Zero West, een café racer rond je pols.

In dit artikel bespreken we Zero West een fabrikant die uurwerken historisch en geografisch verbindt met een moment in de tijd. In dit geval een met een café racer in het jaar 1950.

Het leuke aan horloges is dat er regelmatig wel eens een fabrikant opduikt waarvan je nog niet had gehoord en die net dat tikkeltje anders is dan de mainstream. Dit is zeker het geval bij Zero West Watches.

De naam van de fabrikant verwijst eigenlijk naar de coördinaat Zero West, de hoofdlijn van de lengtegraad ook bekend als de nulmeridiaan die door Greenwich loopt.  Dit is waar oost en west elkaar ontmoeten, waar de tijd begint. 

Waar deze fabrikant zich specifiek op richt is het ontwerpen van iconische Britse horloges die historisch en geografisch verbonden zijn met een moment in tijd. Alle Zero West horloges hebben namelijk een lengte- en breedtegraad coördinaat die op de wijzerplaat zichtbaar is. Deze verwijst naar de plaats en gebeurtenis waaraan het uurwerk verbonden is. Door deze specifieke link met een gebeurtenis in de motorsport of luchtvaartgeschiedenis draag je eigenlijk een stukje geschiedenis dagelijks om je pols.

In dit artikel belichten we hun CR-2 Café Racer, een eigentijdse kijk op de café racers van de jaren 50.

Het Groot-Brittannië van na de Tweede Wereldoorlog was getuige van een enorme verschuiving in de stedelijke cultuur na de sociale ontberingen van de recente wereldoorlog. In de jaren vijftig keerde de welvaart gestaag terug en als gevolg daarvan begon de volgende generatie te rebelleren en zich te bevrijden van de naoorlogse ketenen.

Café Racers belichaamden een mix van zorgeloze rebelse jeugd gevoed door de nieuwe vrije rock ’n roll beweging. Deze stedelijke fiets scene kwam voort uit de rijders die het Londense Ace Café bezochten.

De inspiratie voor de CR-2 was de “Triton” uit 1960. Een stijlvolle en efficiënte combinatie van een Triumph 650 cc parallel twin motor gemonteerd in een Norton featherbed frame. 

Hij stuurde en reed goed en was de belichaming van een Britse Café-racemotor.

De case van het uurwerk verwijst  de voorkant van de kuip van een motorfiets, ontworpen om luchtweerstand te verminderen het roept herinneringen op aan klassieke wegraces op het eiland Man. 

De wit rode tekening op de wijzerplaat is gebaseerd op de tekeningen en kleuren van de benzinetank.

Met zijn 44mm diameter en 16.3 mm dikte is dit zeker geen discreet uurwerk en vraagt dan ook om een iets grotere pols.

Het betrouwbaar Valjoux 7750 met een gangreserve van 48 uur en een water bestendigheid van 100m vormen de kers op de taart.

ModelCR-2 CAFE RACER (1950’S)
BinnenwerkValjoux 7750
Gangreserve48 uur
Diameter44 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
Horlogeband22/20mm Zero West custom militair en luchtvaartkwaliteit cross-linked fluorelastomeer rubber.
Prijs3995 Britse pond
 
Meer info

TIME: 20/10/1950 – PLACE: 51.541°N – 0.277°W