceerd van 1966 tot 1973 en kreeg in die periode tal van upgrades. De laatste serie met vermelding P400SV voor Super Veloce is ook de meest gegeerde. De dwars geplaatste V12 motor levert hier 385pk en maakte van deze Miura één van de snelste in serie geproduceerde auto’s van die tijd.

Aston Martin DB5

De Aston Martin DB5 is een Britse luxe sportwagen die beroemd werd door zijn verschijning in de James Bond-film Goldfinger. Met een koetswerk ontworpen door Carrozzeria Touring Superleggera kon de DB5 mooie lijnen voorleggen. De auto is gebouwd van 1963 tot 1965 en is met 1059 gebouwde exemplaren eerder zeldzaam. In 2020 zijn er opnieuw 25 gebouwd onder de noemer ‘Continuation’.

Porsche 911

De Porsche 911 kwam in 1963 op de markt en wellicht kon op dat moment niemand vermoeden dat dit zo een icoon zou worden. Nu eind 2022 bijna 60 jaar na de introductie kan je een Porsche garage binnenstappen en nog steeds een 911 bestellen. Buiten de GT modellen zijn de Carrera en Targa modellen de meest bekende. De eerste Turbo had als typebenaming 930 maar in de volksmond werd hij ook wel de widowmaker genoemd. Het was een auto waar je als onervaren piloot beter uitbleef. Maar eens je de auto wél onder controle had was de sensatie enorm.

BMW M1

Met slechts 453 gebouwde exemplaren (399 straatversies en 54 Procars) is dit één van de meest zeldzame BMW’s ooit geproduceerd. De M1 lag mee aan de basis van de BMW M divisie die toen nog BMW Motorsport noemde. Een auto die je zelden op de openbare weg tegenkomt maar waar Joris wel een knap artikel over schreef.

Bugatti Type 57SC Atlantic Coupé

Met slecht 4 gebouwde exemplaren waarvan er nu nog drie bekend zijn is dit zonder twijfel de meest exclusieve auto uit ons lijstje. De basis voor deze auto is gelegd eind jaren dertig door de in 1939 verongelukte Jean Bugatti, zoon van Ettore Bugatti. De meeste bekende eigenaar is zonder twijfel de Amerikaanse modeontwerper Ralph Lauren. Zijn Bugatti Type 57SC wordt op dit moment al op meer dan 100 miljoen Euro geschat.

Jaguar E-Type

Ooit zou Enzo Ferrari hebben gezegd dat de Jaguar E-Type de mooiste auto ter wereld was. Misschien was het een ‘slip of the tongue’ maar ver zit hij er zelfs tot op de dag van vandaag niet af. De meningen zullen wellicht verdeeld zijn maar het lijnenspel van de E-Type kan toch velen bekoren. Dankzij het lage gewicht en de krachtige motoren (zes in lijn of V12) heeft de auto een zeer sportief karakter.

Ford GT40

De Ford GT40 is niet de minste om ons lijstje mee af te sluiten. Ooit gebouwd om Ferrari te verslaan tijdens de 24u van Le Mans. Met succes trouwens want de Ford GT40 dominantie zou vier jaar aanhouden. Wij zien ze tijdens diverse evenementen zoals hierboven tijdens de Spa Six Hours.